StoryEditorOCM
KorčulaDAN NACIONALNE SUĆUTI

ONAKO KAKO BI ON VOLIO Brodice će Olivera po zadnji put večeras ispratiti od Splita do Vela Luke

Piše DV
31. srpnja 2018. - 10:06

Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića, Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju današnjeg dana, 31. srpnja, Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića.

Dan nacionalne sućuti obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi, objavili su iz Vlade.
Oliver Dragojević, velikan hrvatske popularne glazbe, umro je u nedjelju u splitskoj bolnici u dobi od 71 godine nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću. Iza Dragojevića su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama.

Danas je u Splitu ispraćaj Olivera Dragojevića nakon čega će tijelo u večernjim satima biti prevezeno katamaranom u Velu Luku gdje će se u srijedu na mjesnom groblju sv. Roka održati sprovod.

Dolazak katamarana u Velu Luku se očekuje između 21:00 - 22:30 sati. Oliver Dragojević je čovjek koji je volio more i ribolov, te je grupa mještana Vele Luke odlučila katamaran dočekati sa svojim brodicama i barkama kraj kapelice sv. Nikole, te pratiti katamaran do Vele rive gdje će pristati. Pozivaju se svi Velolučani da izađu na more u svojim brodicama i barkama, javlja udruga građana i moli da to naprave bez bengalki, trubljenja i velike buke, uz samo obavezna svjetla na brodu i svijeće, te pratnju do Vele rive.

Oko 500 brodica s otoka Hvara i Visa okupit će se večeras između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odali počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vela Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom glazbeniku.

Brodice koje budu okupljene između luke Hvar i Paklenih otoka trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude prolazio pored Hvara, koji će iz Splita isploviti u 19,50 sati, ploveći prema Vela Luci na Korčuli, blizu Hvara bi mogao stići oko 20,30 sati kad je zakazano okupljanje brodica s Hvara i Visa.

28. travanj 2024 03:58