StoryEditorOCM
KorčulaRADOVI GOTOVI NAJKASNIJE DO USKRSA

Uklanja se betonska konstrukcija na autobusnom kolodvoru u Korčuli!

Piše Dora Lozica
21. ožujka 2019. - 09:13
Pripremni su radovi započeli početkom tjedna, a kako doznajemo od Marka Skokandića, direktora Aci marine Korčula, najkasnije do Uskrsa betonska nadstrešnica bit će u potpunosti uklonjena. No, kakve veze imaju autobusni kolodvor i Aci marina?

„Kolodvor je bio u vlasništvu privatne firme Nomos d.o.o. iz Zagreba koja ga prošle godine odlučuje prodati. Budući da se radi o gradskoj zoni ambijentalne zaštite, firma je ponudila Gradu pravo prvokupa. S obzirom na planove koje Uprava ACI ima s marinom u Korčuli, odnosno rekonstrukcijom marine i podizanjem usluga na veću razinu i činjenicom da marina i kolodvor graniče, Gradsko se vijeće odreklo prava prvokupa pod uvjetom da kolodvor kupi ACI te da se naprave projekti u zajedničkom interesu. Trenutno su interesi Grada i marine isti, prostor kolodvora dovesti u estetski i funkcionalno stanje primjereno ulazu u grad. Budući da su na nekretninu bile zapisane zabilježbe, hipoteke i porezni dugovi, tek smo 1. svibnja prošle godine uspjeli kupiti kolodvor i uknjižiti se na nekretninu te je bilo kasno za radove“ – objasnio je direktor Marko Skokandić koji je ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Korčule.

Prva faza projekta te obaveza prema Gradu, kako doznajemo od Skonadića, je uklanjanje betonske nadstrešnice autobusnog kolodvora koja već desetljećima narušava izgled ulaza u Korčulu, ali je i opasna za ljude i vozila budući da je željezni kostur istrunuo zbog čega ispadaju komadi betona. Za projekt uklanjanja građevine odobrena je sva potrebna dokumentacija kao i suglasnost Županijskih cesta Dubrovnik jer kolodvor graniči sa županijskom cestom 118. Pripremni su radovi započeli početkom tjedna, gradilište će ograditi zaštitom uz cestovnu signalizaciju. Kako doznajemo od Skokandića, najveći izazov je monolitna betonska ploča koju će uklanjati specijalni stroj s hidrauličnim kliještima za drobljenje betona nakon čega slijedi uklanjanje montažnih greda i stupova. Trafika Tisak i pekara Krkeljaš na autobusnom kolodvoru bit će privremeno zatvorene, a zgradu će obložiti drvom kako bi se zaštitila stakla. Skokandić ističe kako je obaveza izvođača štiti od ljudske i materijalne štete te kako će mjere sigurnosti biti na najvišoj razini.

Najveći problem je regulacija i dinamika prometa dok traju radovi. Autobusni kolodvor je zatvoren, a u dogovoru između lokalnog autobusnog prijevoznika Autotrans d.d., Grada Korčule i ACI marine odlučeno je kako će privremeno stajalište autobusa za ukrcaj i iskrcaj putnika biti na samom ulazu u marinu. Dio pločnika na taksi stajalištu je uklonjen kako bi se oslobodio prostor za tri autobusa te siguran ukrcaj i iskrcaj putnika, u prvom redu školske djece. Na cestu su postavljene oznake za usporavanje i prometna signalizacija, a bude li potrebno, navodi Skokandić, Županijske su ceste odobrile i postavljanje semafora za regulaciju prometa. Radovi će biti gotovi najkasnije do Uskrsa.

Kako smo nedavno doznali od gradonačenika Fabrisa, ACI je kolodvor platio 600 tisuća eura, a nakon uknjižbe zatraženo je rušenje zgrade i izgradnja podzemne garaže. Novi ACI-jev hotel koji je u planu prižat će usluge najviših standarda, a geomehaničkim ispitivanjima je utvrđena mogućnost izgradnje dvije razine podzmene garaže s dodatnih 200 parkirnih mjesta što bi riješilo problem parkinga u Korčuli. Na trenutnoj lokaciji autobusnog kolodvora u planu je izgradnja kružnog toka za autobuse i taksije te uređenje trga sa sadržajima javnog tipa za koncerte i javna događanja. Ovaj će se projekt uklopiti, najavljuje gradonačelnik Fabris, u rekonstrukciju obližnje Liburne što će rezultirati estetski prihvatljivim ulazom u grad. Trenutna lokacija predviđena za izgradnju novog autobusnog kolodvora je pokraj Doma zdravlja, odnosno ispod helidroma, a na skretanju za Dom zdravlja i Gradski bazen Gojko Arneri predviđena je i izgradnja kružnog toka.

Do realizacije spomenutkih projekata te nakon rušenja nadstrešnice, organizacija autobusnog kolodvora u Korčuli ostaje ista kao i do sad. Parkirna mjesta za taksije ostaju na istom mjestu, pokraj kolodvora, na kojem će se i dalje vršiti ukrcaj i iskrcaj putnika. Nakon sezone započinje kapitalni projekt rekostrukcije lukobrana u marini, najavio je Skokandić. Zahtjev za potrebnim dozvolama dostavljen je još u svibnju prošle godine, no kako se radi o pomorskom dobru i središtu grada, uvjeti su strožiji pa su dozvole odobrene tek u siječnju ove godine. Natječaj za izvođača je raspisan, a radovi započinju u listopadu.

Dora Lozica
28. travanj 2024 16:12