StoryEditorOCM
DubrovnikPROBLEMI S NAPONOM STRUJE

Znoje se Gverovići i Violići, uskoro će i Slavica Ecclestone, a iz HEP-a odgovaraju 'sami ste si krivi'?!

Piše Dube Marjanović LadašićFoto: Nikša Duper/HANZA MEDIA
16. travnja 2018. - 12:03

Zaton Mali u neposrednoj blizini Dubrovnika uvijek je važio za elitno predgrađe. Prepoznala je to i milijunašica Slavica Ecclestone, bivša supruga prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea, koja je u Malom Zatonu kupila vilu uz more koja se još obnavlja.

Kad krepa frižider

Ona zasad ne dijeli probleme svojih susjeda jer obnova nije dovedena kraju, ali će se vjerojatno silno i neugodno iznenaditi kad joj usred ljeta, na plus 40 u hladu, 'krepaju' klime i kad zapne u garaži jer će joj daljinski otkazati poslušnost. Teslin izum toliko je zafrkan da današnji čovjek jednostavno ne može živjeti bez njega jer baš ništa ne funkcionira bez struje.

Zato je upravo porazna činjenica da stanovnici ovog, kako rekosmo, elitnog predgrađa u ovom dijelu još uvijek nemaju dovoljan napon struje, zbog čega im se uređaji - frižideri, klime, špaheri i sve što ide na struju - neprestano gase i kvare. Nemati struju u 21. stoljeću valjda je normalno još samo u Afganistanu kojim vladaju talibani. Taverna Arka u Malom Zatonu, u prizemlju novog hotela, radi samo zahvaljujući agregatu! Istu sudbinu doživio je i novi objekt poslovnih partnera Zvonimira Gverovića Konka i Vlaha Violića koji već godinama, iako su priključci i komunalije odavno plaćene, nema priključak električne energije. Cijelu priču objavili smo u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika od 14. travnja, gdje o ovim problemima progovara još nekoliko sugovornika.

Na naš upit HEP-u, koji su Zatonjani već bezbroj puta bezuspješno kontaktirali, stigao je odgovor sa zakašnjenjem, pa ga ovdje objavljujemo. Upit je glasio ovako: 'Stanovnici Zatona Malog kraj Dubrovnika (spada pod Grad Dubrovnik) žale nam se na odnos HEP-a prema njima. Naime, već godinama imaju velikih problema s naponom struje, što im otežava normalno življenje, a ugostiteljima loše utječe na poslovanje. Taverna Arka i novi objekt s apartmanima ne mogu biti priključeni na električnu mrežu jer je preslaba, tako da taverna u 21. stoljeću radi uz pomoć agregata (!). Mjesto se širi, ali vaša infrastruktura ne prati taj razvoj, mada su oni svi platiti priključke. Kako je ovo moguće? Zašto ne riješite probleme s električnom mrežom u ovom dijelu Grada Dubrovnika? Gdje je zapelo?? Naši sugovornici saznali su da se električni kabel do Zatona Maloga trebao dovesti zajedno s kanalizacijom koja je, međutim, zapela na Mirinovu u Staroj Mokošici. Zašto ne riješite ovaj problem neovisno o kanalizaciji?', pitali smo HEP.

Sami ste si krivi?

Evo što su oni iz HEP-a odgovorili:

'HEP ODS d.o.o., Elektrojug Dubrovnik, svjestan problematike naponskih okolnosti na navedenom području, posljednjih nekoliko godina intenzivno radi na rješavanju problema te je shodno tome obavio slijedeće poslove: 

- Na području od Malog Zatona do Štikovice položena je prva faza kabela visokog napona i niskog napona u dužini od 600 metara (do pozicije za Koščelom).

- Tijekom prošle godine izvršeni su radovi na poboljšanju niskonaponske mreže u cilju poboljšanja naponskih okolnosti postojećih korisnika mreže (uloženo 250.000 kuna).

- Pokrenute su pripremne radnje za polaganje kabela srednjeg napona od spomenute pozicije Za Koščelom do TS 10/0,4 kV Vrbica ( u tijeku je postupak za projektiranje i izdavanje građevinske dozvole).

- Paralelno sa izgradnjom kabela visokog napona, na ovom području planirana je i izgradnja trafostanice 10/0,4 kV.
Izvedenim radovima omogućeno je normalno napajanje postojećih korisnika, ali razvoj područja i spajanje novih potrošača nisu mogući bez izgradnje nove trafostanice 10(20)/0,4 kV s pripadajućom kabelskom mrežom.

Napominjemo da je uzrok padova napona na ovom području nekontrolirano povećanje potrošnje građana i da je nužno uz investicije u turizam razmišljati i o razvoju ukupne infrastrukture koja mora pratiti povećane zahtjeve za električnom energijom na nekom području. Taverna Arka i novi objekt s apartmanima objekti su s velikom potrošnjom te je za njihovo priključenje na elektroenergetsku mrežu potrebno izgraditi novu trafostanicu 10/0,4 kV, s čime su upoznati i investitori. Realizaciju izgradnje nove trafostanice i potrebne mreže, kao i na drugim područjima, koči rješavanje imovinsko pravnih odnosa  odnosno  nemogućnost osiguranja potrebne čestice za izgradnju nove TS 10(20)/0.4 kV' - odgovorili su iz HEP-a. Drugim riječima, krivi su građani jer 'nekontrolirano povećavaju potrošnju', a 'Taverna Arka i novi objekt s apartmanima objekti su s velikom potrošnjom te je za njihovo priključenje na elektroenergetsku mrežu potrebno izgraditi novu trafostanicu 10/0,4 kV, s čime su upoznati i investitori', kako kažu u HEP-u.

Što je najinteresantnije, da ne kažemo neku težu riječ, Pero Matković, direktor Taverne Arka, izjavio nam je da vlasnik taverne i hotela, Pero Margaretić, ustupio HEP-u zemljište za trafostanicu, ukopao se i napravio podest, iako to nije bila njegova obveza. Izašao im je ususret i dao novce ne bi li konačno dobio priključak na struju, bez kojeg njegov hotel ni danas ne radi, istaknuo je Matković.

 

27. travanj 2024 23:24