StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Živi Grad, šest stanova za mlade obitelji s više djece, asfaltirana Ulica od gaja, uređena cesta u Trstenome

Piše Grad Dubrovnik
9. veljače 2024. - 15:47

ŽIVI GRAD

Provođenje aktivnosti dubrovačkog Plana upravljanja kao primjer drugim sredinama

Druga zajednička sjednica Upravnog odbora i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a održana je u ponedjeljak, 5. veljače u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. Sjednicu je vodila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora, koja je ocijenila kako je dubrovački Plan upravljanja, osim što je prvi u Hrvatskoj, primjer drugim gradovima i sredinama u donošenju i provođenju ovakvih strateških dokumenata.

image

Aktivnosti dubrovačkog Plana upravljanja kao primjer drugim sredinama

Od provedenih aktivnosti i onih čije je provođenje u tijeku izdvojene su uspostava digitalne platforme „Vox Populi“, putem koje je uspješno proveden prvi ciklus participiranog budžetiranja, te donošenje programa potpora stanovnicima povijesne jezgre za obnovu stolarije. Izrada Plana nosivog kapaciteta za područje svjetskog dobra, čije se predstavljanje očekuje uskoro, povjerena je Sveučilištu u Dubrovnika. Pohvaljena je populacijska inicijativa Grada Dubrovnika usmjerena na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre. Putem natječaja koji je u tijeku samo u ovoj godini planirano je stambeno zbrinuti prvih šest obitelji, a gradonačelnik Mato Franković ujedno je najavio i nastavak aktivnosti na stjecanju vlasništva nad novim stambenim jedinicama u ovoj godini.

JAVNI POZIV U TIJEKU

Nova mjera Grada u svrhu priuštivog stanovanja - šest stanova za šest obitelji s više djece 

U sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje i sukladno prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnom jezgrom, a nastavno na prethodnu donesenu odluku Gradskog vijeća, Grad Dubrovnik raspisao je Javni natječaj za podnošenje zahtjeva za davanje u najam stanova na području povijesne jezgre obiteljima s više djece.

Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć mladim obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre. Uređenjem ukupno šest gradskih stanova u povijesnoj jezgri Grad Dubrovnik će moći stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će se tako doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja.

Grad Dubrovnik je u tu svrhu pokrenuo obnovu vlastitog stambenog fonda unutar zidina kako bi, uz kupovinu novih stambenih jedinica također unutar gradskih zidina, pozitivno utjecao na demografsku revitalizaciju povijesne jezgre.

Zahtjevi do 4. ožujka

Natječaj, kao i svi potrebni obrasci, mogu se preuzeti na internetskim stranicama gradske uprave. Rok za podnošenje Zahtjeva je do 4. ožujka 2024. godine.

 

KOMUNALNO UREĐENJE

Asfaltirana gruška Ulica od gaja

Završeni su radovi obnove asfalta dijela ceste ulice Od Gaja. Grad Dubrovnik ovom je investicijom osigurao lakše i sigurnije kretanje automobilima do nebodera u Gružu. Radovima je bio obuhvaćen kolnik ukupne površine 3000 metara četvornih, na potezu od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice.

Investicija je vrijedna 118.980,70 eura bez PDV-a, a radove je izvela tvrtka Dubrovnik Ceste d.d., uz stručni nadzor tvrtke Adria Tehno j.d.o.o.. Ovi radovi dio su pojačanog održavanja prometnica na više lokacija na gradskom području koje je Grad Dubrovnik pokrenuo u prvoj polovici siječnja.

 

KOLNIK DULJINE 1200 METARA

Završeni radovi uređenja cesta u Trstenome

 

Završeno je asfaltiranje dijela ulica kroz naselje Trsteno gdje je u sklopu programa pojačanog i investicijskog održavanja prometnica i javnih površina nadležnog upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu uređeno oko 1.200 metara ceste i to od križanja s državnom cestom.

image

Cesta u Trstenome

Vspvideo/

Radove ugovorene vrijednosti 110.140,00 eura izvela je  tvrtka Asphalt Team d.o.o., a trajali su 20 dana. Ttvrtka Dubrovnik Ceste prethodno je izvela obnovu četiri kilometra duge nerazvrstane ceste Dubravica – Trsteno s mjestimičnim proširenjima kolnika kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

 

29. travanj 2024 00:12