StoryEditorOCM
KorčulaTUŽNA VIJEST

Napustio nas je Korčulanin Aljoša Milat, jedan od pionira korčulanskog, ali i hrvatskog turizma

Piše Dora Lozica
18. siječnja 2023. - 18:31
Napustio nas je Korčulanin Aljoša MilatGk Ivan Vidali, Društvo Turističkih Vodiča Korčula, Privatni Album/

Jučer nas je u splitskoj bolnici iznenadnom smrću napustio Korčulanin Aljoša Milat, jedan od pionira korčulanskog, ali i hrvatskog turizma. Nema čovjeka u Dalmaciji, ali i šire, koji nije čuo za Aljošu Milata. Gotovo 60 godina dugu karijeru turističkog djelatnika radio je profesionalno, odgovorno, ali i s puno žara i ljubavi doslovno do kraja života. Rodio se 6. svibnja 1948. godine, gimnaziju je završio u Korčuli, a Višu turističku školu u Dubrovniku. Još je za vrijeme gimnazije pokazivao zanimanje za usluge u turizmu pa je kao srednjoškolac radio u Turističkoj agenciji Atlas, a nakon završetka škole ostao je u Atlasu sve do sredine 80-ih godina. Potom postaje direktor Turističke zajednice Općine Korčula, u Frankfurtu je bio predstavnik Turističke zajednice Jugoslavije, a 90-ih se vraća u Korčulu gdje otvara poznatu Turističku agenciju Marko Polo Tours koju je uspješno vodio do 2008. godine. U međuvremenu, Aljoša je bio prvi predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Korčula, dva puta član Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, odradio je dva mandata kao predsjednik Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije te član Upravnog vijeća Turističke zajednice Hrvatske u jednom mandatu. Jedan je od osnivača Društva turističkih vodiča Korčule, do kraja života bio je istaknuti turistički vodič koji se gostima obraćao na izvrsnom engleskom jeziku, ali i na njemačkom, talijanskom, češkom i španjolskom.

Svi koji poznaju Aljošu potvrdit će kako su njegovi interesi i njegova karizma prerasli njegovu nezamjenjivu ulogu u razvijanju i formiranju korčulanskog i hrvatskog turizma. Bio je aktivni i obučeni vatrogasac, strastveni jedriličar i skiper, ratni zapovjednik civilnih postrojbi u Korčuli u vrijeme Domovinskog rata te veliki zaljubljenik u knjigu i čitanje. Od samog osnutka korčulanske knjižnice, Aljoša je bio velika potpora razvoju knjižničarstva grada i otoka te važan član uredništva Biblioteke Žilković, a njegova je kućna knjižnica brojila na tisuće knjiga. Korčulanima će ostati u sjećanju kao erudit, brižan suprug i otac, voljeni obiteljski čovjek koji se mogao pohvaliti širokim krugom prijatelja, veliki

poznavatelj korčulanske kulturne baštine, čovjek pun znanja kojeg ste uvijek mogli pitati za savjet ili informaciju, a njegovi su odgovori i obraćanja uvijek bila stručna, precizna, točna te puna simpatije i podrške pogotovo za mlađe, nadolazeće generacije.

Brojni se Korčulani, rodbina, prijatelji, suradnici i poznanici dirljivim riječima opraštaju od Aljoše. Posljednji pozdrav uputile su mu djelatnice Gradske knjižnice Ivan Vidali, djelatnice Turističke zajednice Grada Korčule, njegovi kolege iz Društva turističkih vodiča Korčule, ŽLU Korčula, profesor i književnik Goran Kalogjera i mnogi drugi.

„Napustio nas je naš Aljoša Milat, naš dugogodišnji član i suradnik, čovjek koji je od samog osnutka korčulanske knjižnice bio velika potpora razvoju knjižničarstva na području Grada Korčule. Ostat će nam u lijepom sjećanju kao erudit, ljubitelj knjige i veliki poznavatelj korčulanske kulturne baštine, ali prije svega kao dragi suradnik koji je rado i često aktivno sudjelovao u našim programima, bio nesebična podrška i čovjek na kojeg smo uvijek mogli računati“, napisali su na službenoj Facebook stranici GK Ivan Vidali.

„Parti je naš Aljoša, jedan od pionira novijeg korčulanskog turizma i jedan od osnivača Društva turističkih vodiča Korčule. Uvijek spreman za pomoć, uvijek dat ruke u svakom projektu, uvijek podržati mlade snage. Bio je hodajuća enciklopedija s lipom riči za svakoga. Tuga je velika oprostiti se od tebe dragi naš kolega... Neka tvoja zvizda svitli i na drugom svitu“, napisali su na službenoj Facebook stranici Turistički vodiči grada Korčule.

„Korčula je smrću Aljoše Milata izgubila puno. Bio je dobri duh Korčule, marljiv sudionik svih kulturnih zbivanja gdje se rado slušala njegova umna besjeda. Ovih zadnjih mjeseci radili smo za časopis Kanavelić jedan njegov tekst, nadam se da će izaći, no isto tako smatram da bi se ovaj časopis kao i sve ostale institucije trebale na prikladan način oprostiti od ovog dragog, humanog, lokalpatriote i

dragog prijatelja mnogim Korčulanima. Mir s Tobom prijatelju stari!“, putem Facebooka emotivnim riječima od prijatelja se oprostio prof. Goran Kalogjera.

„Napustio nas je Aljoša Milat, prvi predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Korčula. Izražavamo duboku sućut obitelji i zahvaljujemo se na njegovom doprinosu u osnivanju i radu Županijske lučke uprave Korčula“, stoji u objavi na službenoj Facebook stranici ŽLU Korčula.

„Napustio nas je Aljoša Milat, pionir novijeg korčulanskog turizma i vrsni poznavatelj korčulanske kulturne baštine. Bio je nesebična podrška i inspiracija, čovjek na kojeg smo uvijek mogli računati. Izražavamo duboku sućut obitelji“, napisale su djelatnice TZG Korčule na službenoj Facebook stranici.

Adio Aljoša, počivajte u miru!

Dora Lozica FOTO: GK Ivan Vidali, Društvo turističkih vodiča Korčula, privatni album

30. travanj 2024 20:59