StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANOST

Otvorena multifunkcionalna dvorana Centra za kulturu Korčula

Piše dv
18. travnja 2023. - 19:03

 

Multifunkcionalna dvorana Centra za kulturu Korčula svečano je otvorena u ponedjeljak, 17. travnja u bivšem prostoru Gradske knjižnice Ivan Vidali u Domu kulture u Korčuli.

Gradonačelnica Nika Silić Maroević je u prigodnom govoru istaknula kako se radi o velikom danu za Korčulu te da će dvorana biti na radost i korist svim generacijama i brojnim skupinama društva čestitavši ravnateljici i djelatnicima Centra za kulturu Korčula na brzoj realizaciji obnove i uređenja koje je trajalo samo dva mjeseca.

Ravnateljica Lana Filippi Brkić osvrnula se i na 20-tu obljetnicu od osnivanja Centra za kulturu Korčula i 18-tu godinu od upravljanja zgradom Doma kulture u Korčuli: "Proteklih 20 godina organizirali smo preko 4000 kulturnih događanja od čega smo na retrospektivnoj izložbi postavljenoj u novoj dvorani prikazali samo 10-tak posto. Osnovni cilj osnivanja Centra daleke 2003. godine bio je cjelogodišnje organiziranje kulturnih događanja, promicanje kulturnih vrijednosti i ponuda programa koji će podići kulturnu razinu života u Korčuli. Vjerujem da smo u tome i uspjeli. Činjenica da u malom gradu kao što je Korčula, prvenstveno djeca i mladi, a i isto tako i odrasli, uzimaju pod normalno bogati kulturni program tijekom cijele godine te rad kina s najsuvremenijom opremom i projekcije filmova koji se prikazuju isti dan kao i u svjetskim metropolama, čini nas ponosnima."

Nova multifunkcionalna dorana koristit će se kao galerijski prostor, za školske projekcije, posebne filmske programe koje Centar za kulturu Korčula već 10 godina organizira u suradnji s Kino mrežom, za razne radionice, predavanja i promocije kapaciteta do 100 ljudi. Davat će se u najam za sastanke i manje konferencije za što se sve proteklih 18 godina koristio predulaz u kino dvoranu kako je istaknuto u svečanom govoru.

Ravnateljica Lana Filippi Brkić tom se prilikom zahvalila gradonačelniku u godini osnivanja Centra za kulturu Korčula, Mirku Duhoviću koji je prepoznao važnost osnivanja ustanove u kulturi, gradonačelniku u prošlom mandatu Andriji Fabrisu koji je prihvatio ideju Centra za kulturu o preseljenju knjižnice u veći prostor te uređenju male dvorane i sadašnjoj gradonačelnici Niki Silić Maroević, koja je podržala financiranje uređenja i opremanja dvorane i koja podupire cjelokupni rad Centra za kulturu.

Obnovu prostora većinom je financirao Grad Korčula, ali i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske koje je protekle godine Centru za kulturu Korčula za opremanje odobrilo 100.000 kuna putem natječaja za Javne potrebe u kulturi.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je srednjoškolska klapa Sfida, a publika je mogla uživati i u videu i glazbi projekta pod nazivom "Korkyrica" inspiriranim Korčulom i arhipelagom autora producenta i glazbenog aranžera Ante Gašpardija, snimatelja i producenta video materijala Andra Tasovca i suradnika Anta Duževića. "Korkyrica" je ujedno prvi cjeloviti projekt pod etiketom novonastale gradske udruge za poticanje urbanog glazbenog stvaralaštva -MADE IN Korčula.

U novootvorenoj dvorani već će se u četvrtak, 20. travnja u 19:30 sati svečano otvoriti izložba fotografija Miljenka Marukića "Hrvatska divljina" i prikazati istoimeni dokumentarni film kao dio bogatog programa Centra za kulturu Korčula prilikom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Tekst: Lana Filippi Brkić

Foto: Foto studio Korčula

06. lipanj 2024 17:52