StoryEditorOCM
KorčulaDRUGA TRADICIONALNA KORČULANSKA LIGNJALIJADA

ANDREJ BOTICA I IVAN SILIĆ ODNIJELI DVOSTRUKU POBJEDU s 14 liganja i najvećom lignjom od gotovo pola kila

Piše Dora Mikelić
11. listopada 2018. - 12:07
Tek četiri lignje bile su dovoljne za pobjedu na prošlogodišnjoj prvoj Tradicionalnoj korčulanskoj lignjalijadi, dok su se jučer, na drugom izdanju natjecanja u lovu najpopularnijeg dalmatinskog glavonošca, ogledala čak 62 lignjolovca u 31 barci ulovivši ukupno 83 lignje, odnosno više od 15 kg tradicionalne delicije.
 
 
Poć na lignje u Dalmaciji je ritual u kojem, osim u dobrom ulovu, ljubitelji uživaju i u moru, ćakuli i suživotu s prirodom. Sunčano i toplo vrijeme jučer je na drugu Tradicionalnu korčulansku lignjalijadu izmamilo čak 31 barku. Pravila se strogo poštuju, u barci mogu biti dvije osobe, isplovilo se u 14 sati, lov je dopuštem na cijelom korčulanskom i lastovskom akvatoriju, a ulovi se donose točno do 20:29 sati na zog od buća u Gradskom kotaru Sv. Antun. Tko zakasni bit će diskvalificiran, obašnjava nam jedan od organizatora lignjalijade Dražen Bakarić Baka.
 
 
„Kao dugogodišnji ljubitelj lignjolova dosjetio sam se s prijateljem i partnerom u barci Martinom Dedivanovićem, Matom Silićem i ostalim lignjoljupcima organizirati prvu lignjalijadu koju smo odmah nazvali tradicionalnom u nadi kako će postati nezaoblizan događaj ovog dijela godine. Već ove godine vidimo veliki napredak, puno je više ekipa, a i vrijeme nas je bolje poslužilo. Ulovljene lignje broje tri suca Pice, Matija i Damir. Bitan je broj, znači pobjednik je onaj s navećim brojem ulovljenih liganja, ako ekipe imaju isti broj ulovljenih liganja, onda se vagaju. Osim kotizacije u iznosu od 80 kn koju uplaćuje svaka ekipa prilikom prijave na natjecanje, tu su i sponzori tako da ćemo ove godine podijeliti i bogate nagrade za prva tri mjesta, nagradu za najveću ulovljenu lignju te posebnu nagradu za neku dežgraciju“. – objasnio je Baka.
 
 
Prvo mjesto s najviše ulovljenih liganja, ukupno 14, kao i poklon bon od tisuću kuna u trgovini ribomaterijalom Orka osvojili su Andrej Botica i Ivan Silić. Botica i Silić osvojili su i nagradu, 500 kn tvrtke DTD za proizvodnju ribarskog pribora, za najveću ulovljenu lignju kojoj je samo jedan dekagram nedostajao do pola kila. Krenuli su oko pet poslijepodne, od Planjaka, preko Sutvare do Bisača, a već nakon dva sata imali su kantu punu liganja, kaže nam Andrej koji se lignjolovm bavi otkad je bio dijete.
 
 
Drugo mjesto, večera za dvoje u restoranu, pripalo je Željku Cvitanoviću Cviku i Roku Poši koji su ulovili 9 liganja, a istu nagradu dobili su i trećeplasirani Roko Ristrski i Zvonimir Đula s ulovljenih 8 liganja.
 
 
Posebna nagrada za dežgracjun, poklon bon u iznosu od 500 kn DTD-a, dodijeljena je Damiru Sardeliću Kokolu i Stipi Ćenanu za najmanju ulovljenu lignju. Lignja je bila toliko mala da se nije mogla niti izmjeriti.
 
„Osjećaj je odličan, ovo je jako dobar rezultat. Puno je teže ulovit malu lignju nego veliku. Za malu lignju moraš imat osjećaja, moraš primijetit da se ulovila, lako je osjetit veliku lignju“. – objasnio je Kokolo uz smijeh. Postu gdje je ulovljena najmanja lignja nije htio odati, ne želi da još netko ulovi najmanju lignju iako je to, kaže, gotovo nemoguće jer manja od njihove ne može biti. Ulovljena je lignja je, naime, manja od lignjarića.
 
 
Nakon podjele nagrada, sve ulovljene lignje našle su se na gradelama. To je, ističe organizator Baka, najvažniji dio lignjalijade. Netko lignje traži po bonaci, neko po vitru, no najvažnija od svega je fešta.
28. travanj 2024 17:43