StoryEditorOCM
KorčulaUZ PAŠKU JANJETINU, NAŠE ULJE DOBILO OZNAKU IZVORNOSTI

Korčulansko maslinovo ulje dobilo zaštićenu oznaku EU-a

Piše DV
5. listopada 2016. - 15:43

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dva su nova hrvatska prehrambena proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije, a odluka je stupila na snagu u srijedu objavom u službenom listu EU-a, piše RTL:
"Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Prilikom stavljanja na tržište mora imati strogo definirana  fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva.
Osnovna sirovina za proizvodnju tog ulja su plodovi maslina autohtonih sorti Lastovke i Drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80 posto. Područje proizvodnje Korčulanskog maslinova ulja obuhvaća cijeli otok Korčulu kojem pripadaju katastarske općine Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Korčula i Lumbarda. 

28. travanj 2024 15:34