StoryEditorOCM
DubrovnikNISU ZADOVOLJNI

Zbor građana u Rožatu: Ne prihvaćamo opciju brze ceste preko Rijeke dubrovačke i tražimo izradu novih studija

Piše DV
1. rujna 2023. - 18:43

U petak u Franjevačkom samostanu u Rožatu održao se još jedan Zbor građana. Ovaj zbor sazvan je na inicijativu Gradskog kotara Komolac, a na njemu se također raspravljalo o izgradnji brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke gdje je naglasak stavljen na Studiju utjecaja na okoliš.

Moderatorica zbora bila je Anita Bonačić Obradović, gradska vijećnica SDP-a koja je uvodno istaknula kako je u veljači u Gradskom vijeću usvojena deklaracija koja se protivi gradnji na prostoru Rijeke dubrovačke. Napomenula je kako su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća jasno rekli da su protiv izgradnje te da treba mišljenje građana staviti u prvi plan. Smatra kako je brza cesta potrebna međutim ne na štetu građana i prirode te da je potrebno ponuditi i pronaći više rješenja, a ne samo jedno.

Tomo Kristović, predsjednik Gradskog kotara Komolac rekao je kako smatra da su svi istog mišljenja, a to je da brza cesta ne bi trebala prolaziti kroz Rijeku dubrovačku.

U raspravi je Andro Vlahušić rekao je kako Rijeku dubrovačku treba sačuvati te da su župan i ostali politički akteri prihvatili prijedlog za gradnju ceste jer su vođeni stranačkom linijom i potvrđuju ono što HDZ planira. Istaknuo je kako je Dubrovnik tranzitna zona zajedno sa Župom i Konavlima te kako cijeli promet prema Crnoj Gori prolazi preko naših krajeva i da se po tom pitanju treba nešto napraviti.

Koordinator MOST-a u Dubrovniku, Josip Mikuš, rekao je kako on kao biolog ima želju da cesta ne prođe kroz Rijeku dubrovačku.

Za riječ se javio Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad kazavši kako je predložena opcija najskuplja i puna klizišta. Matko Saltarić rekao je kako ne bi želio da zbor građana postane politički skup i da bi trebalo napraviti mjesto gdje bi se davale primjedbe.

Okupljeni u konačnici nisu prihvatili opciju brze ceste preko Rijeke dubrovačke i traže izradu novih studija.

10. svibanj 2024 03:50