StoryEditorOCM
KorčulaŠuškalo se da je razlog fatalna HDZ-ovka

Na Korčuli iznenađeni izlaskom načelnika Smokvice iz SDP-a: Kuzma Tomašić: ‘Ostajem aktivan u politici na lijevom spektru!‘ Mišo Krstičević: ‘Tomašić prelazi u stranku Davora Bernardića‘

Piše Dora Lozica
9. srpnja 2022. - 15:48

Vijest o izlasku načelnika Općine Smokvica iz SDP-a potresla je jutros otok Korčulu. Iako nam lokalni SDP-ovci otkrivaju kako se to dugo pripremalo, i njih je službena vijest koju je Kuzma Tomašić objavio na svom privatnom Facebook profilu i više nego iznenadila. Tomašić nije krio nezadovoljstvo strankom otkad je kormilo stranke iz ruku Davora Bernardića prešlo u ruke Peđe Grbina prije otprilike dvije godine, a lokalni SDP-ovci će nadodati kako je Tomašić iz nekad privilegiranog položaja prešao u nemilost svojih stranačih kolega. Tomašić je na prošlim parlamentarnim izborima bio prilično visoko na listi za ulazak u Sabor, čak ispred gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića i gradonačelnice Supetra Ivane Marković što je izazvalo negodovanje njegovih stranačkih kolega. Otkrivaju nam neslužbeno kako se Tomašić, nakon odlaska Bernardića iz stranke, nije kandidirao za županijska tijela stranke, a navodno je odgađao i izbor predsjednika SDP-a smokviškog ogranka pravdajući se sezonom.

Nakon dugih 15 godina, jedan od najmlađih i najuspješnijih načelnika u Hrvatskoj zaključio je kako SDP "jednostavno više nije mjesto za njega", vrijednosti socijaldemokracije će i dalje nositi u srucu, napisao je na Facebooku kao i sve divne ljude koje je upoznao zahvaljujući stranci, no SDP-ovoj članskoj iskaznici je nedvosmisleno poručio - adio!

Što o tome misli pitali smo gradonačelnika Ploča Mišu Krstičevića koji je ujedno i predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

"Tomašić je bio u vrlo dobrim osobnim odnosima s bivšim vodstvom stranke. Nitko mu to nije zamjerao niti uzimao u obzir otkad se vodstvo stranke promijenilo, nije se imao razloga osjećati u lošijem položaju u SDP-u. Možda je bio nezadovoljan jer je smatrao da je prelazak njegovoj položaja iz privilegiranog, kakav je imao prije, u odgovarajući, kakav mu sad pripada, smatrao neadekvatnim. Mogućnost njegovog odlaska iz stranke se već neko vrijeme spominje, a Tomašić je osobno tu priču nekoliko puta u potpunosti demantirao. Nedavno je bio sastanak Županijske organizacije SDP-a na kojoj je Tomašić bio prisutan. Tom prilikom je istaknuo kako još nisu provedeni izbori za predsjednika lokalne organizacije stranke jer nije imao vremena, ali da će izbori provesti čim prođe sezona i da će se kandidirati za predsjednika", ispričao nam je Krstičević.

Krstičević ističe kako bi za opću vrijednost stranke bilo bolje da je Tomašić ostao član SDP-a, ali da istodobno nisu previše nezadovoljni. Ako će on ideološki ostati vjeran vrijednostima koje su im zajedničke i koje smatraju ispravnim, i dalje će na njega gledati kao na kolegu i partnera u izgranji pravednijeg i boljeg društva. Krstičevića smo pitali smatra li da Tomašić prelazi u neku drugu stranku, konkretno novu stranku Socijaldemokrati koju osniva Davor Bernardić.

"Svatko na određene situacije gleda na drugačiji način, nekoga veže ideologija, nekoga prijateljstvo i poznantsvo, a jako puno ljudi interes. Evidentno je da Tomašić prelazi u stranku Davora Bernardića i to je razlog njegovog napuštanja SDP-a. Dobio je vjerojatno određena obećanja koja su u skladu s njegovim ambicijama. Ne treba ljudima radi takvih stvari zamjerati, bitno je da je njihov sustav vrijednosti na pravoj strani, i dalje ih gledamo kao partnere", poručio je Krstičević.

Kuzma Tomašić pak nije htio potvrditi prelazak u stranku Socijademokrati, no ostaje aktivan u politici.

"U politici ostajem aktivan i to na lijevom spektru, a više o mom mogućem, budućem angažmanu ćete doznati u narednim danima. Zadnja dva mandata bio sam predsjednik smokviškog ogranka SDP-a, bio sam i dopredsjednik Županijskog ogranka, na izborima za županijsku skupštinu postigli smo solidan rezultat, odnosno isti broj vijećnika. Nakon tih izbora najavio sam kako se više neću kandidirati za županijske i državne funkcije, bilo je previše kritika na našu navodno loše odrađenu kampanju. Povukao sam se i prepustio novim ljudima u stranci da isprave gdje smo mi griješili, posljednjih godinu i pol se nisam miješao u provođenje županijske politike. Mislim da ni onda nismo bili u dobroj poziciji, a sad smo još u goroj, još smo više nevidljivi. Ostale navode i kafanske priče kolege Krstičevića neću komentirati", objasnio je Tomašić.

Smokvičanima ostaje sve isto kao i do sada, poručio je svojim sumještanima. Borio se za svoje mjesto kao član SDP-a u hijerarhiji HDZ-a, kaže, borit će se i kao član neke druge stranke ili nezavisni. Što se tiče Općine Smokvica i njegovog načelničkog mandata, ističe Tomašić, nastavlja se truditi da svaki danom budu sve bolji.

Kako neslužbeno doznajemo, Tomašić je odnedavno i u romantičnoj vezi s mladom otočankom za koju Korčulani tvrde da je članica HDZ-a. Sukladno tome, brojni su komentari diljem otoka kako Tomašić, radi ljubavi, prelazi upravo u HDZ, no on je te navode ipak demantirao.

"Iako sam u dobrim odnosima s mnogim HDZ-ovcima, mogu preći bilo gdje, ali u HDZ ipak neću, barem ne kao izabrani načelnik SDP-a", kratko je komentirao kroz smijeh.

Dora Lozica

03. svibanj 2024 12:31