StoryEditorOCM
KorčulaPOŠILJKE OTIŠLE U DIM

U nedavnom požaru poštanskog vozila Korčulanima izgorjele čestitke, paketi s delicijama, uzorci krvi i službeni dokumenti: kakvu odštetu mogu očekivati?

Piše Dora Lozica
29. prosinca 2021. - 18:51

Brojni su Korčulani u nedavnom požaru dostavnog vozila Hrvatske pošte izgubili svoje pošiljke u požaru, neki božićne čestitke, neki pakete s hranom i vinom, neki cipele i odjeću, a neki službenu dokumentaciju. Jedna od njih je Marina Dužević iz Korčule, vlasnica obrta za popravak i servis plovila kojoj je u pepeo otišla službena dokumentacija, točnije pismo za ministarstvo. Kaže kako ima iskustva sa svim dostavnim službama, pa tako i s Hrvatskom poštom, budući da joj za obrt često na otok stižu razni dijelovi brodskih motora i oprema. Ljudi se nisu navikli osigurati pošiljku prilikom slanja, priča nam Marina, pa će u ovakvim situacijama dobiti samo povrat poštarine, ali ne i vrijednost paketa.

image
Korčula je ostala bez dosta blagdanske pošte
Cropix

- Meni često dolaze skupi i vrijedni dijelovi, ponekad ih i šaljem, jednom sam se opekla i nikad više. Svoje pošiljke osiguravam, prije dvije godine mi je došao razbijen prozor za jedrilicu, uredno su isplatili odštetu. Za ovo ću pismo dobiti poštarinu u iznosu od 18,30 kn, rok za povrat je mjesec dana, a to je sljedeći tjedan, ispričala nam je Marina koja je potrebnu dokumentaciju ponovno pripremila i poslala, a ovaj je događaj nije posebno uznemirio.

Dva vrijedna paketa otišla su u dim i Dariju Žmikiću, vlasniku restorana Škafetin iz Lumbarde. U ovo blagdansko vrijeme prijateljima i rodbini je slao vino, a pakete je na sreću osigurao.

- Osigurao sam ih na 500 kuna, iako vrijede više, nadamo se da ćemo dobiti odštetu. Kad sam čuo da je kombi izgorio pripremio i poslao pakete ponovno. Što ćeš sad?, zaključuje kratko Dario.

image
Izgorjelo je i nekoliko paketa s hranom
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dokumenti, vino, materijalne stvari se mogu isplatiti, ponovno poslati, međutim što napraviti kad izgore vrlo vrijedni uzorci koji nemaju vrijednost? Kako doznajemo od djelatnika Veterinarske ambulante u Korčuli, zajedno s kombijem izgorili su uzorci krvi životinja, serumi za analizu kao i uzorci za biopsije koje su slali u Njemačku u laboratorij.

- Kad smo čuli što se dogodilo, nismo bili sigurni jesu li izgorili i naši uzorci. Potvrdu smo dobili jučer, pošiljka nije stigla do Njemačke pa smo prijavili štetu Hrvatskoj pošti. Ne znam kako bi nam mogli nadoknaditi ovaj gubitak, iskreno, to i ne očekujemo. Morat ćemo ponovno pozvati vlasnike životinja za uzorke, naravno kod kojih je to moguće, neke su operacija završile i ne možemo ih ponoviti. Za nas te pošiljke nisu imaei materijalnu vrijednost, ti su uzorci nezamjenjivi, poručili su iz Veterinarske ambulante.

Hrvatska pošta: Prikupljamo zahtjeve za naknadu štete

- Odmah nakon nesreće pozvali smo korisnike s područja Korčule koji su 21. i 22. prosinca slali pošiljke da nam se jave sa zahtjevom za naknadu štete čija će isplata biti pokrenuta nakon zaprimanja zahtjeva. Svakako molimo korisnike da uz zahtjev prilože i potvrdu o predaji pošiljke. Korisnici kroz različite kanale podnose zahtjeve za naknadu štete i točan broj ćemo imati po završetku svih predmeta.

Oni se uzimaju u rad redom pristizanja i svi korisnici će biti obeštećeni, izvijestili su iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte na temu požara dostavnog vozila HP-a. (GB)

 

 

28. travanj 2024 15:31