StoryEditorOCM
KorčulaTRI MJESECA BEZ DIREKTORA

Budućnost Radija Korčule neizvjesna

Piše Dora Mikelić
31. kolovoza 2017. - 11:31

Iako se program u eteru, na 107,5 HMz emitira neometano, bez odstupanja od programske šeme, svakog dana od osam ujutro do četiri popodne, Radio Korčula već gotovo tri mjeseca nema direktora, radnici se pitaju hoće li dobiti sljedeću plaću, a 130 tisuća kuna od Agencije za elektroničke medije nije uplaćeno na račun jer nitko nema pravo potpisa.

Prošla su gotovo tri mjeseca od tužne smrti legendarnog Ive Barovića koji je na čelu Radija Korčule bio od osnutka 1995. godine. Iako se radijski program emitirao i ranije, prije 22 godine održala se prva skupština osnivača koji su formalno i legalno, ugovorom, osnovali prvi otočni medij. Te davne '95. prilikom sastavljanja osnivačkog ugovora Radija Korčule napravljeni su mnogi propusti, no najveći je svakako onaj vezan za osobu koja ima pravo potpisa, odnosno koja predstavlja radio i društvo.

Radio je osnovan kao j.t.d. - Javno trgovačko društvo, unatoč činjenici kako je najčešći i najjednostavniji oblik trgovačkog društva u Hrvatskoj d.o.o., a osnivači, redom Grad Korčula s udjelom vlasništva 25 %, Gradina d.o.o. s udjelom 25 %, Općina Orebić s udjelom 15 %, HTP Orebić d.d. s udjelom 10 % te Dubrovačka banka s udjelom vlasništva 25%, ugovorom imenuju osobu koja zastupa radio i ima pravo potpisa i to „Grad Korčula – Ivo Barović“. Upravo je ta stavka ugovora trenutno najveći problem Radija Korčule budući da je direktor Barović preminuo, a Grad Korčula, odnosno gradonačelnik, iako predstavnik vlasnika, nema pravo potpisa osim ako mu ga ne potvrde svi osnivači.

Kako doznajemo od gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa, na prošloj, izvanrednoj osnivačkoj skupštini koja se održala 20.lipnja ove godine, nije se raspravljalo o imenovanju novog direktora niti o pravu potpisa, a cijela situacija još uvijek nije riješena. Osim smrti direktora, osnivačima je iskrsnuo još jedan problem. Budući da je Dubrovačka banka doživjela propast, 25 % udjela vlasništva Dubrovačke banke preuzima Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). Iako je DAB preuzeo udio vlasništva odmah nakon kraha Dubrovačke banke, taj vlasnički udio nije upisan u registar Trgovačkog suda, već je ostala upisana Dubrovačka banka. Zbog tog propusta, osnivači moraju napraviti promjenu u registru kao i promjenu Društvenog ugovora kojim je osnovano radio što je još uvijek u postupku te dodatno usporava cijeli slučaj.

„Do kraja ovog tjedan imenovat ćemo osobu koja će imati pravo potpisa i koja će zastupat društvo. Ako se odlučimo odabrati direktora, nekoga od struke tko će taj posao raditi za odgovarajuću plaću, onda ćemo i raspisati natječaj za to radno mjesto. Međutim, skloniji sam odluci da se imenuje osoba koja će imati pravo potpisa i zastupanja, koja ne mora biti od struke, pod istim uvjetima koje je imao i prijašnji direktor jer smatram kako nemamo dostatna sredstva kojima bi pokrili direktorsku plaću. Koga god odaberemo imenovat ćemo ga na šest mjeseci nakon čega će meni dostaviti presjek i detalje o funkcioniranju radija“. – izjavio je gradonačelnik Fabris.

Kako doznajemo od zaposlenika Radija Korčule, bivši direktor Barović posao je obavljao preko ugovora o djelu za nešto manje od dvije tisuće kuna mjesečno. Novi direktor od struke koji bi primao odgovarajuću direktorsku plaću koštao bi osnivače dodatnih 100 tisuća kuna godišnje bruto, što bi opteretilo ionaku krhku financijsku strukturu Radija Korčule. Radiju za neometano emitiranje programa i plaću za četvero zaposlenika godišnje treba otprilike 450 tisuća kuna. Jedan dio sredstava ostvaruju preko reklama, jedan dio osiguravaju osnivači, Grad Korčula sudjeluje s 60 tisuća kuna godišnje, dok najveći dio sredstava zaposlenici radija ostvaruju preko Agencije za elektroničke medije. Agencija preko Fonda za pluralizam potiče raznovrsnost elektroničkih medija, odnosno potiče proizvodnju programa na lokalnoj i regionalnoj razini.

To znači da neki manji, lokalni medij, koji je, bez obzira na veličinu, od velike važnosti za zajednicu kao što je to Radio Korčula, prijavljuje na natječaj razne emisije različite tematike za koje ostvaruje financijska sredstva. Unatoč vrlo rigoroznim provjerama, Radio Korčula već godinama ostvaruje sredstva od Agencije za pet-šest emisija te nikad nisu morali vratiti novce, što se zahtjeva u slučaju pogrešaka ili nepoštivanja parametara prijavljene emisije. Radio Korčula za ovu godinu ostvaruje nešto manje od 130 tisuća kuna, sredstva koja čekaju nekoga s pravom potpisa da bi se prebacila na račun radija i da bi zaposlenici mogli odahnuti znajući kako će primiti sljedeću plaću.

Kriteriji za odabir direktora i osobe s pravom potpisa i zastupanja za sad su nepoznati. U slučaju raspisivanja natječaja za direktora, Radio Korčula može prijaviti dvije zaposlenice s više od sedam godina radnog iskustva, jedna je prvostupnica novinarstva i odnosa s javnošću, a druga diplomirana novinarka, osobe koje su školovane za posao te poznaju probleme i izazove malog, lokalnog medija za koji rade. U slučaju da se osnivači odluče odabrati osobu s pravom potpisa na ugovor o djelu, za sad je nepoznato koja bi osoba, prema mišljenju osnivača, odgovarala za taj posao.

Gradonačelnik Fabris smatra da „Ako osoba s pravom potpisa bude neko od zaposlenika Radija, to će biti sukob interesa“, iako osoba koja radi na radiju i zastupa radio ima, zapravo, jednake interese. Poznata je i činjenica da su neki od zaposlenika godinama i pomagali direktoru Baroviću te odrađivali jedan dio direktorskog posla. Također je bitno naglasiti kako su visoko obrazovane osobe u kolektivu Radija Korčule sposobne i željne napredovanja te kako je upitno kako će se osoba koja nije od struke, koja nikad nije radila na radiju, uopće snaći u ulozi direktora.

Iako programska šema na 107,5 MHz teče neometano svaki dan od osam ujutro do četiri popodne, sudbina Radija Korčule ostaje neizvjesna. Agencija za elektroničke medije još je 30. lipnja počela s potpisivanjem ugovora za isplatu sredstava, dok ugovor Radija Korčule stoji nepotpisan kao i neisplaćena sredstva izrazito bitna za funkcioniranje najvitalnijeg i najslušanijeg otočnog radija. Osim toga, Radio Korčula u travnju sljedeće godine mora produžiti koncesiju za frekvenciju koja se obnavlja svakih 8 godina. Lako je zamisliti kompliciranu proceduru i papirologiju potrebnu za produženje koncesije, zaposlenici ističu kako su već trebali početi s prikupljanjem potrebnih dokumenata, no bez potpisa ne mogu napraviti baš ništa.

30. travanj 2024 20:22