StoryEditorOCM
KonavleZA LJUBITELJE BAŠTINE

PRVA SMOTRA FOLKLORA ŽUPANIJE Mame u Cavtat dovode folkloraše od Konavala do Jasenica

4. listopada 2019. - 17:02
Poznate su po organizaciji karnevala, dobrotvornih zabava i cavtatskog adventa s priklijadom, no folklor im je, barem dosad, bio prilično stran. Od ovog vikenda i to će se promijeniti, jer vrijedne članice Udruge Mame Cavtat za vikend pripremaju novu poslasticu, sad u čast kulturne baštine i tradicije.

 

U Cavtatu su domaćice prvoj smotri folklora Dubrovačko-neretvanske županije koja će okupiti folklorna društva od Konavala do Lastova. Od prvotne zamisli do ostvarenja proteklo je nekih 5 mjeseci, priča nam Petra Kralj Fox iz Udruge Mame Cvatat:

- Zašto organiziramo smotru? Zato što nas okružuje toliko kulturnog blaga, bogatstva koje nam je nadohvat ruke, a nikad ga nismo uživo vidjeli. Tako smo blizu, a opet daleko. Svi znamo za folklor u Čilipima i nastupe Linđa na Igrama, no kad bi ljudi imali priliku pogledati nastup Lastovaca u narodnim nošnjama? Nekima je i župski folklor slabo poznat, a dijeli nas samo par kilometara. Upravo zato smo krenuli u ovaj pothvat, a potaknula nas je i velika želja da i sebi i drugima približimo to silno bogatstvo koje imamo - govori nam Petra Kralj Fox.

Na upit je li bilo teško u Cavtat 'namamiti' KUD-ove iz drugih dijelova Županije, pa i goste iz Jasenica, odmahuje rukom:

- Ma kakvi! Svi su se do jednog rado odazvali. Najteže je bilo organizirati smještaj sudionicima. Kod nas još traje sezona, kapaciteti su puni, no uspjeli smo naći dobre ljude koji su gratis smjestili folkloraše. Prepoznali su u smotri veliki potencijal, nadajmo se da će ovo biti tek prva od mnogih smotri pred nama - ističe naša sugovornica i za nedjelju, 6. listopada najavljuje pravi folklorni urnebes.

 


Ako posluži vrijeme, a trebala bi biti prohladna, ali sunčana nedjelja, festa počinje u 18 sati svečanim mimohodom KUD-ova Cavtatskom rivom. Uvod je to u središnji događaj: od 18.30 na trgu slijedi nastup devet kulturno umjetničkih društava, čuvara tradicije.

Odabranim pjesama i plesovima predstavit će se KUD Čilipi iz Čilipa, KUD Stjepan Radić Pridvorje, KUD Marko Marojica Župa Dubrovačka, KUD Sv. Juraj, Osojnik, FA Linđo Dubrovnik, KUD Ponikovska Poskočica, Ston, KPD Bratska Sloga Žrnovo, Korčula, KUD Lastovo.

Gosti su KUD Vila Velebita Jesenice, mjesta na 2,5 kilometara udaljenosti od Masleničkog mosta poznatog po hladnoj buri i stoljetnim maslinicima.

Bude li sve išlo prema planu, dogodine će gostiju biti još, a proširit će se sigurno i popis KUD-ova iz najjužnije županije.
30. travanj 2024 02:15