StoryEditorOCM
KorčulaIZNOS POVEĆAN ZA 100 KUNA

ODRŽANA 14. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA KORČULE Podignut paušal za uži centar grada i kampove

Piše Tekst i Foto: Dora Lozica
23. siječnja 2019. - 22:59
U vijećnici Grada Korčule sinoć je održana 14. Sjednica Gradskog vijeća s devet točaka Dnevnog reda. Najdužu raspravu izazvala je druga točka Dnevnog reda, odnosno Konačni prijedlog odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače. Budući da izmijenjen i dopunjen Zakon o porezu na dohodak iznose paušalnog poreza stavlja u nadležnost jedinica lokalne samouprave, svaka Općina i Grad donosi odluku o visini poreza koji ne može biti manji od 150, odnosno veći od 1.500 kuna.
 
Zakon također predviđa da iznos paušalnog poreza bude striktno definiran točnim nazivima ulica, a ne razredima, no Odluku o visini paušalnog poreza možemo ukratko razvrstati ovako: Stanari ulica koje obuhvaća Gradski kotar Stari grad, uži centar grada s naseljima, jedini će plaćati veći paušal nego prethodnih godina, i to 400 umjesto dosadašnjih 300 kuna. Ulice koje obuhvaća Gradski kotar Sv. Antun zajedno s predjelima Ekonomija i Soline ostat će na 300 kuna paušala, Zavalatica, Račišće i Kneže 200 kuna te veći dio Žrnova, Čare i Pupnata 150 kuna. Prijedlogom gradonačelnika Fabrisa u odluku su naknadno ubačene Babina te Vela i Mala Rasoha koje greškom nisu uvrštene u popis, a tamo će visina paušalnog poreza iznostit 150 kuna.
 
Iznos paušale za smještajne jedinice u kampu podignut je na 300 kuna za sva područja. Do ove Odluke visina paušalnog poreza po krevetu iznosila je od 150 do 300 kuna, odnosno 175 do 150 po smještajnoj jedinici u kampu, a od danas će iznositi od 150 do 400 kuna po krevetu te 300 kuna za sve smještajne jedinice u kampu. Susjedne općine i gradovi nisu dizali dosadašnju paušalnu obavezu, a Korčula će na ovaj nađin od građana uprihoditi 400 tisuća kuna.
 
Na Gradskoj je sjednici jednoglasno usvojen i Urbanistički plan uređenje (UPU) buduće luke Polačišta bez kojeg se nije moglo krenuti u daljnje ishodovanje građevinskih dozvola. Usvojena je i Odluka kojom park u središtu Prvog sela u Žrnovo prelazi u vlasništvo Grada Korčule. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu, čestica koja nije evidentirana u katastru ili nije evidentirano njezino stvarno stanje, prelazi u neotuđivo vlasništvo jedinice lokalne samouprave ako će se iskoristiti za park ili zelenu površinu. Budući da je park u centru Žrnova već godinama zapušten, ovom odlukom prelazi u vlasništvo Grada, a tamo se planira napraviti dječje igralište i natrkivena lođa za kulturne događaje.
 
Odabrani su i novi članovi vijeća i odbora. Zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća imenovan je vijećnik Darko Tarle (HSP-AS). Oporba je izrazila negodovanje ovim imenovanjem budući da zamjenik predsjednika već postoji, Marija Šegedin (SDP), koja gotovo nikad nije bila u ulozi predsjednika vijeća budući da je prisutan na Sjednicama, pa ostaje pitanje potrebe još jednog zamjenika za iznos od 500 kuna mjesečno. Odabrani su i novi članovi Odbora za proračun i finacije kojeg su napustile dvije vijećnice kluba SDP-HSU. Na mjesto predsjednice imenovana je Ivona Kapor (MOST) umjesto prethodnice Tajane Grbin (SDP), te Mario Reić (HDZ) umjesto Vinke Lozice (SDP).

Dnevni red jučerašnje Sjednice nadopunjen je točkom o kupnji nekretnine na predjelu Ekonomija. Grad Korčula dobija ponudu od privatnog vlasnika za zemljište od gotovo dvije tisuća kvadratnih metara po cijeni od 77 eura/m2. Budući da je na tom području planiran sportski centar, nogometni teren i dvorana u bližoj, te POS stanovi u daljnjoj budućnosti, Gradsko je vijeće dopustilo gradonačelniku kupiti ovo zemljište. Osim kupnje, vijeće je na Sjednici odlučilo i prodati zemljište. Radi se o dva zemljišta u Čari ukupne površine nešto veće od tisuću kvadratnih metara koje je Grad Korčula odlukom vijeća odlučio prodati za 125 eura po kvadratnom metru.
 
27. travanj 2024 07:25