StoryEditorOCM
Korčulazastrašujuća sila prirode

Grom opalio u crkvicu u Lumbardi, s mjesta izbio trafostanicu, spalio instalacije, oštetio krov i kamene rubove. Mještani su od siline udara mislili da je potres...

Piše Dora Lozica Foto: čitatelj
22. siječnja 2023. - 15:55

Orkansko nevrijeme zahvatilo je i Korčulu, udari groma na istočnom dijelu otoka prouzrokovali su brojne probleme. Od jutros na širem području Grada Korčule povremeno nema struje, bez opskrbe električnom energijom bila su ili su još naselja Račišće, Kneže, Žrnovo, Korčula i Lumbarda u susjednoj općini.

image

Grom udario u crkvu u Lumbardi i oštetio je

čitatelj/

U Lumbardi je zbog udara groma ozbiljno oštećena župna crkva sv. Roka. Kako doznajemo od Jadrana Miline, jednog od crkovinara i vlasnika klesarske radione, čuo se jak udar groma, a onda su vidjeli i svjetlost munje. Grom je preko uzemljenja izbio na vrh kampanela, oštetio je električne instalacije na kampanelu, izbio je trafostanicu, šahtove i dio kamenih ploča, oštetio je kornižu, odnosno istureni kameni rub na krovu kao i dio krova crkve. Udar groma oštetio je i kompletne telekomunikacijske instalacije, električna zvona ne rade, a oštećene su i električne instalacije i klima uređaj u susjednoj, pomoćnoj crkvenoj zgradi. Udara groma je bilo, kaže Jadran, ali ovako silovit udar još nije doživio. 

image

Grom udario u crkvu u Lumbardi i oštetio je

čitatelj/

"Čuli smo jak udar groma, prvu sekundu smo provjeravali jesmo li svi živi, a onda smo vidjeli da je kampanel zadimljen. Odmah smo uletjeli u crkvu koja je puna drva da se ne bi što zapalilo. Ljudske štete na svu sreću nema, no materijalna šteta je ogromna", otkriva nam Jadran. 

Osim Jadrana interveniralo je još desetak njegovih sumještana koji su, kaže, već standardna i uigrana ekipa kad su potrebe župe u pitanju. Ista ekipa sljedećih će desetak dana sanirati štetu na crkvi i susjednoj zgradi, a Jadran je procjenjuje na 100 tisuća kuna!

"Bio bi taj iznos i veći, ali mi volonteri iz Lumbarde nećemo ništa naplatiti. U narednih desetak dana postavit ćemo skelu za kamene popravke, moramo sanirati krov, vratiti kornižu na kraj krova, postaviti nove električne instalacije i još dosta drugih stvari", najavio je Jadran.

Kako doznajemo, najviše se prestrašio don Vlado Markić, župnik lumbarajske župe koji je u trenutku udara groma spavao, a silina udara osjetila se sve do Korčule. 

23. svibanj 2024 20:19