StoryEditorOCM
KorčulaGORJET ĆE SVE DO SVETA TRI KRALJA

ČUVANJE TRADICIJE Unatoč kiši na Korčuli gore badnjaci

Piše Dora Lozica
24. prosinca 2018. - 22:34
Jedan od naomiljenijih otočkih običaja na Badnji dan paljenje badnjaka, većih stogova od pomno naslaganog drva, ni ove godine nije izostao na otoku unatoč kiši i lošem vremenu.
 
Priprema badnjaka traje nekoliko dana, a najčešće se pali u suton ili najkasnije iza polnoćke, dok su ove godine badnjaci upaljeni tek prije pola sata zbog kiše. Paljenje je badnjaka doživljaj za sve generacije, tijekom Badnjeg popodneva mještani obilaze badnjak koji je najčešće u centru mjesta gosteći se priklama i vinom.
 
Neka mjesta imaju više badnjaka u raznim predjelima naselja namećući se tko ima ljepši i kome bolje gori, tako ih je u Lumbardi zapaljeno čak šest. Nekad je paljenje badnjaka bilo rezervirano za obiteljski komin, ali do danas se taj običaj izgubio, a zamijenili su ga veliki badnjaci u centru mjesta.
 
Danas zapaljena vatra gorit će sve do blagdana Sveta tri kralja svakodnevno okupljajući mještane na ćakulu i druženje. Pripreme ovih piramidalnih stogova od Apleskog bora popraćene su nezaobilaznim otočkim antagonizmom i natjecanjem čiji je badnjak veći, ljepši i koji bolje gori.


Foto: Dora Lozica, Župa Gospe od sniga Pupnat, Jelena Mušić, Maja Skokandić Nobilo, Ivan Ćenan.
 
28. travanj 2024 20:05