StoryEditorOCM
KorčulaODLIČAN PET|

NOA FILIPOVIĆ: Korčulanin jedini u županiji riješio državnu maturu 100 posto

Piše dora lozica
23. srpnja 2021. - 17:59

Osamnaestogodišnji Korčulanin Noa Filipović jedini je učenik u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji je ispit državne mature riješio 100 posto, iz ispita iz Engleskog nije imao niti jednu grešku.

„Kad sam dobio rezultate bilo mi je neobično, očekivao sam jednu grešku jer, znam, sad ćete se nasmijati, ne znam engleske mjesece napamet, no na kraju je i to bilo točno. Kad sam dobio mail Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem mi čestitaju i pitaju me jesam li za neki intervju, bio sam sretan, ekstatičan. Slikao sam mail i poslao u grupu prijateljima, bili su u šoku, roditeljima je isto bilo drago“, ispirčao nam je Noa.

Noa je završio opću gimnaziju Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, za ispit iz Engleskog se nije puno pripremao, možda tri dana, idu mu jezici kaže. Rješavao je ispite iz prošlih matura budući da je koncept uvijek isti, iako su zadaci drugačiji. Pohvalio je i svoju nastavnicu engleskog Branku Polić Šain za koju kaže da zna dobro objasniti gradivo, pogotovo gramatiku. Ipak, matura nije bila laka, a posebno se pripremao za matematiku i fiziku kako bi se upisao na fakultet.

„Iskreno, očekivao sam lakšu maturu jer smo i mi generacija pogođena koronom. Prošlogodišnjim su maturantima olakšali gradivo, nama su ga čak i nadodali. Morali smo naučiti abnormalne količine gradiva u malo vremena, budio sam se oko 9, oko 9 i pol bih počeo učiti, završavao sam oko 17 poslijepodne. Ali, upisao sam faks koji sam želio“, zadovoljno je zaključio Noa, odnedavno student Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci. Oduvijek su mu zanimljive videoigrice, kompjutori i sofware development, u tome vidi svoju budućnost.

Noa inače ljeti radi kao instruktor za jedrenje, voli razgovarati s ljudima, uči ih jedriti, a navečer ide s ekipom do grada. Veseli se faksu, kaže, veseli se upoznati

nove ljude koji imaju iste interese kao i on, učiti o temama koje ga zanimaju, upoznavanju s novim profesorima. Za sebe kaže da mu se najteže pokrenuti, pogotovo za učenje, no kad jednom krene, nema većih poteškoća.

„Konkretno što se tiče mature, poručio bih učenicima da krenu učiti na vrijeme. Kad vas poklopi zanjih mjesec dana, nije baš ugodno“, poručio je uz smijeh.

30. travanj 2024 07:06