StoryEditorOCM
KorčulaOBIČAJ I TRADICIJA

Korčulani obilježili Perdun, Gospu od Anđela

Piše dora lozica
3. kolovoza 2021. - 17:05

Perdun, Porcijunkulovo, odnosno Gospa od Anđela jedna je od najzanimljivijih vjerskih svetkovina u Korčuli. Na svetkovinu Gospe od Anđela, koja se u Korčuli još naziva i Perdun, u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

Jučer, 2. kolovoza, Korčulani su sa čudotvornom slikom Gospe krenuli iz katedrale Sv. Marka u 16 sati. Brojni su se vjernici i bratimi glasovitih korčulanskih bratovšina ukrcali sa slikom Gospe na cvijećem okićene barke koje su ih odvezle do obližnjeg otočića Badije. Na Badiji kreće procesija od mosta do crkve Uznesenja Marijina nakon čega se vjernici imaju priliku ispovjediti u klaustru samostana. Nakon ispovijedi uslijedila je svečana misa, a onda barkama povratak u Korčulu.

Prema predaji, sveti je Franjo 2. kolovoza 1208. godine u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka u pavlovskom smislu liturgijski se slavi, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule, prema crkvici u kojoj se promjena dogodila. I danas ta crkva postoji, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske koju je dao izgraditi papa Pio V. u 16. stoljeću, a papa Pio X. je početkom 20. stoljeća uzdigao na čast papinske bazilike te predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda.

Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio sv. Franjo, htio prenijeti na sve druge pa se u njemu rodila ideja zamoliti tadašnjega papu Honoija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. god. Kasnije je određeno da se potpuni oprost na blagdan Gospe od Anđela može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz

uvjet da se, osim pohoda franjevačkoj crkvi, osoba skrušeno ispovjedi, pričesti i izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se za nakanu Svetog Oca.

Zanimljivu katoličku svetkovinu Korčulani su napravili još neobičnijom ukrcavajući se na barke sa slikom Gospe, a budući da se vjerski događaj odvija u srcu sezone, radi se i o jedinstvenom doživljaju za goste i turiste. Kako doznajemo od starijih Korčulana, Perdun (pardon ili oprost) se na ovaj način obilježava već stoljećima, smatra se da je hodočašće barkama s Korčule na Badiju započelo još u 16. stoljeću. Nakon Drugog svjetskog rata, kad je Badija desakralizirana i oduzeta fratrima, Perdun je ukinut, a ponovno je obnovljen 1993. godine. Stari Korčulani pričaju kako je prije rata na Badiju barkama hodočastio cijeli otok i poluotok Pelješac. Korčulani su na Sv. Nikoli dočekivali barke iz Blata, odnosno blajskih vala i Vele Luke koje su dolazile noć prije, a do Perduna bi vjernici u barkama pjevali. Običaj se sačuvao do danas.

27. travanj 2024 12:27