StoryEditorOCM
KonavleMONOKULTURA U PANDEMIJI |

KONAVLE NE MOGU ŽIVJETI SAMO OD TURIZMA: Krenula inicijativa za osnutak srednje poljoprivredne škole, učilo bi se i o prehrani, ekologiji...

Piše Maja Rilović Koprivec
22. prosinca 2020. - 07:28
Na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Konavle vijećnik HDZ-a Juraj Magud pokrenuo je inicijativu za osnivanje strukovne poljoprivredne i tehničke srednje škole u toj općini. Kako je istaknuo Magud, takva škola već postoji u Opuzenu, pa je dodao da bi se po uzoru na Srednju poljoprivrednu i tehničku školu Opuzen moglo krenuti i sa sličnom inicijativom u Konavlima. Načelnik Božo Lasić prihvatio je tu ideju te preuzeo obvezu ispitati mogućnosti pokretanja takve inicijative.

image
Ovogodišnja berba maslina u Konavlima je lošija nego ikada


Razlog ovoj ideji je pandemija Covida- 19 koja je obilježila i život i budućnost svih pa i konavoskoga kraja.

- Ideja je potaknuta potrebom da se spriječi ovo što nam se dogodilo ove godine, okrenutost monokulturi turizma i oslonjenost na prihode iz turističke djelatnosti, pa se traže načini kako bi u budućnosti eventualno kroz ovakve situacije lakše prolazili. Naravno da se u razmišljanju o razvoju te naše lokalne sredine misli i o unapređenju školstva jer se kroz školstvo i znanost sigurno može puno učiniti kako oko ostanka mladih tako i po pitanju razvoja poljoprivrede - pojašnjava svoju ideju Juraj Magud.

image
manifestacija trganje pridvorje agroturizam konavle


- Na sjednici Vijeća sam spomenuo primjer Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu kao jedine u Dubrovačko neretvanskoj županiji takve vrste, ali mislim da Konavle imaju prostora za tako nešto. U Konavlima imamo osnovne škole i možda je došlo vrijeme da se razvije i taj vid srednjega, stručnoga školstva. Ta bi škola bila strukovnog karaktera, ali bi mogla imati programe iz poljoprivrede, agroturizma, prehrane i ekologije koja je danas posebno zanimljiva. Sukladno postojećem zakonu o odgoju i obrazovanju, osnivači školskih ustanova mogu biti jedinice lokalne samouprave pa može i općina imati jednu inicijativu u tom smjeru. Hoće li to biti srednja škola ili nekakva privatna inicijativa, možda samo jedno razredno odjeljenje, nešto što bi potaknulo mlade da se bave tom djelatnošću, treba vidjeti – govori Magud.

image
Ovogodišnja berba maslina u Konavlima je lošija nego ikada


Sadašnju ideju tek će razraditi Općina Konavle pa će se vidjeti na koji način i kako bi se to moglo u budućnosti ostvariti. O tome će svakako odlučivati i Županija dubrovačko neretvanska a dodajmo kako je Županijska skupština nedavno dala prethodnu suglasnost Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića za proširenje djelatnosti izvođenjem novih programa obrazovanja i to programa „Srednja pripremna škola: Rog“ i „Srednja škola – nastavni predmet: klasični balet“.Dozvolu obrazovanja za nastavni predmet: klasični balet, ta je Škola imala od 1998., no kada je završeno obrazovanje jedne generacije plesačica 2002., balerine se više nisu upisivane, a sada je pred upisom generacija od pet plesačica koje se žele profesionalno baviti baletom.
27. travanj 2024 02:33