StoryEditorOCM
KorčulaUPRAVO U KORČULANSKOM KANALU

Tri "banane" u niskom letu iznenadile stanovnike Orebića i Korčule

Piše Jadran Kapor Foto:Dora Lozica
19. ožujka 2024. - 15:02

Formacija od tri vojna transportna helikoptera Boeing CH-47 proletjela je prije pola sata Korčulanskim kanalom u pravcu Hvara na visini od 300 metara. Helikopteri nisu bili vidljivi na aplikacijama koje inače prate zrakoplove, što znači da su letjeli na vojnoj misiji i bez uključenog transpondera. Snimila ih je zato naša novinarka Dora Lozica s Korčule koja kaže da je njene sugrađane buka triju helikoptera pošteno uznemirila.

Gdje i neće kad svaki od dva motora ovih letećih grdosija, najvećih transportnih helikoptera u vojnoj službi gotovo 30 zemalja svijeta, razvijaju po 6000 konjskih snaga. Boeingov helikopter, karakterističan po izgledu leteće banane, proizvodi se još od 1960. godine i stvarna je ikona helikopterske industrije. Ovaj moćni višenamjenski helikopter proizvodi se od 1960-ih godina i od tada je neprestano prilagođavan i unapređivan kako bi ostao relevantan u modernim vojnim operacijama i civilnim aplikacijama. Razvijen je kao teretni helikopter, ali se njegova svestranost pokazala izvanrednom, služeći u brojnim ulogama kao što su prijevoz trupa, medicinska evakuacija, izviđanje, spašavanje i gašenje požara.

Maksimalna brzina leta varira ovisno o konfiguraciji, ali je obično oko 315 km/h (196 mph), pa je to i najbrži transportni helikopter danas u upotrebi. Doseg mu je impresivnih 450 milja (833 km) s punim opterećenjem, a pritom može dostići i visinu od oko 6000 metara. Chinook može nositi težinu do 11.340 kilograma različitog tereta ili opreme, bilo kao podvjesni ili teret ukrcan u trup ovog zrakoplova. Dug je oko 30 metara, a visok 5,7 metara, s rasponom dvaju trokrakih rotora od oko 18 metara.

Ime je, kao i drugi vojni helikopteri američke proizvodnje, dobio po jednom indijanskom plemenu, a ako vam je draže, tako se zove i topli vlažni jugozapadni vjetar koji se spušta s istočnih obronaka Rocky Mountainsa.

27. travanj 2024 09:54