StoryEditorOCM
KorčulaDoskočili rastu cijene struje

Na krovu korčulanskog bazena niče nova solarna elektrana! Plivalište će biti energetski neovisno

Piše Dora Lozica
14. listopada 2022. - 19:56

Točno je 10 godina prošlo službeno otvoren Gradski bazen Gojko Arneri u Korčuli. Korčulanska sportska svakodnevnica danas je nezamisliva bez zatvorenog bazena, plivači, vaterpolisti, KPK, rekreativci, svi hrle na bazen čije se površina neumorno pjeni šest dana u tjednu, a nekad i više. Međutim, nevjerojatnim rastom cijene električne energije u režiji HEP-a posljednjih mjeseci, Gradski je bazen postao najskuplja stavka gradskih režija, račun struje Športskih objekata Korčule (ŠOK) nekad je iznosio oko 350 tisuća kuna godišnje, a danas je dosegao nevjerojatnih milijun kuna godišnje dok 90 posto iznosa otpada na bazen. Tome je doskočila gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, na krovu bazena izgradit će fotonaponsku solarnu elektranu.

image

Mali Kapekaši imat će bolje uvjete za trening

Tonči Vlašić/

Potpora iz EU fondova

”Bazen je naš najveći potrošač električne energije, moramo hitno reagirati jer svaki dan odgode znači i veći trošak. Bazen već ima manju, solarnu elektranu kojom osigurava 15 posto potrebne električne energije, a nakon 10 godina i s novim tehnološkim mogućnostima, ako nam statika dopusti, novom solarnom elektranom pokrit ćemo oko 80 posto godišnjih potreba bazena. Trenutno smo u fazi projektiranja, ugrubo radi se o ulaganju od otprilike tri milijuna kuna, planiramo sufinanciranje iz EU fondova, to je investicija koja će se vrlo brzo isplatiti”, uvjerena je gradonačelnica.

S njom se slaže i ravnatelj ŠOK-a Dalibor Antunović s kojim gradonačelnica ističe odličnu suradnju. Antunović otkriva kako je bazenska, manja, solarna elektrana snage 50 kilovata, dok će nova biti pet puta jača.

”Mala elektrana proizvede 50 tisuća kilovata sati godišnje, a nova će proizvoditi oko 250 tisuća kilovat sati. Ako uzmemo u obzir da je za gospodarstvo cijena struje trenutno 3 kune po kilovat satu, nova solarna elektrana pokrivat će oko 80 posto potreba bazena godišnje. Kako dozanjemo, Grad Korčula planira postavljanje fotonaponskih modula na više zgrada, to su projekti koje podržavam i koji su i više nego isplativi, vjerujem da ćemo fotonaponskom eletrkanom riješiti veći dio problema”, poručio je Antunović.

Raste teretana

Osim solarne elektrane, sportska zona u okolici Gradskog bazena uskoro će dobiti i još jednu hvale vrijednu novost. Grad Korčula je natječajem Ministarstva turizma i sporta ostvario sufinanciranje teretane na otvorenom Outdoor Fitnes koja će biti postavljena pokraj košarkaškog i dječjeg igrališta u okolici bazena. Projekt je vrijedan 360 tisuća kuna, a Ministarstvo sporta financira ga sa 150 tisuća.

image

Gradski bazen Gojko Arneri sa starim solarima dora lozica

Dora Lozica

”Radi se o natječaju koje Ministarstvo sporta otvara svake godine, pa je moguće da ćemo i dogodine imati ovakve projekte na drugim lokacijama. Teretana na otvorenom dobro će se uklopiti u sportsku zonu, a posebno će dobro doći sportašima za pripreme, ali i amaterima, meni, vama, za rekreaciju. Ljudi se vesele, pitaju me kad će biti gotovo, Ugovor je potpisan, javna nabava je završena”, poručila je gradonačelnica.

Kako doznajemo od ravnatelja ŠOK-a Antunovića, teretana na otvorenom u produžetku košarkaškog igrališta zauzet će 250 kvadratnih metara, imat će 12 sprava, pet za snagu, pet za istezanje i dvije za cardio i zagrijavanje.

”Prvotna je ideja bila postaviti sprave za teške, ozbiljne treninge, no onda smo se odlučili na sprave za, kako bi rekli, širu publiku kako bi se svi mogli rekreirati. Ako netko ima potrebu za ozbiljnijim spravama, uvijek može u teretanu na bazenu koju, mogu najaviti, imamo u planu povećati na 70, 80 kvadrata s malo većim brojem sprava”, najavio je Antunović.

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević

 

Anđela Šćepanović /Cropix

Sportska zona na Ekonomiji

Kad već govorimo o sportskoj zoni na Ekonomiji, spustit ćemo se malo niže, do kultnog igrališta Ferijalno. Igrom slučaja u prošlosti, Ferijalno i okolica dospijeli su u vlasništvo Grada Slavonski Brod, godinama se ništa nije ulagalo, a igralište je zadržalo popularnost. Baš zato, gradonačelnica je odlučila riješiti imovinsko-pravne odnose te je najavila projekt obnove.

”Sve je dogovoreno sa Slavonskim Brodom, oni će nama prepustiti oko četiri i pol tisuće kvadratnih metara zemljišta, a mi njima oko 700 kvadratnih metara puteva koje ćemo izmjestiti. Slavonski Brod želi urediti kamp, a kako namjena tog prostora nije turistička, već sportska, promijenit ćemo u Prostornom planu namjenu, ali uz obavezni UPU. Čekamo da očiste sve terete, pri kraju su, nadam se da ćemo to dovesti kraju do proljeća, a onda možemo početi projektirati”, najavljuje Nika Silić Maroević.

Kako doznajemo, putevi će se izmjestiti, proširit će se glavna cesta, izgradit će nogostup, izgradti će i svlačionice, a Ferijalno će se obnoviti za mali nogomet, sportske manifestacije i slično.

27. travanj 2024 08:01