StoryEditorOCM
KorčulaPOVIJESNI DAN

Korčulani će uskoro dobiti alotmane. Određeni broj katamaranskih karata moći će kupiti samo otočani

Piše Dora Lozica
15. svibnja 2024. - 21:40

 

Zahvaljujući našem članku i službenim upitima, Agencija za obalni linijski pomorski promet službeno je zatražila od Kapetana Luke alotmane za otočane, uskoro će određeni broj katamaranskih karata biti rezerviran samo za Korčulane!

U pitanju je brzobrodska, katamaranska linija 9608 Korčula – (Prigradica) – Hvar – Split i obrnuto koja je državna, subvencionirana linija i jedina na koju otočani istočnog dijela Korčule mogu računati. U nedjelju 4. svibnja studenti, koji inače imaju besplatan prijevoz spomenutom katamaranskom linijom do Splita, ostaju bez karata jer su se pokupovale na Hvaru. Iako Hvar ima čak sedam subvencioniranih linija do kopna, a Korčulani tek jednu, gotovo cijeli kapacitet Krila Carbo rasprodan je u Hvaru pa je iz Korčule krenuo prazan, a studneti su mu mogli samo mahati s rive. To nije izoliran slučaj, tijekom svibnja Korčulani su još nekoliko puta ostali bez karata za liniju koju država subvencionira za njih.

Javila nam se nezadovoljna majka studenta koji te nedjelje nije uspio stići do Zagreba, pitala se čemu služe državne linije ako se karte rasprodaju turistima na Hvaru? Njeno smo pitanje smo proslijedili Agenciji, a oni brodaru koji liniju održava, Kapetanu Luki koji je bio spreman na suradnju.

‘‘Slobodna prodaja karata je otvorena već mjesecima i nitko ni studentima, ni otočanima Korčule nije priječio osigurati mjesto na katamaranu. Nikakav alotman za pojedini otok nije određen niti nam je zakonski nametnut. Naravno, voljni smo, odlukom Agencije, ili dodijeliti alotman određenom otoku, ili spriječiti slobodnu prodaju karata drugom otoku ili turistima. Samovoljno i selektivno pristupiti odabiru skupine putnika kojima ćemo prodavati karte ili koji će imati prednost ne želimo i ne možemo bez odluke nadležnog tijela državne uprave“, objasnili su iz Kapetana Luke – Krilo.

Budući da je brodar jasno poručio da im treba samo uputiti službenu odluku i da će dio karata, spomenute alotmane, rezervirati za Korčulane, Agencija je odlučila upravo to i napraviti.

„Uputili smo dopis brodaru u kojem tražimo da se na prodajnim mjestima osiguraju alotmani za otok Korčulu. Dakle, prodajno mjesto imat će alotman za izravnu prodaju određene količine putnih karata na šalteru. Preostali kapacitet katamarana pustit će u prodaju drugim kanalima, prvenstveno online putem. Nadam se da se ovo više neće ponavljati“, odgovorili su iz Agencije.

Drugim riječima, Korčulani će uskoro dobili određeni broj karata za tzv. korčulanski katamaran koje će moći kupiti samo oni, ni turisti, ni Hvarani ni nitko treći. Nećemo pretjerivati pa napisati kako je ovo povijesni dan za Korčulane, no ne sjećamo se kad su posljednji put Agencija i brodari pokazali ovoliku razinu razumijevanja i angažmana za potrebe i probleme otočana.

Koliko će se karata rezervirati za otočane i kad će alotmani biti službeni još uvijek ne znamo, poslali smo upit Agenciji koja u međuvremenu moli sve putnike, dok se alotmani ne uvrste u sistem, da karte rezerviraju na vrijeme budući da broj putnika svakodnevno značajno raste.

25. svibanj 2024 10:25