StoryEditorOCM
KorčulaBRAVO DVD SMOKVICA

Nasukani brod iz Brne po nalogu Kapetanije preuzet će „Plovput“ i onda organizirati prodaju broda na dražbi

Piše dv
fb Općina Smokvica
4. siječnja 2023. - 10:16

Općina Smokvica zahvalila je na svom facebook profilu vatrogascima DVD Smokvca u pomoći odsukavanja nasukanog željeznog broda na predjelu „Bili rat“ nedaleko od uvale Brna. Zbog lošeg vremena koje se najavljuje krajem tjedna uz suglasnost Kapetanije, vatrogasci su bili jedina služba koja se trenutno mogla organizirati i odraditi ovu zahtjevnu intervenciju. S vatrogasnim brodom „Sv. Stjepan“ i 4 vatrogasca, od kojih je jedan ronilac izašli su na intervenciju u 11:50 sati.

" Dolaskom do nasukanog broda najprije ronilac sa podvodnom kamerom snima trup broda. Na snimci ne ne vide nikakva oštećenja trupa, te sa dvije vatrogasne pumpe prelazimo na ispumpavanje mora iz strojarnice broda. Radimo sa dvije crpke, jedna na „B“ cijev, a druga na „C“ cijev. Nakon ispumpavanja mora iz utrobe broda, oprezno pristupamo samom procesu odsukavanja broda sa stijena. Nakon što je brod uspješno odsukan, uzimamo ga u tegalj, te ga 16:30 sati uspješno vezivamo za rivu u luci Brna. Sada bi brod prema nalogu Lučke kapetanije trebala preuzeti državna tvrtka „Plovput“, koja će organizirati vađenje broda, čuvanje broda, i sami postupak prodaje broda putem dražbe. Do preuzimanja broda svakodnevno će članovi DVD-a Smokvica  obilaziti  brod i po potrebi ispumpavati more," objavili su DVD Smokvica, a uz pohvale  prenijela općinska uprava.

Podsjetimo, prva dojava o nasukanom brodu je stigla 31. šprosinca 2022. godine. Na teren su izašle sve žurne službe,  policija, pomorska policija, kapetanija i DVD Smokvica. Utvrđeno je da je brod napušten, nasukan na lokaciji "Bili rat". U njemu je pronađena odjeća i priručni pojasevi za spašavanje za više osoba. Kompletna strojarnica je bila puna mora, no tada nije bilo  opasnosti od onečišćenja mora, ali je vatrogasni brod DVD-a Smokvica "Sv. Stjepan" sa branama za spriječavanje onečišćenja stavljen u pripravnost. Brod je bio registriran u Turskoj, ali je prodan i brisan iz turskog registra brodova. Zadnja pozicija broda koja se je mogla utvrditi preko sustava praćenja brodova je kraj Peloponeza u Grčkoj. Od tada se brodu gubi svaki trag.

03. svibanj 2024 06:04