StoryEditorOCM
KorčulaTRENUTNO STANJE |

MANJI KRUZER IZ KOTORA UPLOVIO U KORČULU ‘Korone‘ za sada na otoku nema, a nema ni potrebe za pustošenjem polica u trgovačkim centrima

Piše Dora Lozica
13. ožujka 2020. - 15:23
Određena doza panike zbog koronavirusa prisutna je i među Korčulanima. Kao i u ostalim gradovima diljem Hrvatske, otočani prazne police trgovina i dućana gomilajući zalihe osnovnih živežnih namirnica.

Kako tvrdi Ivan Šale, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Korčule, razloga za paniku nema.

„U ovoj situaciji jedino što možemo napraviti je pridržavati se mjera Stožera civilne zaštite DNŽ, odnosno mjera Stožera civilne zaštite RH. Javna okupljanja iznad 100 osoba otkazuju se do daljnjega, a svim građanima koje je srah koronavirusa neka što manje dolaze u kontakt s drugim ljudima i neka se pridržavaju preporučenih higijenskih standarda. Treba bit na oprezu, ali ne treba dizati paniku. Nema potrebe za pustošenjem polica u trgovačkim centrima, koronavirusa na otoku trenutno nema“, poručuje Šale.

To potvrđuje i današnje Priopćenje Stožera civilne zaštite DNŽ u kojem stoji kako su dva pacijenta čiji su uzorci jučer preventivno poslani na testiranje negativni na koronavirus, prema podacima OB Dubrovnika. Unatoč tome, neprovjerene informacije i dalje se šire među otočanima, pa se tako jučer pročulo da je jedan osoba zaražena virusom u Veloj Luci. Navode je putem društvenih mreža opovrgnula i velolučka načelnica Katarina Gugić.

„Prema posljednjim dostupnim podacima Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno nema osoba koje su u obradi zbog sumnje na COVID-19 infekciju stoga molimo sve naše mještane da ne nasjedaju na neprovjerene vijesti i 'poluinformacije', a našim službenim stranicama ćemo redovno i na vrijeme objavljivati sve relevantne informacije i preporuke vezane za ovu izvanrednu situaciju“, napisala je načelnica Gugić.

Slične je informacije na društvenim mrežama s građanima podijelio i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

„S punom vjerom u stručne timove koji se bore s koronavirusom, kako na državnoj tako i na županijskoj razini, molim Vas da se pridržavate njihovih uputa jer ćemo se samodisciplinom najbolje boriti protiv ove nastale situacije. Također Vas molim da ne širimo neprovjerene vijesti putem društvenih mreža jer tako bez potrebno dezinformiramo javnost i pridonosimo širenju panike, a koja je u ovakvim situacijama najlošiji saveznik“, ističe gradonačelnik Fabris.

Međutim, građanima se plasira jako malo konkretnih i službenih informacija o stanju na otoku i u županiji što rezultira nepovjerenjem i panikom. Primjer je i uplovljavanje manjeg kruzera „Artemis“ na korčulansku zapadnu rivu.

Kruzer je u Korčulu uplovio jutros iz Kotora, nije poznato odakle su putnici, a građani se pitaju hoće li putnici kruzera slobodno šetati gradom potencijalno šireći zarazu?

O kruzeru i putnicima uspjeli smo doći samo do neslužbenih informacija. Kako neslužbeno doznajemo, brod je u Korčulu uplovio iz međunarodnih voda zbog čega je pod nadležnosti pomorske policije i sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Navodno je u tijeku sanitarna obrada, a kako neslužbeno doznajemo, putnici će biti pušteni u šetnju gradom. Ipak, ovu informaciju nismo uspjeli potvrditi. U Ispostavi sanitarnog inspektorata u Korčuli nisu ovlašteni davati informacije, u Odjelu sanitarnog inspektorata u Splitu također, a nismo uspjeli dobiti na telefon glasnogovornika Državnog inspektorata kojem smo uputili mail.

Osim toga, za detalje o dvije testirane osobe s područja naše županije upite smo bezuspješno pokušali uputiti Odjelu za epidemiologiju u Korčuli, te voditeljima Odjela za epidemiologiju Dubrovnik, ili ne odgovaraju na pozive, ili nisu ovlašteni dati informacije. Ukoliko je cilj zaustavljanje širenja panike, s javnosti treba profesionalnije komunicirati.
27. travanj 2024 07:12