StoryEditorOCM
KorčulaSURADNJA

KREĆE OBNOVA VILE MAKSIMILIJANA VANKE Potpisan sporazum o suradnji HAZU-a i Grada Korčule

Piše Dora Lozica
19. veljače 2020. - 21:07
Jedna od najljepših vila u gradu, na prekrasnoj lokaciji pokraj samostana Sv. Nikole, uskoro će biti obnovljena, a Vankina zbirka slika vratit će se na Korčulu. Kako doznajemo, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), akademik Velimir Neidhardt i gradonačelnik Korčule, Andrija Fabris, potpisali su nedavno Sporazum o suradnji kojim se predviđa obnova, rekonstrukcija i adaptacija Vile Vanka.
 
Poznati hrvatski slikar i kipar Maksimilijan Vanka na Korčuli je svojedobno provodio ljeta družeći se s kolegama slikarima u udruženju likovne kolonije čiji je bio osnivač. Nakon njegove smrti 1963. njegova udovica Margaret Stteten Vanka i kćer Peggy Vanka Brasko darovale su HAZU-u dvije kuće u Korčuli i 47 Vankinih umjetničkih djela nastalih u Korčuli i Americi.
 
Veća vila uz samostan Sv. Nikole dugo je godina bila službena Memorijalna zbirka Maksimilijana Vanke u kojoj se nalazio dio slika poznatog modernog slikara. Kako doznajemo do gradonačelnika Fabrisa, zbog jako loših uvjeta u Vili Vanka zbirka je premještena u Zagreb, nalazi se u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, trenutno se pregledava te će slike uskoro krenuti na restauraciju. Sredstva za restauraciju osigurat će Društvo prijatelja Maksimilijana Vanke iz Amerike, a nakon obnove slike se vraćaju u Korčulu.
 
Druga, manja vila bliže Strećici koju je Vankina udovica poklonila HAZU-u doživjela je drugačiju sudbinu. Stanarskim pravom početkom 90-ih ta je vila dopala u privatno vlasništvo usprkos negodovanju HAZU-a te je, kako doznajemo, prodana.
 
Ipak, Vila Vanka ostaje Korčulanima. U njoj će Grad, uz suglasnost HAZU-a, organizirati izložbe i drugih autora, koncerte, promocije knjiga te druga kulturna događanja koja su prikladna za prostor poznate vile. U podrumu zgrade je omogućena organizacija ugostiteljskog objekta koji će upotpuniti ponudu galerije. Nakon što se napravi arhitektonski snimak postojećeg stanja, Grad Korčula će raspisati javni poziv za traženje partnera na ovom projektu.
 
„Planiramo što prije obaviti snimak postojećeg stanja te ćemo javnim pozivom pronaći partnera zainteresiranog za ugositeljski objekt, koji će sudjelovati u obnovi. Planiramo sanirati vlaženja i krov prema projektu kojeg će odobriti HAZU. Nakon toga zbirka slika se vraća u Korčulu“, potvrdio je Fabris.

Dora Lozica
27. travanj 2024 08:46