StoryEditorOCM
DubrovnikVEĆ SU KRENULA ZAPOŠLJAVANJA

ŽUPAN O LUČINOM RAZDOLJU Odlučili smo Studiju izvodljivosti objaviti na engleskom kad je već nemamo na hrvatskom, ali sve će se vidjeti i znati, nema tu nikakvih tajni

7. veljače 2020. - 15:00
U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ''Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje".

Ugovor je potpisao ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Ćorić, direktor Agencije za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić. Radi se o projektu od državnog značaja ukupne vrijednosti 494 milijuna kuna, nešto više od 70 posto osigurano je iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, skoro 20 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a desert posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija.

- Nazočili smo potpisivanju Ugovora o financiranju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. To je ključni projekt za ukupan sustav gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, planirano da će se završiti do konca 2022. i nakon toga će stupiti u svoju funkciju, a u međuvremenu ćemo također raditi na tome da gradovi i općine odvajaju, recikliraju što je moguće više otpada tako da konačna količina otpada koja dolazi na Centar bude što manja i da, naravno, ljudima bude što jeftinije korištenje te usluge. Cijena otpada će zavisiti od nekoliko stvari, postoji cijena operativnih troškova samoga Centra, a ona iznosi 98 eura po toni, kazao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te komentirao zašto je Studija izvodljivosti za Centar objavljena jutros iako su je mnogi tražili prije godinu dana i zašto je objavljena na engleskom jeziku bez obzira na to što se prije tvrdilo da se ona ne može objaviti na tom jeziku.

- Odlučili smo se zato što je bolje da je imamo barem na engleski kad je već nismo dobili na hrvatskom. Studija se može čitati u danima koji su pred nama, sigurno će biti rasprave. Sve će se vidjeti i znati, nema tu nikakvih tajni. Ona nije mogla biti objavljena zbog toga što mi nismo imali autorsko pravo na nju dok nismo regulirali odnose s izrađivačem, kazao je župan te nastavio:

- Siguran sam da ćemo sve završiti u rokovima jer je rok do 2022., kad predviđamo završetak radova. a rok u sebi sadrži i moguće žalbe kojih, naravno, uvijek može biti. Dakle, 2023. sve mora biti isplaćeno jer završava financijska perspektiva i mi ćemo to sigurno postići, naznačio je Dobroslavić.

Potom se predstavnicima medija obratio direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

- Potpisivanjem ovog ugovora ne samo da smo dobili bespovratna sredstva iz fondova Europske unije, nego je odlučeno da je CGO Lučino razdolje jedini način zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada odnosno ostataka koji ostaju nakon recikliranja. Nadamo se, želimo i radit ćemo na tome da do 2022. Centar bude otvoren i počne sa svojim radom.

Na pitanje novinara što kaže na dva vlasnika zemlje koji su se došli ispred gradske uprave i koji ne žele da se na njihovom zemljištu gradi Centar?

- Nije bilo potrebe da se oni izvlaste prije potpisivanja Ugovora. Mi smo pokrenuli proces izvlaštenja. Ne znam tko je bio ispred i ne znam tko su vlasnici zemlje. S nekim smo vlasnicima potpisali ugovor o kupoprodaji i taj dio zemljišta smo riješili. Mi smo zajedno sa Županijom, Ministarstvom pravosuđa i Općinskim sudom obnovili zemljišne knjige koje nisu obnovljene 40 godina, taj je posao napravljen u roku od četiri mjeseca, ne samo za katastarsku općinu Trnovica nego i za svih sedam katastarskih općina u Dubrovačkom primorju. Ne znam koji su novi vlasnici, puno je vlasnika i suvlasnika, projekt ide. Mi smo strateški državni projekat i možemo pokrenuti proces izvlaštenja jer drugačije se taj dio zemljišta ne može riješiti.

Bačić je također odgovorio na pitanje je li Studija izvodljivosti objavljena zbog pritiska javnosti.


- Jučer smo napokon trebali dobiti finalnu verziju na hrvatskom, izrađivač nije uspio ispoštovati dogovoreno i onda smo tražili suglasnost da je objavimo u engleskoj verziji i dobili smo je. Bilo je pregovora, mi nismo platili do kraja dok ne dobijemo hrvatsku verziju. Za sedam dana će biti i hrvatska verzija gotova. Nemamo što sakrivati u Studiji izvedljivosti, jasan je bio Bačić.
.
Bačić je naveo podatak koliko će Agencija osoba zaposliti kad se otvori Centar.

- Kad se otvori Centar i šest pretovarnih stanica, otprilike će biti 40 do 45 ljudi zaposleno. To je pogon, to je tvornica, a morate imati i administrativno osoblje, morate imati voditelje, morate imati inženjera građevine, inženjera strojarstva, inženjera elektrotehnike, kazao je Bačić te poručio kako su zapošljavanja već krenula.

STUDIJU MOŽETE POGLEDATI OVDJE
 
27. travanj 2024 04:13