StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID ‘POMEO‘ MILIJUNE |

ZIDINE BILJEŽE PAD OD 90 POSTO: U 2020. ostvareno tek 18,5 milijuna kuna bruto prometa, no ipak ima novaca za krov dubrovačke katedrale

Piše Kristina Filičić
8. prosinca 2020. - 07:28
U neizvjesnoj 2020. godini izvjesno je kako su prihodi od dubrovačkih zidina koji su značajno punili gradsku blagajnu, kao i onu Društva prijatelja dubrovačke starine koje skrbi o očuvanju istih, drastično smanjeni. Pokazuju to brojke za prvih 11 mjeseci ove covid godine.

Kako isiču u DPDS-u, ostvareni bruto promet iznosio je gotovo 18 i pol milijuna kuna. Nakon odbitka PDV-a od gotovo četiri milijuna kuna, ostatak se dijeli u omjeru 60:40 između Grada i DPDS-a. Budući da prosinac neće značajnije utjecati na ovogodišnje prihode, oko 8,8 milijuna kuna trebalo bi se sliti u gradski proračun, a nepunih šest milijuna kuna prihod je Društva u 2020.

Usporedbe radi, prošle, rekordne 2019. godine, ostvareno je malo manje od 200 milijuna kuna prihoda pa je uz odbitke, gradu pripalo blizu 100 milijuna a DPDS-u između 40 i 50 milijuna kuna. Zanimljivo je spomenuti i broj posjetitelja koji najbolje dočarava strmoglavi pad prometa. Dubrovačke zidine od početka godine posjetilo je svega 147.514 posjetitelja, a lani je ostvareno milijun 250 tisuća posjeta. Milijunta putnica dočekana je lani sredinom rujna a ovu godinu zidine zaključuju sa milijun posjetitelja manje. Pad prometa na gradskim zidinama u odnosu na 2019. će iznositi oko 90 posto. U Društvu pretpostavljaju kako će ‘ovu godinu završiti s ukupnim gubitkom od cca 25 milijuna kuna (razlika ukupnih prihoda i ukupnih rashoda)’.

image
.
Tonči Plazibat/Cropix


DPDS je početkom 2020. imao 30-ak aktivnih projekata koji su stopirani zbog situacije izazvane pandemijom. Ipak, prije dvadesetak dana ponovno su pokrenuti zaustavljeni radovi na projektu obnove krovišta dubrovačke Katedrale koje sufinancira DPDS.

- Radnici su na kupoli. Uz obnovu krova Katedrale rade se i novi prozori  ispod kupole. Radovi bi trebali trajati 90 radnih dana, ali pitanje je ako bude ovako kišno vrijeme koliko će trajati. Ovi radovi koji se trenutno izvode su milijun kuna. Time bi završili svi dogovoreni poslovi što se DPDS-a tiče. Teškom smo mukom to sve složili, ali ide – kaže predsjednica DPDS-a Renata Andjus. Projekti koji nisu zaustavljeni unatoč padu prometa i prihoda, oni u Pridvorju i Stonu, kaže, bliže se kraju. Također, ove godine završen je i projekt od kule Minčeta zapadnim predziđem do lokaliteta Na Andriji koji je obogatio ponudu zidina još jednom zanimljivom povijesnom turom.

Naglašava kako je sačuvano svako radno mjesto, u Društvu je 70 djelatnika, dok su Vladinu mjeru za zaposlene koristili tri mjeseca.

image
.
Tonči Plazibat/Cropix


U ovoj neizvjesnoj godini, koliko je neizvjesna i turbulentna bila posjećenost zidina najbolje govore brojke. Primjerice, još u veljači je bilo 500 prodanih ulaznica više nego godinu prije. U ožujku se situacija drastično mijenja. U prvih deset dana tog mjeseca bilo je svega dvije tisuće prodanih ulaznica u odnosu na šest i pol tisuća u istom razdoblju lani. Potom se dogodio totalni pad posjećenosti pa je primjerice u jednom danu prodano tek 37 ulaznica. Zidine su praktički bile otvorene bez ikakve zarade. Tada nastupa karantena i zatvaranje zidina.

U lipnju dubrovačke zidine bilježe kakve takve pozitivne pomake. Obišlo ih je 13 877 posjetitelja. Lani, njih 186 tisuća. Ostvareno je niti 8 posto lanjskih brojki. U prosjeku zidinama je tijekom lipnja dnevno šetalo 460 posjetitelja, dok je lani šetalo njih 6200. Valja spomenuti kako je ulaznica za zidine ovog lipnja bila 25 posto od lanjske cijene odnosno 50 kuna (što je inače iznos dječje karte). U srpnju je cijena vraćena na 200 kuna, a zidinama se prošetalo 33 567 posjetitelja, dok je taj isti mjesec lani prodano 201 582 ulaznice. Ostvareno je dakle 17 posto prošlogodišnjeg srpanjskog prometa.

Baš kad su se nade polagale u predstojeća tri mjeseca, u drugoj polovici kolovoza zbog Covid situacije ponovno dolazi do pada prometa, samim tim i prihoda koje ovo Društvo već desetljećima ulaže u očuvanje spomeničke baštine. Tako je u kolovozu zidinama prošetala 131 i pol tisuća posjetitelja što je pad prometa od 85 posto u odnosu na lanjski kolovoz kada je samo u tom mjesecu zidine obišlo gotovo 900 tisuća posjetitelja.
06. svibanj 2024 12:21