StoryEditorOCM
DubrovnikSIGNALI OLEGA BUTKOVIĆA

Zašto je ministar zaustavio uklanjanje antena u Dubrovniku?

Piše Silvia Rudinović
10. prosinca 2021. - 11:43

Obećanje aktualne gradske vlasti kako će iz gusto naseljenih dijelova grada izbaciti šume baznih stanica i antena teleoperatera pada u vodu. Ako je i postojala namjera da se antene uklone radi zaštite zdravlja građana Dubrovnika, zaustavio ju je ministar Oleg Butković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stao je u obranu teleoperatera i 2. studenoga donio Odluku o djelomičnoj obustavi od primjene Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika. Butković je, naime, ukinuo dio koji se odnosi na zabranu postavljanja baznih stanica i komunikacijskih antena mobilnih operatera na vanjskim dijelovima zgrada bez odobrenja gradskog upravnog odjela za izdavanje dozvola za gradnju. Taj  je stavak gradskoj upravi trebao dati  ovlasti da na svom području odlučuje gdje se antene mogu postaviti.

image
Zagreb, 301121.
Otvorenje A1 najsuvremenijeg podatkovnog centra, na krizanju Avenije Veceslava Holjevca i Neziceve ulice.
Na fotografiji: Oleg Butkovic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac/Cropix

Nisam odavde

Komunalno redarstvo je početkom 2021. godine pokrenulo trinaest upravnih postupaka s ciljem uklanjanja baznih stanica na području Grada Dubrovnika. Izdalo je 15 rješenja o novčanim kaznama teleoperaterima koji su se oglušili na njihova rješenja: devet Telemachu, tri A1 te tri HT-u.

- Uklanjale su se sve one bazne stanice koje nisu imale važeće odobrenje Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Radi se o baznim stanicama na zgradi HEP-a u Gružu (centrala), na zgradi DTS-a, na zgradi OB Dubrovnik te tornjevi u Novoj Mokošici, Lopudu i Kalamoti i to operatera HT, A1 i Telemach. Na temelju naših rješenja, uklonjene su bazne stanice HT-a na Kalamoti i zgradi HEP-a (centrale), dok su za operatere koji nisu postupili po naloženom izrečene novčane kazne sukladno Zakonu o općem upravnom postupku. Na predmetna rješenja uložene su žalbe. Novčane kazne kao sredstvo izvršenja su predviđene za one izvršenike čija se bazna stanica nalazi na privatnom vlasništvu, dok bazne stanice koje se nalaze na gradskom/županijskom vlasništvu smo uklanjali putem treće osobe – kažu u gradskoj upravi.

image
'Bogata' infrastruktura mobilne telefonije na krovu HEP-ove zgrade u Hebrangovoj
Silvia Rudinović

Da ne bi bilo zabune, s HEP-ove zgrade Centrale u Ulici Andrije Hebranga navodno je skinuta jedna bazna stanica HT-a, no tamo je još čitava šuma postaja pokretne telefonije. Akcije su stale nakon dopisa Butkovićeva ministarstva.

- Međutim, 8. rujna 2021. obustavljena su izvršenja rješenja o uklanjanju baznih stanica kao i rješenja o izricanju novčanih kazni jer nam je dostavljen dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim je ministarstvo po pravu nadzora reagiralo na odredbu Odluke o komunalnom redu, a koja se odnosila na način postavljanja baznih stanica te smo do daljnjega prestali poduzimati bilo kakve mjere i radnje, odnosno pokretati postupke dok se od strane Visokog upravnog suda ne utvrdi ispravnost naše Odluke – kažu u Gradu Dubrovniku.

Šipčine na EU projekte

Kako u međuvremenu Gradsko vijeće nije samo izmijenio Odluku o komunalnom redu na način kako ih je ministarstvo uputilo, ministar Butković šalje im odluku u kojoj navodi kako je spomenuti dio gradske odluke „u suprotnosti s važećim zakonom Republike Hrvatske“ i zbog toga ga sam obustavlja. Piše im Butković kako su „elektronička komunikacijska infrastruktura, obavljanje djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, prostorno planiranje, gradnja, održavanje, razvoj i korištenje elektroničkih komunikacijskih mreža, elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme,…“ i još mnogo toga je tu udrobljeno, „od interesa za Republiku Hrvatsku, a slijedom navedenog, i od interesa za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave“. Poziva se čak i na Ustav, jer lokalna samouprava „ne može biti imuna na interese od općeg značenja za sve građane i građanke RH“. Ministar daje za pravo teleoperaterima kad kažu kako imaju pravo „graditi, postavljati i upotrebljavati elektroničku komunikacijski  infrastrukturu“ prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama, bez pribavljanja posebnog ovlaštenja, a Gradskom vijeću poručuje da je donijelo nezakonitu odluku.

image
Ministar Butković obustavio dio gradske odluke po kojem su teleoperateri trebali tražiti dozvolu za postavljanje baznih stanica i antena
Bozo Radic/Cropix

Nadalje, ministar navodi kako je tim zakonom propisana obveza županija, gradova i općina u izradi prostornih planova planirati komunikacijsku infrastrukturu i drugu povezanu opremu „na način na koji se ne ograničuje razvoj elektroničke komunikacijske mreže i infrastrukture“, pri čemu se, kaže, osobito mora voditi računa o zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša.

Za stanovnike Šipčina rješenje se može naći u ostvarenju ideje ove gradske vlasti o otkupu HEP-ove zgrade u Hebrangovoj radi uređenja dječjeg vrtića, ali zbog financijske situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, Grad trenutačno održava nužno i neophodno financiranje te radi na projektima koji su financirani europskim sredstvima.

- No, Grad nije odustao od najavljenog te je 2. prosinca 2021. uputio ponovljeno pismo namjere HEP-u u svezi kupnje zgrade s molbom da se u što kraćem roku pokrene kupoprodaja nekretnine. Naime, Grad Dubrovnik planira projekt uređenja i prenamijene objekta u dječji vrtić prijaviti za financiranje putem europskih sredstava u sklopu novog financijskog razdoblja dodjele europskih sredstava 2021.-2027., a koje kreće u siječnju 2022. godine – najavljuju iz gradonačelnikova ureda.

Ministar poručio Gradskom vijeću da je donijelo nezakonitu odluku

Da ne ozrače rekreativce i spomenike

Dubrovnik je u svojoj prostorno-planskoj dokumentaciji od 2005. imao zabranu postavljanja baznih stanica „izvan obalnog pojasa na kopnu koji tvori prostor između Jadranske turističke ceste i obale,…“, što većinu teleoperatera nije sprječavalo da ih postavljaju mimo plana, da se ogluše na rješenja građevinske inspekcije o uklanjanju, a tadašnje ministre da se suzdrže od ovakvih dopisa. Ta je zabrana izbrisana u gradonačelničkom mandatu Andra Vlahušića, izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja 2014. godine, a uneseno je sljedeće: „Potrebno je postići kvalitetnu pokrivenost područja mobilnom telefonijom, tj. sustavom baznih postaja. Bazne stanice mobilne telefonije se postavljaju izvan užeg obalnog pojasa namijenjenog rekreaciji, na udaljenosti od postojećih građevina u skladu s propisima i normativima, i izvan zona zaštite prirode i spomenika kulture“. Ovakav plan je podržala većina iz tadašnjeg Dubrovačkog dogovora.

30. travanj 2024 05:39