StoryEditorOCM
KorčulaUMJETNOST S PLEMENITIM CILJEM

KORČULA KAKVA SE RIJETKO VIĐA Poslastice iz objektiva Miljenka Marukića

Piše Dora Mikelić
18. ožujka 2018. - 10:56

U atriju Centra za kulturu Korčula otvorena je uoči vikenda humanitarna izložba poznatog korčulansko- zagrebačkog fotografa Miljenka Marukića.

Ljubiteljima fotografije, podmorja i životinjskog svijeta, Miljenkove su fotografije posebna poslastica, a ovog su puta mogli uživati u 30 izloženih fotografija životinjskih, pejzažnih i morskih motiva nastalih na području otoka Korčule, poluootoka Pelješca, Gorskog kotara i Slavonije.

Tijekom otvorenja prikupljala su se dobrovoljna sredstva za mladu Lumbarajku Katarinu Nobilo koja se bori s dijagnosticiranom cerebralnom paralizom. U nešto više od dva sata prikupljeno je gotovo pet tisuća kuna koje će se potrošiti na Katarininu neurorehabilitaciju sofisticiranim robotom lokomatom u jednoj dubrovačkoj poliklinici. Okupljene pjevanjem i sviranjem je zabavljao veseli trio iz Lumbarde.

Miljenku je ovo treća humanitarna izložba u Korčuli, jednu je predstavljena u Orebiću prikupljajući donacije za Ligu protiv raka Korčula, Pelješac, Lastovo, Mljet, a druga također u Korčuli za djecu s posebnim potrebama. Većina umjetnikovih izložbi je humanitarnog karaktera, a iza najnovije stoji i udruga Lipa rič iz Lumbarde.


Miljenko Marukić je rođeni Zagrepčanin koji je na Korčulu, odnosno u Lumbardu doselio prije više od 30 godina. Fotografijom se bavi dugih 20 godina, a njegove prve umjetničke fotografije nastale su pod morem.

Kaže da godišnje snimi veliki broj fotografija, no samo pet do šest fotografija smatra dovoljno dobrim za izlaganje. Uspješnom fotografijom smatra onu zahtjevnu, na kojoj je pokret, akcija i koju ne treba dodatno objašnjavati riječima. Ciklus fotografija predstavljenih na sinoćnjoj izložbi uglavnom prikazuju divlje životinje.

- Tri fotografije se izdvajaju iz mog klasičnog rada, dvije fotografije Korčule iz iste pozicije na Sv. Iliji, jedna po noći, druga po danu, te 18 fotografija samostana na Badiji sklopljenih u jednu sliku. Ostalo je moj prepoznatljivi rad, u zadnje vrijeme se najviše bavim fotografiranjem divljih životinja, najčešće ptica. Najdraže mjesto za fotografiranje na otoku trenutno mi je Donje blato koje obiluje vodom, voda privlači ptice i druge životinje“. – objasnio je Miljenko o izložbi koja ostaje otvorena do 9. travnja.
 

30. travanj 2024 10:58