StoryEditorOCM
KonavlePridvorje ne želi antenski stup viši od Kipa slobode

Hrvatski telekom odgovorio na apel Konavljana: ‘Gradimo infrastrukturu gdje je najbolja pokrivenost, ali...‘

Piše Gabrijela Bijelić
7. srpnja 2023. - 12:27

- Hrvatski telekom gradi infrastukturu na lokacijama koje osiguravaju najbolju pokrivenost određenog područja te u skladu s potrebama korisnika i lokalnih gospodarskih interesa i zahtjeva. Konkretnim razvojem događanja to je ovaj put onemogućeno te predstoji razmatranje daljnjih koraka - odgovorili su kratko iz nacionalnog teleoperatera na naš upit o tome hoće li i što poduzeti nakon što su stanovnici Pridvorja izrazili protivljenje izgradnji 60 metara visokog stupa s 21 antenskim nastavkom, kakav su zamislili iz Hrvatskog telekoma.

image

Stanovnici Pridvorja uručili su načelniku peticiju protiv antenskog stupa Stanovnici Pridvorja uručili su načelniku peticiju protiv antenskog stupa Općina Konavle

Općina Konavle/

Za brzi internet

Svoje negodovanje izrazili su peticijom sa 165 potpisa koju su predali načelniku matične Općine Konavle Božo Lasić koji je podržao nezadovoljne sumještane i zatražio od nacionalnog teleoperatera da se takva infrastruktura ne postavlja u Konavlima.

- Općina Konavle uskratila je suglasnost za postavljanje takvog stupa naročito jer je riječ o zaštićenom NATURA 2000 području, a takav ujedno i najveći antenski stup u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio je planiran u relativnoj blizini kuća u Pridvorju. Za sve ono za što bi stup bio namijenjen može se riješiti na druge načine te ne vidim razloga zašto se ne bi primijenio takav, svima prihvatljiviji pristup – komentirao je konavoski načelnik najavu postavljanja HT-ova antenskog stupa za potrebe uvođenja brzog interneta. Problem je što bi stup bio udaljen svega 150 metara od prve kuće.

- Potpuno shvaćamo potrebu za infrastrukturom koja će pratiti moderne tehnologije i nismo drastično protiv nje, ali smatramo da pri postavljanju infrastrukture treba misliti i o stanovništvu zbog kojega se valjda i rade ovakvi projekti, zaštiti faune i krajolika, te o općoj dobrobiti područja, a ne samo o financijama – naveli su mještani i usporedili dimenzije planiranog stupa sa globalno poznatim arhitektonskim čudima poput kipa Isusa Krista u Rio de Janeiru visine 30 metara, Kipa slobode visokog 46 metara ili zvonika na Stradunu, visokog tridesetak metara.

image

Toranj u Pridvorju bio bi viši od Kipa slobode
afp

Angela Weiss/Afp

- Stup ovolike visine ne postoji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji! Kada se na takav stup postave sve te brojne antene vjerojatno i ostalih teleoperatera kojima će HT iznajmljivati tu uslugu postavljanja na njihovu infrastrukturu, ionizirajuća zračenja sigurno neće biti slaba – poručila je čeljad iz Pridvorja koja brine i zbog mogućeg smještaja objekta u stoljetnoj šumi uz cestu koja vodi do Kune Konavoske, čime će se, upozoravaju oni, nepovratno narušiti vizualni izgled, ali i bogatstvo flore i faune.

Napominju ‘peticionari’ i kako je spomenuta lokacija po PPU Općine Konavle obuhvaćena kao osobito vrijedan predjel – kultivirani krajobraz Pridvorje.

Interesi ispred boljitka?

- Pokušali smo kontaktirati Hrvatski telekom odakle su nam usmeno poručili da je to jedino mjesto na koje se stup može biti postavljen. Što naravno nije istina jer su ga već pokušali postaviti na više lokacija u Mihanićima ali im je projekt stopirala Kontrola zračne plovidbe jer je u zaštitnom krugu Zračne luke pa bi u protivnom emisije stupa utjecale na instrumente zračne luke. Nekoliko kilometara od Zračne luke pa će ometati njihove instrumente, a par stotina metara od djece, vrtića, škole i svih mještana neće utjecati na njihovo zdravlje. U novom pokušaju na novoj lokaciji postupak izdavanja posebnih uvjeta stopirala je Općina Konavle upravo iz razloga što se lokacija nalazi u sklopu zaštićenog prostora. Hrvatski telekom će se sigurno žaliti na tu zabranu, a tko zna kako će odlučiti drugostupanjski organ? Ne bi bilo prvi put da se nečiji interesi stave ispred općeg boljitka - naveli su mještani Pridvorja.

02. svibanj 2024 10:30