StoryEditorOCM
KorčulaZnanost i rekreacija

’Poluželjezni’ Vicko Marelić pobjeđuje na svim terenima: Triatlonac koji je londonske magle zamijenio suncem Korčule

Piše Dora Lozica
30. listopada 2023. - 07:31

Među 1500 natjecatelja iz 56 zemlja svijeta, na drugom izdanju najvećeg triatlona u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, Plava Laguna Ironman 70.3 u Poreču, našao se i jedan Korčulanin. Vicko Marelić je pred doktoratom, 40-godišnji je voditelj novootvorenog Interpretacijskog centra Marko Polo u Korčuli, a od prošlog vikenda i prvi otočanin ovjenčan titulom Half Ironmena.

Rođen na Otoku

Vicko Marelić rodio se u Londonu 1983. godine gdje je proveo i veći dio svog života. Budući da su mu roditelji rođeni otočani, Vicka je Korčula oduvijek privlačila dok prije nekoliko godina nije postala i njegov trajni dom. Studirao je povijest na King’s Collegeu u Londonu i na Institutu političkih znanosti u Parizu, a uskoro će doktorirati povijest na Sveučilištu u Beču. Danas je voditelj Interpretacijskog centra Marko Polo koji je nedavno otvoren u rodnoj kući tog najpoznatijeg svjetskog putnika u korčulanskoj starogradskoj jezgri.

Vicko je još kao dijete često dolazio i dugo boravio na otoku i uvijek se bavio nekim sportom. Svoje dječačke dane proveo je na otvorenom plivalištu Korčulanskog plivačkog kluba KPK, a studentske dane trenirajući trčanje. Prelazak na triatlon poklopio se njegovim dolaskom na otok i željom da se prijavi na korčulanski triatlon K3 Izazov Marka Pola.

U svijetu triatlona, najpoznatije i najizazovnije Ironman natjecanje koje uključuje 4 kilometra plivanja, 180 kilometara bicikliranja i 42 kilometra trčanja. Kao da trčite, plivate i pedalate od Korčule do Splita i još malo dalje, objašnjava Vicko, a vaše tijelo istrpi sve te napore.

image

Vicko slavi pred ciljnom trakom

Plava Laguna Ironman Poreč

Vicko je prošlog vikenda u Poreču uspješno završio pola te dionice, odnosno Half Ironman koji uključuje 1.9 kilometara plivanja, 90 kilometara vožnje biciklom i 21.1 kilometar trčanja. Pripremajući se za korčulanski Srednje dugi triatlon koji se sastoji od istih kilometraža kao i popularni Half Ironman, ali ne nosi službeni naziv tog poznatog natjecateljskog brenda, ozlijedio se vozeći biciklu koja mu je, priznaje, najteža od tri discipline, pa se prijavio u Poreč. Natjecao se u dobnoj kategoriji 40-44, na startu je dočekalo 1500 natjecatelja, utrka je bila teška, priznaje, ali odustati nije bila opcija.

Psihološka borba

Kad je ušao u more, sunce mu je direktno tuklo u oči, u gužvi nije vidio ispred sebe pa je nekoliko puta dobio nogom u glavu od drugih natjecatelja. Plivajući zamišljao je ispred sebe crveni tepih koji označava prvu tranziciju, iz mora na bicikl. Tranzicije su četvrta disciplina triatlona, objašnjava nam Vicko, osim prelaska na bicikl, druga tranzicija je s bicikla na trkaću stazu, a treba ih odraditi brzo i uspješno.

Bicikl je, očekivano, bio najveći Vickov izazov, dok plivate rade vam mišići gornjeg dijela tijela, a dok vozite bicikl donjeg pa tijelu treba neko vrijeme da se prilagodi. U nogama su ga hvatali grčevi, položaj na biciklu je postajao sve neugodniji, čak ga je i specijalna triatlonska odjeća počela žuljati, proživljavao je ozbiljnu krizu.

image

Pobjeda ide na otok Marka Pola

Plava Laguna Ironman Poreč

“Pitao sam se što ja radim ovdje, na ovom autoputu, među ovim biciklistima, ali nisam se prepuštao tim mislima. Kad te uhvati kriza znači da si potrošio tek 40 posto svojih kapaciteta, treba izvući preostalih 60 posto. Kad tijelo više ne želi, glava te gura dalje, najlakše je odustati”, prisjetio se Vicko svoje psihološke borbe.

Nadao se da će mu tranzicija na trčanje, zadnju fazu utrke, i silazak s bicikla donijeti olakšanje, no taman kad je počeo s trkačkom dionicom počela je jaka kiša. Kiša donosi nove probleme, od žuljeva na stopalima zbog mokre obuće, do mogućeg proklizavanja. Nakon 7 sati, 30 minuta i 6 sekundi kao 162. natjecatelj ulazi u cilj. Više od 300 natjecatelja nije uspjelo završiti utrku, Vicko nije bio jedan od njih, a najavio je da će jednog dana završiti i kompletni Ironman.

Pokorio i Zmajeve čamce

“U Korčuli imamo idealne uvjete za triatlon, prekrasnu prirodu, biciklističke i trkaće staze i zatvoreni bazen. Kad treniram istodobno istražujem naš zavičaj, povezujem se s prirodom, otkrivam naš otok. Korčula je, među ostalim, poznata i po tri bratovštine, zato treniram tri sporta, jedan mi je premalo”, kaže nam smijući se.

image

Vicko Marelić, od prošlog vikenda je prvi otočanin ovjenčan titulom Half Ironmena

Plava Laguna Ironman Poreč

Koliko je Vicko osebujna osoba svjedoči i njegova pobjeda na utrci Zmajevim čamcima na zagrebačkom Jarunu u lipnju ove godine. U konkurenciji 22 zmajeva čamca, Vicko je na čelu ekipe koju je sastavio od korčulanskih studenata u Zagrebu te aktivnih i bivših sportaša i sportašica, uvjerljivo pobijedio veslajući stazu dugu 250 metara promovirajući lik i djelo Marka Pola, ali i Korčule. I u Poreču je u cilj ušao u majici s logom Interpretacijskog centra.

“Uvijek mi je cilj promovirati Korčulu i Marko Polo centar. Pored drugih osobina, Marko Polo je bio i avanturist, inspirira me na natjecanje, da ljudi čuju za nas, naučio me i jednu važnu stvar, kad smo pripremljeni i fokusirani, imamo snagu lava te letimo kao zmajevi”, poručio je za kraj.

01. svibanj 2024 11:38