StoryEditorOCM
KonavleHPD SNIJEŽNICA U AKCIJI UREĐENJA STAZA

Trebalo je paziti na svaki korak da bura koga ne obali, ali posao je obavljen

Piše DV
28. studenog 2023. - 09:56

Ono kad na buri i temperaturi od jedva par stupnjeva iznad nule, umjesto da ostaneš u toplom krevetu, kreneš ‘u šumu‘, pa se vas devetoro nađe u devet sati na Zvekovici i krene na Veliku devet, javljaju iz HPD Sniježnica Dubrovnik.

Valjalo je obnoviti markacije i urediti 5 i po kilometara dugu kružnu stazu.

image

Akcija uređenja planinarske staze Šilješci - Velika devet

Hpd Sniježnica/

- Krenuli smo od pitoresknog sela Šilješci ulijevo, na zapadnu stranu brda, i njom se uspinjali do prijevoja ispod Velike devet. Čim smo izvirili na to sedlo, počeli smo razmišljati što se krije u imenu brda - ono devet. Je li se to netko potukao, pa je netko nekoga izdevetao na tom mjestu ili je nekoga, kao i nas tada, izdevetala bura. Svakako, trebalo je paziti svaki korak da bura nekoga ne obali s nogu. Nakon uspona na sam vrh i zaista očaravajući pogled prema Sniježnici i snijegom prekrivenih vrhova Orjena u pozadini, počeli smo se spuštati prema istočnoj strani brda. Tu je bilo dosta posla oko markiranja, ali i čišćenja. Priroda brzo počne gutati puteve. A ova je dionica zaista prekrasna. Za razliku od strane kojom se uspinje na brdo, ovaj je dio pun raslinja, uglavnom dubove šume. Pa je tuda uživancija hodati u u najtoplijim dijelovima godine. A sada smo ipak čeznuli za malo sunca. No, posao se odrađivao. Neki su otkrili ljubav prema pituravanju, a neke je gustalo biti ‘frizer‘ šumi. Nakon šest sati od polaska vratili smo se u Šilješke. Posao je obavljen i staza je sada u novom ruhu spremna za sve i svakoga. 

image

Akcija uređenja planinarske staze Šilješci - Velika devet

Hpd Sniježnica/

- Đe god da s piturom i nožicama dođemo, tu ljepša staza postane! - kažu iz udruge. 

Dio je ovo aktivnosti u sklopu projekta prijavljenog na ‘Javni natječaj za financiranje projekata ili programa udruga iz područja zaštite okoliša i prirode za 2023. godinu‘ Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Akcija uređenja planinarske staze Šilješci - Velika devet

Hpd Sniježnica/
27. travanj 2024 21:33