StoryEditorOCM
KorčulaODRŽANA 16. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KORČULE

Izvještaj Milojke Skokandić i Gradske knjižnice popraćen pohvalama vijećnika, Julijana Prizmić imenovana ravnateljicom gradskog vrtića

Piše Dora Lozica
9. svibnja 2019. - 10:25
Jučer je u Gradskoj vijećnici održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule sa 16 točaka Dnevnog reda.
Aktualni sat tijekom kojeg su vijećnici imali priliku gradonačelniku postavljati razna pitanja, protekao je u uobičajeno dinamičnom ritmu. Doznali smo, između ostalog, da će radovi na Šetalištu Tina Ujevića, odnosno u Hoberu, biti gotovi do 15. lipnja, kako je istaknuo gradonačelnik Fabris, a raspravljalo se i o mogućnosti da se programi rada gradskih institucija predlažu početkom, a ne sredinom tekuće godine za koju se donose.

Raspravu je izazvalo pitanje iz redova Kluba SDP-HSU o javnom savjetovanju sa zainteresiranom javnosti. Naime, za neke opće akte, kao što je npr. Odluka o visini paušalnog poreza, o komunalnoj naknadi, o vrijednosti boda ili o komunalnom doprinosu, vrijedi obaveza iz Zakona o pravu na pristup informacijama po kojem gradovi i općine spomenute odluke, prije nego ih predaju na glasovanje Gradskom vijeću, moraju javno objaviti na službenim internetskim stranicama kako bi upoznali javnost s detaljima. Kako ističu iz Kluba SDP-HSU, na web stranicama Grada Korčule zaista postoji kategorija Savjetovanje s javnošću, no nacrti prijedloga se objavljuju selektivno, bez jasnih kriterija Grada Korčule koje će prijedloge objaviti, a koje ne te bez obzira na zakonske obaveze. Radi se o još jednom propusti gradskih stručnih službi, a budući da Grad Korčula već godinama krši ovu zakonsku obavezu, kako je i potvrđeno na sjednici, vijećnici bi mogli pokrenuti postupak o ocjeni zakonitosti dosadašnjih odluka koje bi Upravni sud vjerojatno ocijenio nezakonitima, sudeći prema dosadašnjoj praksi.

U drugoj točki Dnevnog reda jednoglasno je odlučeno o osnivanju postrojbe civilne zaštite Grada Korčule. Izmjene u ustroju postrojbe objasnio je zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale koji je ujedno i predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Korčule. Civilna će zaštita imati dvije skupe po devet članova i zapovjednikom, a dosadašnja postrojba specijalne namjene za spašavanje iz vode je ukinuta zbog procijenjenog malog rizika od poplava.

U trećoj i četvrtoj točki raspravljalo se o prijedlogu odluke o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika iz proračuna Grada Korčule. Jedini nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Korčule, Tino Andrijić, ukratko je izložio sve nelogičnosti novog Zakona o finaciranju političkih aktivnosti, tzv. „Lex Kušević“, istkanuvši kako ovaj zakon otežava rad nezavinskih vijećnika te propisuje minimalan iznos koji se političkoj stranci isplaćuje po vijećniku. Iako je minimalan iznos dvije tisuće kuna, Grad Korčula strankama će isplaćivati oko 2.600 kn po vijećniku. Prijedlog je izglasan većinom i jednim glasom protiv, glasom vijećnika Andrijića.

Petom točkom, nadopunjenom u Dnevni red, jednoglasno je odlučeno kako će tri ulice na predjelu Zagradac nositi imena Ulica 62, Ulica 94 i Ulica 99. Radi se o formalnoj odluci potrebnoj kako bi Grad Korčula upisao javno dobro na spomenute ulice. Tijekom rasprave predloženo je da se ponovno osnuje Odbor za imenovanje ulica i trgova kako bi ulice i trgovi umjesto brojeva, nosili imena osoba i događaja korčulanske i hrvatske povijesti.

Od šeste do četrnaeste točke Dnevnog reda ravnateljice gradskih institucija Dječjeg vrtića, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja i Centra za kulturu podnijele su izvješća o radu institucija za 2018. godinu i programe rada za 2019. godinu te su svi jednoglasno prihvaćeni. Posebno oduševljenje i pohvale gradskih vijećnika upućene su Milojki Skokandić, ravnateljici Gradske knjižnice Ivan Vidali koja je s nešto više od 750 tisuća kuna i tek troje zaposlenih osmislila i realizirala brojne aktivnosti, događanja i projekte knjižnice koja je poslala društveni centar Korčule. Gradonačenik Fabris najavio je nove natječaje za zapošljavanje u svim spomenutim institucijama.

Raspravu u 14. i 15. točki Dnevnog reda, kao i prošle godine, izazvao je izvještaj i program rada Dalibora Antunovića, ravnatelja ustanove „Športski objekti Korčule“. Vijećnik Andrijić ističe kako je ravnatelj podnio gotovo identičan izvještaj kao i prošle godine te kako će taj izvještaj ove godine biti prihvaćen, a prošle godine nije prihvaćen od strane gradskih vijećnika. Tražio je i iznos plaće ravnatelja Antunovića nakon čega mu je gradonačelnik Fabris uručio dokumente u kojima je vidljivo da plaća ravnatelju Antunoviću iznosi nešto više od devet tisuća kuna neto. Vijećnik Tarle postavio je pitanje loših uvjeta u kojima djeca i odrasli treniraju na igralištu Pod Balonom, na što je gradonačelnik odgovorio kako nema smisla ulagati u igralište koje je bespravno nagrađeno te koje nije u vlasništvu grada. I izvješće i program o radu izglasani su većinom i jednim glasom protiv.
Posljednom točkom Dnevnog reda jednoglasno je na četiri godine ponovno imenovana ravnateljica Dječjeg vrtića Korčula, Julijana Prižmić.

Dora Lozica
 
27. travanj 2024 15:31