StoryEditorOCM
KorčulaODRŽANA PRVA SMOTRA NAKON 40 GODINA

FOTOGALERIJA Smotra koja je udružila cijelo mjesto i cijeli otok Korčulu

Piše Dora Lozica
Foto: čitatelji
4. lipnja 2019. - 21:48
Uz izvrsnu organizaciju, veliki broj amaterskih glazbenika, volontera i posjetitelja te čak devet puhačkih orkestara otoka Korčule i poluotoka Pelješca, Lumbarjani su prošle subote oživjeli tradicionalnu Smotru mužika.

Prvi dan lipnja osvanuo je neuobičajeno tmuran i hladan, no to nije omelo više od tisuću amaterskih glazbenika, mještana, posjetitelja i volontera da nakon 40 godina uživaju u Smotri mužika u Lumbardi. Na Smotri je umjesto najavljenih deset, nastupilo devet puhačkih orkestara jer je KUD Moreška otkazalo nastup. Smotru je, uz pomoć cijelog mjesta, organizirala Kulturna udruga Ivo Lozica koja je imala više od jednog razloga upustiti se u zahtjevan organizacijski poduhvat.
„Ove godine Narodna glazba Lumbarde obilježava 90 godina postojanja, a folklorna skupina 40 godina aktivnog rada. Iako ćemo povodom ovih rođendana imati zajednički nastup svih sekcija, ta nam je važna obljetnica bila motiv da se odlučimo na organizaciju ovakvog zahtjevnog i finacijski izdašnog događaja. Lumbarda je do sad, u prošlosti, dva puta bila domaćin ovoj smotri što nam je bila organizacijska podloga i iskustvo na koju su se nadovezale mlađe generacije, a onda i cijelo mjesto. Naime, kod nas je smotra uvijek bila posebna jer je počinjala u brojnim lumbarajskim zaselcima, a tek onda u povorkama i zajedničkom koncertu. Radi se o tradicionalnom običaju koji se i danas njeguje u novogodišnjem periodu, Lumbarda je specifična po svojim zaselcima pa su mužike prije povorke zasvirale od Solina do Glavice. Osim toga, odlučili smo uključiti i orkestre iz Pelješca, odnosno od Vele Luke do Stona što je područje nekadašnje Općine Korčula“-objasnio je Nikica Radovan, član lumbarajske glazbe više od 50 godina od kojih je 16 godina voditelj i dirigent.

Kako ističe Radovan, fešta po zaselcima prije smotre uključila je u događaj u potpunosti cijelu Lumbardu, a sve je išlo glatko zahvaljujući organizacijskom timu u kojem je svatko odrađivao svoj dio posla. Neka su se lica posebno istaknula, a Radovan ih nije zaboravio spomenuti, u prvom redu tajnica udruge Fani Kršinić koja je za ovaj događaj dobila i bespovratnih sredstava i Slavica Jurjević kao ženske osovine udruge, ljudi iz Turističke zajednice i Općine Lumbarda koji su kupili i pripremili veliku količinu tradicionalnih i jako ukusnih jela za sve prisutne, veliki broj Lumbarajki koje su bile zadužene za kolače, članovi foklorne sekcije koji su odradili logistiku te posluživanje na zajedničkom domjenku te mnogi drugi.
Ne smijemo zaboraviti ni sve obitelji koje su nesebično po zaselcima članovima orkestara pripremile pića, jela i kolača. Tako je na Glavici zasvirala Glazba Ston, u Maloj Postrani Narodna glazba Smokvice, u Veloj Postrani Glazbena udruga Crnomiri iz Čare, a na Tatinji Hrvatska glazba Potomje. Koludrt je dočekao HGU Sv. Vicenca iz Blata, Kosovo HGD Sv. Ceciliju iz Korčule, Lumbarajsko Račišće Narodnu glazbu Blato, Javič Narodnu glazbu Vela Luka, a Soline domaćine Nardonu glazbu Lumbarde. Nakon druženja, sviranja i čašćenja, formirale su se dva mimohoda, jedan iz Tatinje, a drugi iz Sutivana koje su se susreli na mjesnom trgu u središtu Lumbarde gdje je održan koncert na kojem je svaka glazba odsvirala po nekoliko skladbi. Poseban je bio doživljaj čuti zadnju točku, koračnicu Pozdrav s Jadrana koju su sve „mužike“ odsvirale zajedno pod dirigentskom palicom domaćina Nikice Radovana.

„Ocjene voditelja glazbi su izvrsne, dojmovi posjetitelja su odlični, ali posebno me veseli reakcija mlađih članova mužika koji su odlučili da se ova tradicionalna smotra mora nastaviti. Na sastanku voditelja načelno smo se dogovorili kako bi Smotra mužika dogodine trebala krenuti od Vele Luke prema naprijed, svake godine domaćinstvo će pripasti drugom mjestu. Ovakvi su događaji strahovito bitni za glazbe, kad slušaš druge orkestre kako sviraju to daje jednu posebnu energiju i motiv. U prošlosti su se glazbe svodile na posmrtne marševe, zato se i pokrenula ideja smotre, a sad je ideja da se nastavi održavati“-poručio je Radovan.
Na otoku od tek nešto više od 16 tisuća stanovnika, posebno su važni događaji koji okupljaju sva naselja na jednom mjestu, događaji koji poznati otočni animozitet iskoriste na najbolji mogući, natjecateljski, kulturni i zabavni način, a to se najbolje vidjelo na zajedničkoj zabavi u restoranu Maestral koja je trajala do jutarnjih sati.

Dora Lozica
27. travanj 2024 19:33