StoryEditorOCM
DubrovnikPRORAČUN 2021. |

ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ: Uravnotežen je, realan, štedljiv ali razvojan

Piše dv
18. prosinca 2020. - 16:50
Na sjednici Županijske skupštine raspravljalo se o Prijedlogu izmjena i dopuna proračuna Županije za 2020. i projekciji plana proračuna za 2021. i 2022. godinu.

Župan Nikola Dobroslavić uvodno se osvrnuo na završni rebalan naglasivši kako je to 'uobičajna izmjena koja usklađuje proračun s onim što se događalo između prvog i zaključnog rebalansa'.
- Iznosi nešto više od milijardu kuna zbog toga što se naši proračunski korisnici vode kroz županijski proračun. To povećava proračun a da od toga nemamo sredstva s kojima možemo raspolagati ali takvi su zakoni i propisi. Županijski dio proračuna je nešto manji nego je bio u rebalansu. Smanjili smo najam poslovnih prostora, koncesije na pomorskom dobru za 50 posto, na rashodima smo osigurali više sredstva za zdravstvo, socijalnu skrb, fond za projekte. Smanjili smo neka sredstva kao npr. za ured u Bruxellesu, za ured državne uprave. U teškoj situaciji smo dobro gospodarili proračunom. U prvom rebalansu smo dobro procijenili kretanja kroz ovu godinu, svim korisnicima proračuna smo osigurali djelovanje. Nismo odustali niti od jednog projekta našli smo odgovarajuće financiranje za sve, pogotovo što smo uspjeli većinu projekata financirati iz EU fondova. Pojačano smo financirali zdravstvo, opremu i sredstva za domove i škole u borbi protiv virusa. Sve smo to uspjeli uravnotežiti u ovom rebalansu – kazao je Dobroslavić te dodao kako misli da se beskamatni zajam Vlade neće koristiti u ovoj godini ali je to 'dobro u slučaju da de dogodi neka nepredviđena okolnost'.

- To je zajam treba ga vratiit iako je beskamatni. Vlada je i za iduću godinu osigurala beskamatni zajam od 6,9 milijuna kuna za našu županiju Možemo reći da vladamo proračunom i financijama. Gospdarimo sredstvima odgovorno štedljivo i razvojno i zbog toga nismi mali većih potresa pa i uopće potresa u ovo j financijskoj godini – zaključio je župan.

Opširnije obrazloženje rebalansa iznijela je pročelnica Upravnog odjela za financije Dragica Stanić. Proračun za 2020. iznosio je 988,3 milijuna kuna, u prvim izmjenama u lipnju usvojen je u iznosu od 976,1 milijun kuna, a drugim rebalansom se predviđa povećanje na iznos od milijardu 26 milijuna. Županijski dio proračuna je nešto umanjen, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike se povećava za 55,4 milijuna kuna.

Maro Kristić (Most) kazao je kako 'ovakav županijski proračun nije posljedica dobrog upravljanja nego posljedica strukture prihoda kojima se puni proračun'.
- Imamo proračun koji nije ugrožen i žitelje županije koji su na rubu egzistencije i gospodarstvo koji je na koljenima. Izostala je reakcija na takvo stanje u županiji. Mi smo trebali otvoriti proračun prema potrebitima a ne vidim da su se povećale subvencije niti davanja prema socijalno ugroženima – kazao je Kristić.
Moglo se čuti kako nema smisla 'skoro 20. prosinca mijenjati proračunske planove za tekuću godinu'. Pojedinim vijećnicima kao zanimljiva stavka bila je ona koja se odnosi na povećanje protokolarnih rashoda s 300 na 440 tisuća kuna uz objašnjenje - u svrhu održavanja prdviđenih manifestacija do kraja godine. 'Paradoksa, a zatvara se kretanje među županijama i kraj je godine' bio je jedan od komentara vijećnika.

Povela se rasprava o amandmanu SDP-a kojeg je iznijela Kristina Čurčija da se u nagradu zdravstvenim djelatnicima uključe i djelatnici domova jer 'zahvaljujući tome što su odradili dobar posao, bolnica je imala manje posla'. Župan Dobroslavić kazao je kako se amandman ne može prihvatiti jer 'postoje brojni ljudi koji s ugroženi virusom zbog svog posla poput policajaca, vozača, učitelja... ali ih se ne može tretirati kao posebno ugrožene'.

Pročelnica Stanić komentirala je kako amandman tehnički nije dobro postavljen, dok je Čurčija dodala kako bi ona trebala znati gdje postoje slobodna sredstva u iznosu od 48 tisuća kuna koje bi se preusmjerile za domove za starije i nemoćne.
Odbor za proračun i financije se nakon desetominutnog sastanka izjasnio da se admandman 'ne prihvaća jer tehnički nije ispravan a domovini nisu zanemareni dobili su dio sredstava'. Amandman nije prihvaćen sa 22 glasa protiv, osam za te 2 suzdržana glasa.

Izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu i projekcija plana usvojene su 22 glasa za, 2 protiv i devet suzdržanih.
Osvrnuvši se na Prijedlog proračuna za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. godinu župan Nikola Dobroslavić je naglasio:
- Proračun iznosi 1,11 milijardu kuna veći je od prvog rebalansa koji smo imali u ovoj godini. Županijski dio na istoj je razini, korisnički dio je nešto veći. Prihode od poreza na dohodak planirali smo između ostvarenja koja smo imali u redovnim godinama 2019. u iznosu od 63 milijuna kuna, pali smo ove godine na 45 milijuna kuna, planiramo da će se situacija poboljšati pa ga za 2021. planiramo na 52 milijuna kuna. U troškove ovog proračuna morali smo unijet troškove koji nisu redovni a to je trošak popisa stanovništva 2 milijuna i lokalnih izbora 2,4 milijuna kuna – kazao je Dobroslavić te pobrojao neke od projekata koji se planira bilo sufinaciranjem ili pripremom:

- Završetak dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, započeti OŠ Cavtat s dvoranom, Centar za gospodarenje otpadom natječaj je krenuo, luke Perna, Ubli, Prigradica, Polačište je već u postupku. Ostvarit ćem dva projekt koja su ostala iz programa Putevima prošlosti. Idemo dalje s navodnjavanjem i obranom od zaslanjenja donje Neretve, brana na Neretvi i cijeli sustav koji će osigurati obranu od utjecaja mora. Predložili smo uravnotežen, realan, štedljiv ali razvojan proračun za iduću godinu – kzao je župan.

Pročelnica Stanić pojasnila je kako je županijski proračun za 2021. planiran u iznosu od 1,11 miljardu kuna i veći je 34,4 milijuna kuna u odnosu na važeći plan. Županijski dio je 263,1 milijuna kuna i 747,5 milijuna kuna plan je proračunskih korisnika.
'Proračun je tehnički savršeno napravljen ali trenutno je previše opterećen Covidom 19 trebalo ga je hrabrije napraviti', smatra Davor Penić (SDP) te iznio stav SDP-a kako nisu zadovoljni prvenstveno projektima u školstvu za iduću godinu. Sredstva za političke stranke i vijećnike je trebalo smanjiti, smatraju.Stipo Gabrić (nezavisni) pohvalio je župana i službe koje, kaže, rade kvalitetno posao.
 
Prijedlog proračuna za 2021. donesen je s 22 glasa za, pet protiv i tri suzdržana glasa.
27. travanj 2024 02:34