StoryEditorOCM
KorčulaVRBOVČANI ODUŠEVILI NASTUPOM U LUMBARDI

30 GODINA PRIJATELJSTVA IZMEĐU KU IVO LOZICA I HKUD-a PETAR ZRINSKI

Piše DV Foto: DV
9. listopada 2018. - 23:17
Članovi HKUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca prošle su subote oduševili domaćine iz Lumbarde, svojim folklornim nastupom prošetali su publiku od Moslavine, Zagorja do Međimurja.

Prva asocijacija na Grad Vrbovec, udaljen nekoliko desetaka kilometara sjeveroistočno od Zagreba, zasigurno je glasovita mesna idustrija PIK Vrbovec, ali ne i za članove KU Ivo Lozica iz Lumbarde koji već 30 godina njeguju prijateljstvo s članovima HKUD-a Petar Zrinski razmjenjujući foklornu baštinu, tradicije kao i kulturološke razlike u kojima obostrano uživaju. Ono što je počelo obostranim uvažavanjem, preraslo je u iskreno prijateljstvo, a kako nam priznaju gosti iz Vrbovca, čak se i godišnji odmori planiraju sukladno gostovanju u Lumbardi.

Prijateljstvo između dvije kulturne udruge počelo je baš na Korčuli. Kako doznajemo od članova koji su danas, kao i prije 30 godina, još uvijek aktivni, upoznao ih je poznati baletan i koreograf Zvonimir Reljić koji je više od 15 godina surađivao s Vrbovčanima, a bio je i čest gost na otoku postavljajući koreografij tradicionalnih kola. Jedna od njih je i Vrbovčanka Ljiljana Stanko, dugogodišnja voditeljica foklorne skupine, koja se rado prisjetila početka prijateljstva koje još uvijek traje.

„Zajedno smo nastupali na otvorenju spomenika banu Josipu Jelačiću u Zagrebu, a trebali smo zajedno izvesti i zajedničku koreografiju završnog kola Ero s onog svijeta na prvoj službenoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a, ali nas je spriječila kiša. Stara prijateljstva među članovima društava još uvijek traju, ali me posebno vesele nova koja nastaju
među mlađim članovima“. – prisjetila se Ljiljana.

A upravo je Tomislav Vuljaković, današnji predsjednik Hrvatskog kulturno- umjetničkog društva Petar Zrinski, predstavnik te mlađe generacije. Prije 30 godina još nije bio rođen, a ovog je vikenda u Lumbardu došao čak šesti put još uvijek jednako oduševljen domaćinima.

„Kad sam prvi put došao u Lumbardu imao sam 11 godina, s domaćinima sam se upoznao kao dijete, a danas smo odrasli ljudi. Tu se osjećamo kao doma, lijepo je doći svaki put“. – iskreno zaključuje Tomislav.

Nekoliko stotina kolimetara udaljenosti nije omelo dalmatinske i kontinetalne fokloraše, pa su svake godine jedni drugima u gostima – u veljači u Vrbovcu, u listopadu u Lumabardi. Osim prijateljstva, veže ih i duga tradicija očuvanja foklorne baštine.

HKUD Petar Zrinski osnovano je 1912. godine kao mješoviti pjevački zbor, a danas u četiri sekcije: mješoviti pjevački zbor, foklorni ansambl sa ženskim vokalnim sastavom, klapi Zrinski i tamburaškom orkestru, aktivno sudjeluje čak 200 članova svih uzrasta. Kako nam otrikva voditeljica Ljiljana, najmlađi plesač foklornog ansambla ima 5 godina, a najstariji čak 67. Kako je Vrbovec specifično područje koje se nalazi na granici Prigorja, Moslavine, Posavine i Bilogore, baštine plesove i tradiciju ne samo grada Vrbovca već i cijele Zagrebačke županije, Međimurja, Zagorja, ali i neke korčulanske plesove poput quatro passi i vrtajice. Budući da već godinama za lumbarajsku publiku izvode plesove vrbovečkog kraja, ove su se godine predstavili plesovima Moslavine, Zagreba i Međimurja, štajerišom i oberštajerom, ali i plesovima van granica Hrvatske poput popularnog grčkog sirtakija ili plesa sa šeširima koji je posebno oduševio publiku. Kako bi i domaćini imali svoju minutažu na pozornici pobrinule su se dvije klape koje nastupaju u sklopu KU Ivo Lozica, ženska klapa Izergo i muška klapa Korda.

Osim na subotnjem nastupu, Vrbovčani su u Lumbardi uživali puna tri dana uz nezaobilazne fešte, druženja, pjesmu i ples, a čak ni kiša nije omela kupanje u još uvijek toplom moru.
29. travanj 2024 17:17