StoryEditorOCM
KonavleBETON U MORU|

VIDEO: Inspekcija reagirala na poziv Cavtaćana, zabranila radove na oštećenom muliću

Piše dv
6. listopada 2021. - 16:40

Inspekcijske službe Ministarstva mora prometa infrastrukture potvrdili su navode Cavtaćana koji su nam poslali i video, kako su jučer u ranim jutarnjim satima, službenici ispostave lučke kapetanije u Cavtatu izvršili inspekcijski nadzor čestice pomorskog dobra (na k.č. 729 k.o. Obod) za koju je prijavljeno da se na njoj obavljaju radovi. Evo što su zatekli i zabilježili službenici Lučke kapetanije:

- Na pomorskom dobru su se izvodili pripremni radovi za izlijevanje betonske ploče radi učvršćivanja već postojećeg molića koji je oštećen prošle godine u nevremenu. Na moliću su uočena postojeća oštećenja uslijed djelovanja prirodnih sila (morskih valova, podlokavanja, itd.) u vidu napuknuća koje se po dužini na nekoliko mjesta protežu od ruba prema sredini molića u dubini cca 20 do 50 cm. Na dijelu također već postojećeg većeg mola na koji se vezuje gore navedeni molić uočeno je veće oštećenje uslijed podlokavanja morem u dužinu oko 6 metara - navodi Ministarstvo koje potvrđuje prijavu građana.

Po završetku inspekcijskog nadzora napravljen je zapisnik te je izdano rješenje o zabrani daljnjih radova. Također, istog dana je područje ograđeno službenom trakom, te su na vidna mjesta postavljene službene ploče o zabrani radova i rješenje o zabrani radova. Navedeno područje su djelatnici ispostave nastavili obilaziti tijekom dana pri čemu su na prvom sljedećem obilasku zatekli oborenu službenu traku uslijed jakog vjetra, te je ista ponovno pričvršćena. Tom prilikom na gradilištu nisu zatekli nikoga osim policijskih službenika. Sljedeći obilazak je bio u istog dana, bez promijenjenog prethodnog zatečenog stanja (službena traka bez daljnjih oštećenja, nitko nije bio na gradilištu) - navode iz inspekcije. Dodali su kako su djelatnici ispostave na teren izašli i danas tijekom jutra, obavili nadzor te da nisu uočili promjene na gradilištu, odnosno nisu se izvodili građevinski radovi niti je na čestici itko zatečen.

Vezano za sankcije predviđene za izvođača koji se oglušio na doneseno Rješenje iznosimo sljedeće:

-  Ukoliko se dokaže da je izvođač investitor ili da su oni različite osobe, fizičke ili pravne, a da se radovi ne izvode sukladno rješenju nekog od nadležnih tijela (npr. upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju ili planom upravljanja) tada se sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama kada se krši čl. 7 primjenjuje izricanje kazne po čl. 114, a ona iznosi za fizičku osobu – 15.000,00 do 100.000,00 kuna, pravnu osobu – 30.000,00 do 100.000,00 kuna, a odgovornu osobu u pravnoj osobi - 15.000,00 do 100.000 kuna.

Alternativno kazna se može izreći i po Zakonu o lučkim kapetanijama kada se krši čl. 43 te se primjenjuje izricanje kazne po čl. 78, a ona iznosi za fizičku osobu – 40.000,00 do 50.000 kuna, pravnu osobu – 100.000,00 do 500.0000 kuna, odgovornu osobu u pravnoj osobi - 40.000,00 do 50.000,00 kuna, a za fizičku osobu obrtnika – 50.000,00 do 100.000 kuna.

Ukoliko se daljnjim radnjama u ovom postupku utvrdi da je nadležna jedinica lokalne samouprave, odnosno općina, saniranje ovog dijela pomorskog dobra uvrstila u Godišnji plan za 2021. godinu te svojim postupanjima odabrala investitora i izvođača, tada ove sankcije neće biti primjenjive, ističu iz pomorske inspekcije.

27. travanj 2024 15:55