StoryEditorOCM
DubrovnikPOVLAŠTENI UVJETI

Zapeo dubrovački model poticane stanogradnje! Evo što je ministar Marić danas poručio Frankoviću!

Piše Silvia Rudinović
28. listopada 2021. - 16:05

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković jučer je na sjednici Gradskog vijeća priznao ono što su predstavnici stranke Srđ je Grad još početkom godine upozorili: predloženi dubrovački model poticane stanogradnje je neprovediv.

- Zakon o vlasništvu ograničava stimulativno djelovanje prema mladima. Naša bi obveza bila procjena nekretnine i prodaja prema tržišnoj cijeni, isto je i s najmom. Upozorili smo sva resorna tijela na taj apsurd, počela je izmjena pravilnika kako bi nam se omogućilo da pomognemo mladima. Angažirali smo RIFF da napravi analizu i došli smo do toga da treba izmijeniti jednu uredbu koja bi nam omogućila takvu pomoć mladima u zbrinjavanju stanovanja – izjavio je Franković.

Sastali se Franković i Marić

Predložena Odluka o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje neprovediva je i suprotna Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Baš kao što su srđevci upozoravali, najmoprimcima POS stanova ne može se jamčiti sigurnost kupnje stana po povlaštenoj cijeni od 1.350 eura za četvorni metar nakon 10 godina, umanjenoj za plaćene najamnine, jer Zakon o vlasništvu obvezuje jedinice lokalne samouprave da nekretninama u svom vlasništvu mogu raspolagati samo temeljem javnog natječaja i tržišne cijene.

image
Zdravko Marić, ministar financija
Goran Mehkek/Cropix

Dakle, potpisnicima ugovora u slučaju provedbe predloženog dubrovačkog POS-a po važećim propisima nitko ne bi mogao jamčiti da će nakon 10 godina baš oni moći kupiti stan niti da će cijena biti povlaštena. Gradonačelnik Franković na ovu se temu koja koči gradsku upravu u provedbi projekta, ali i druge gradove koji nastoje riješiti stambeno pitanje svojih građana, danas u Zagrebu sastao s ministrom financija Zdravkom Marićem.

- Ministar je shvatio o čemu se radi, razumije da je to veliki problem i želi pomoći. Stoga ćemo mu naš prijedlog sutra uputiti službeno kako bi službe njegova Ministarstva pronašle najbrži način za rješavanje – izjavio je Franković.

image
Mato Franković, dubrovački gradonačelnik
Bozo Radic/Cropix

Dubrovački gradonačelnik nakon tog sastanka kaže kako očekuje da će problem biti riješen najkasnije u roku dva tjedna. Prema važećim propisima o porezu na dohodak, iznimka prema kojoj se subvencioniranje kamata iz proračuna ne smatra primitkom u naravi nije uređena zakonom nego Pravilnikom o porezu na dohodak. Među ostalim, predlaže se da ministar financija dopuni odredbe Pravilnika na način da se u članku 21., iza stavka 1. doda novi stavak, i to: „Iznimno od stavka 1. ovog člana, ne smatra se primitkom u naravi najamnina za stanovanje i kupnja stana ili kuće po cijeni nižoj od tržišne cijene, ako te pogodnosti lokalne jedinice omogućavaju osobama izabranima na javnom natječaju kojim se provodi program socijalne politike namijenjene mladima, a za koje su sredstva osigurana u proračunu ili se financiraju iz sredstava Europske unije“.

Dugoročni najam, a ne povlaštena kupovina

Čak i kad bi se izmijenio pravilnik o kojem govori Franković, oporba smatra da je dugoročni najam, po uzoru na uspješne europske modele, pravednije rješenje jer povlaštene stanove netko mora subvencionirati, pa i oni građani koji do mirovine isplaćuju ogromne kredite za svoje stanove, kupljenje po precijenjenim dubrovačkim tržišnim cijenama.

image
Marko Giljača
Bozo Radic/Cropix

- Smatramo da je dubrovački POS model loš, a i sam gradonačelnik je sad priznao da ga ne može provesti nego mora mijenjati pravilnike. Nema smisla subvencionirati građane sa sto tisuća eura, ako možemo gradske stanove davati u siguran dugoročni najam. Jasno smo ukazali na uspješne modele europskih gradova, kao što su Beč i Berlin, gdje se stanovi daju u dugoročni subvencionirani najam. Te bismo modele trebali prilagodili našim uvjetima. Ključno je da se stvari ne rješavaju opet točkasto, nego promišljanjem novih urbanističkih naselja kako smo predlagali prilikom izmjena UPU Vrtovi sunca, u Orašcu. To znači da je presudno promišljati čitava naselja s javnim sadržajima, da odmah nudimo kvalitetu života a ne rješavamo samo stan pa naknadno razmišljamo o tome što sve nedostaje. Grad treba razraditi cjelovitu stambenu politiku, a ne baviti se populističkim mjerama ili pukim ispunjenjem obećanja – kaže Marko Giljača.

Lijepo je da ljudi dobiju priliku nastaniti se na Pobrežju, kaže sugovornik, ali što kad usele a nemaju riješene ni osnovne potrebe za život.

26. travanj 2024 10:38