StoryEditorOCM
KorčulaNoć muzeja

Unatoč kiši brojni posjetitelji na manifestaciji u Veloj Luci

Piše Niko Perić.
Foto: Rada Dragojević Ćosović i CZK Vela Luka.
2. veljače 2019. - 13:44
U petak navečer(1,veljače 2019.) je u organizaciji Centra za kulturu Vela Luka obilježena u njihovoj izložbenoj dvorani manifestacija Noć muzeja. Unatoć lošem vremenu, brojni posjetitelji su se mogli upoznati s bogatstvom kulturno-povijesne baštine zapadnoga dijela otoka Korčule,ocjenjuje prof. Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica i voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka.
Posjetitelji su razgledavali zbirku drvenih maketa brodova Nedjeljka Gugića Kotarca i arheološku zbirku Vela spila,a održana su i dva predavanja s područja arheologije koja su izazvala veliko zanimanje posjetitelja.
Igor Borzić (Filozofski fakultet Zadar) govorio je o recentnim istraživanjima na lokalitetu Beneficij tj. Gudulija i iznio niz zanimljivosti i teza vezano za ovo vrijedno antičko nalazište na području Vele Luke. Radi se o villi rustici imućnijeg vlasnika, a vrsno izrađeni antički kapitel pronađen na lokalitetu ukazuje na mogucnost postojanja Jupiterovog hrama u blizini. Toj tezi doprinosi i sam naziv lokaliteta Gudulija koja vjerojatno dolazi od Sutulija tj. Sv. Ilija koji je "naslijedio" Jupitera.
Dinko Radić (Centar za kulturu Vela Luka) govorio je o lokalitetu Lokvica na Blatskom polju i najnovijim istraživanjima vezanim za ovo vrijedno srednjeneolitičko nalazište. Predavanja su popraćena fotografijama zanimljivih nalaza s lokaliteta koja svjedoče o intenzitetu života na ovom području kroz povijest.
Izložba drvenih maketa brodova Nedjeljka Gugića Kotarca je iznimno zanimljiva posjetiteljima pa su se brojni posjetitelji rado fotografirali pored eksponata ovog legendarnog velolučkog samoukog umjetnika.
Tekst: Niko Perić. Foto: Rada Dragojević Ćosović i CZK Vela Luka.
27. travanj 2024 09:21