StoryEditorOCM
DubrovnikNIJE NIMALO BEZAZLENO

Žene bolne menstruacije najčešće prihvaćaju kao ‘žensku sudbinu‘, ali posrijedi može biti ozbiljna dijagnoza. Više otkriva dubrovački ginekolog

Piše Silvia Rudinović
22. ožujka 2024. - 07:30

Bolne menstruacije, kao i inače supremaciju reproduktivnog sustava nad vlastitim životima, žene najčešće prihvaćaju kao žensku sudbinu. No, to može biti simptom endometrioze, dijagnoze o kojoj se zahvaljujući istupima poznatih žena sve glasnije govori. Osim što utječe na kvalitetu života, endometrioza spada među moguće uzroke neplodnosti.

Neplodnost

Dr. Zoran Tešanović, specijalist ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Dubrovnik, iznosi kako svjetska statistika ukazuje da je 15 posto parova neplodno. Smatra se da je endometrioza među sedam glavnih uzroka neplodnosti kod žena, s udjelom od 15 posto.

image

Dr. Zoran Tešanović

Božo Radić/cropix

Kako je to objasnio dr. Tešanović, endometrioza je prisutnost endometrija u trbušnoj šupljini izvan maternice. Jednostavnim rječnikom, za vrijeme menstruacije, kod žena s endometriozom ne krvari samo maternica nego i sva ta tkiva endometrija koja se nalaze izvan nje. Blagi oblici bolesti izazivaju upalu, koja oštećuje funkciju jajnika i jajovoda, a u uznapredovalom stadiju mijenja se anatomija male zdjelice, time otpuštanje oocita, smanjuje se pokretljivost jajovoda i pokretljivost spermija.

- Endometrioza može stvarati grube priraslice u području zdjelice što za posljedicu ima bolne menstruacije i općenito bol u zdjelici neovisno o menstrualnom ciklusu, a može utjecati i na prohodnost jajovoda, u konačnici na sterilitet – pojašnjava sugovornik.

Ističe kako je riječ o kompleksnoj dijagnozi. Ona se najlakše postavlja kad su uočljivi endometriomi na jajnicima, karakterističnog izgleda, kolokvijalno nazivani ‘čokoladnim cistama’. Uz najčešći simptom - bolnu menstruaciju, na endometriozu ukazuje umjereno povišen marker CA 125, a točnu dijagnozu i sliku mogućeg rasapa po zdjelici, crijevima, vanjskom zidu maternice i ostalim organima, pokazuje dijagnostička laparaskopija.

- Kad je prisutna bol u zdjelici i u slučaju obrade steriliteta, preporučuje se laparaskopska operacija. Kirurško liječenje pridonosi liječenju neplodnosti, ali endometrioza se zna vratiti i vrlo je teško u potpunosti je se riješiti – navodi dr. Tešanović.

U pet godina nakon operacije, rizik od recidiva je 30 do 40 posto pa gotovo polovica pacijentica zahtijeva ponovnu operaciju, a 25 posto žena prođe tri ili više kirurških zahvata, podaci su HZJZ-a. Uzroci nastajanja endometrioze su i dalje u sferi nagađanja. Pokazalo se, međutim, da je endometrioza ovisna o estrogenu, ženskom spolnom hormonu pa važnu ulogu ima prehrana.

Kako ublažiti simptome?

- Prehrana kod endometrioze, kao i kod brojnih drugih stanja našeg organizma, pomaže ublažiti simptome ili ih može pogoršati. Prehrana nije lijek, ali dobra nutritivna potpora organizmu uvelike olakšava održavanje našeg zdravlja. S obzirom da na prehranu sami utječemo, jedan od prvih koraka boljem općem stanju i kod žena s endometriozom je optimiziranje prehrane – ističe Mirna Rakigjija, magistra nutricionizma.

image

Mirna Rakigjija, magistra nutricionizma

Vedran Levi

Navodi kako simptome endometrioze na koje možemo utjecati prehranom dijelimo na dvije skupine.

- To je bol u području jajnika, maternice i zdjelice te bolovi koji su povezani s probavom, kao što su nadutost, konstipacija i proljev. Žene koje imaju probavne smetnje vrlo vjerojatno će imati koristi od low FODMAP prehrane, izbjegavanja glutena i mliječnih proizvoda. To nikako ne znači da nakon dijagnoze morate izbaciti sve navedeno. Potrebno je provesti eliminacijsku dijetu kojom će se točno utvrditi eventualne intolerancije i smetnje u probavnom sustavu. Takve dijete provode se isključivo uz praćenje stručne osobe kako bismo bili sigurni da smo došli do točnih zaključaka, da nismo izbacili vrijedne namirnice iz svoje prehrane bez razloga i naposljetku pogoršali simptome endometrioze. Drugi pristup endometriozi je protuupalna prehrana – navodi nutricionistkinja.

image
/Shutterstock

Taj drugi pristup podrazumijeva sljedeće korake: izbacivanje alkohola, energetskih pića i kofeina te smanjenje unosa crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina poput pržene hrane, grickalica i raznih pekarskih proizvoda. Nadalje, treba povećati unos vlakana (voće, povrće i integralne žitarice), obogatiti svoj tanjur sa što više boja, povećati unos ribe te unos sjemenki i orašida.

Osobna ispovijest

“U 30. godini života prijateljica me pitala razmišljam li o majčinstvu. Moj je odgovor bio: “Još nisam osjetila taj instinkt”. Nije prošla godina da sam zbog užasne boli u donjem dijelu abdomena pošla u ginekologa i dobila dijagnozu – endometrioza. Prvi put je tada UZV pokazao ‘čokoladnu cistu’ na lijevom jajniku. Taj majčinski instinkt se trenutno i vrlo snažno javio čim sam shvatila da su mi se umanjile šanse za roditeljstvo. U roku dva mjeseca sam zanijela. Cista je dugo stagnirala, nakon pet godina našeg suživota narasla na veličinu solidnog narančina. i tad je odrađena laparaskopija. Sam je zahvat prošao uredno, a oporavak bez većih teškoća. S obzirom da zbog ranijih hematoloških problema ne smijem uzimati hormonalnu kontracepciju, a na operaciju sam se odlučila i stoga što smo suprug i ja planirali još jedno dijete, dva mjeseca kasnije, po treći put u svom životu sam zanijela. Menstruacija je i dalje obilna i dugotrajna, trbuh nadut, nekad toliko da izgledam kao trudnica, povremeno se javljaju bolovi u zdjelici, ali na UZV nema vidljivih tragova. Deset godina nakon laparoskopije, lijevi jajnik je jedva uočljiv, ali endometrioza mi, srećom, nije onemogućila majčinstvo. Kako za većinu važnih stvari u životu kažu – presudno je izdržati. Sad čekam menopauzu da ona konačno stavi točku na moju endometriozu”, iskustvo je 45-godišnje Dubrovkinje.

27. travanj 2024 03:42