StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI DIO SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Dubrovački gradonačelnik Franković: ‘Da je ovo HDZ-ovac napravio, bio bi eliminiran sa svih pozicija momentalno‘

Piše DML
21. ožujka 2023. - 11:07

Slavica Grkeš pitala je za objekt na Lopudu, odnosno čitaonicu gdje bi mogao biti prostor za društvena zbivanja.

Drugo pitanje vezano je za kino Lapad gdje je zadnja projekcija bila prije 18 godina, postoje li neki planovi s tim prostororm koji stoji neiskorišten?

Gradonačelnik je rekao da je nedavno imao sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Lopud na tu temu, i u objektu koji koristi Turistička zajednica može biti i prostor mjesnog odbora. Jadrolinija će dobiti svoju montažnu kućicu i tako će se riješiti pitanje prodaje karata, a čitaonica će se osloboditi za društvene sadržaje. O kinu Lapad će pisano izvijestiti kad se upozna s tematikom.

U kojoj fazi je sportska dvorana, pitao je Željko Raguž.

- Tu je vidljiva sinergija gradskih odjela. U lipnju bi trebala biti ishodovana građevinska dozvola, vrijedna 46 milijuna eura. U njoj se neće održavati samo sportska događanja. Do kraja godine će započeti radovi, a do tada treba osigurati financijska sredstva. Razgovaramo s međunarodnim bankama i ministarstvima. Postojeća sportska dvorana ići će u energetsku obnovu.

Pero Vićan zamolio je za temeljitu informaciju oko izgradnje Arene Lapad. Drugo pitanje odnosi se na Lučku kapetaniju, i nedovoljno promošljene odluke o ukidanju ispostave u ACI marini i starom portu.

- U starom portu na 39 kvadrata operativne obale ukrcano je i iskrcano više od milijun putnika. Bilo bi hvalevrijedno da imaju stalni boravak na tim mjestima.

Gradonačelnik je odgovorio da Arena Lapad nije stala, imovinsko-pravni odnosi su riješeni, naglasio je.

- Puno je bitniji operater u ACI marini, a dogovorio sam s ministrom Butkovićem da će lučki kapetani dolaziti povremeno, a glavni nositelj uplovljavanja je županijska lučka uprava, koja će dijeliti prostor s njima. Lučki kapetan neće biti tu konstantno, nego izvršavati zadatke kao i dosad.

Time su završila vijećnička pitanja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Prešlo se na drugu točku dnevnog reda - prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu.

- Nadam se da će biti više rebalansa ove godine i da će svi imati istu intenciju - povećanje prihoda, a ovo je 1,25 milijuna eura povećanje - rekao je Mato Franković.

- 414.000 eura otpada na prehranu u školama, a to su direktna sredstva koja ministarstvo obrazovanja doznačuje za prehranu učenika od 1. do 8. razreda. Grad Dubrovnik još nema mogućnost za topli obrok, ali se u škole dostavljaju obroci. Vidim da su svi zadovoljni kvalitetom dostavljenih obroka - rekao je gradonačelnik.

- Pametnim semaforima ćemo smanjiti prisutnost prometnog redara na Pilama. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati.

- Izgradnja spomen obilježja poginulom vatrogascu Goranu Komlencu, cilj nam je da do prve obljetnice njegova stradanja napravimo taj spomenik u vrijednosti od 83.000 eura.

- Privremeni azil za životinje na lokaciji Grabovica gradit će se u vrijednosti od 365.000 eura.

- Sljedeća investicija koja se predviđa je uklanjanje građevina na lokaciji na Medarevu, koje su trebale biti starački dom. Koštat će 339.000 eura to uklanjanje, to je ishod te priče u kojoj je tvrtka Radimira Čačića uzela 20 milijuna ondašnjih njemačkih maraka - rekao je gradonačelnik.

- Škola u ulici Ilije Sarake, bio je tehnički prijem, ima određenih nedostataka koje je potrebno ispraviti do dobivanja uporabne dozvole, da se zaokruži ta investicija treba 230.000 eura.

Gradonačelnik je spomenuo i igralište Šumet:

- Na području tog gradskog kotara vape za investicijama, rješena su imovinsko-pravna pitanja i dogovorili  smo se sa stanovnicima da je ta lokacija najbolja i najkvalitenija, oko 119.000 eura će biti uloženo u to igralište.

Maro Kristić osvrnuo se na rebalans proračuna u visini od milijun i 250.000 eura:

- Je li nužno ulaganje u kamere kad se s postojećom tehnikom može osifgurati protočnost prometa? Zašto se ide u uklanjanje ruševina na Medarevu kad se to moglo onda kad se bude išlo u investiciju? Ulaganje u azil držim opravdanim, ali isključivo zato što će se dovesti voda i struja za budući, suvremeni azil.

 

Jasmin Duraković pitao je za javni wc u staroj gradskoj jezgri i pitao što je sa subvencioniranjem autoceste.

- Predlažem da se prostor javnog WC-a iznajmi kao skladište i da se izradi nova odluka koja bi našim sugrađanima u potrebi omogućila subvenciju avio karte i cestarine.

- Potrošeno je 11 milijuna kuna za subnencioniranje autoceste i aviokarata, a kad bih ovjeravao račune i vidio tko je sve tražio subvencije za avio karte, najradije bih odbio, a ne mogu. Čovjek se iznenadi. Subvencija je zamišljena za ljude u potrebi - rekao je gradonačelnik.

Olga Muratti podržat će rebalans proračuna.

- Raduje me da su se tu našla sredstva za dnevni obrok, naravno to su sredstva ministarstva, a raduje me da će se iznaći mogućnost za topli obrok gdje to prostorni i drugi uvjeti budu omogućavali.

Druga točka je usvojena, prešlo se na treću koja je odmah usvojena - prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu.

Četvrta točka je prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu UGOSTITELJSKO-TURISTIČKO DRUŠTVO RAGUSA d.d. za pripajanje društva ELEKTROCARBON-ESOP d.o.o. za usluge.

- Društvo Elektrocarbon - Esop d.o.o. osnovali su radnici TUP-a. Integracija je nužna, ovo je prvi korak - rekao je Mato Franković.

- Dobio sam kaznenu prijavu zato što smo kupili TUP, jedna od tvrdnji je da smo ga platili puno više nego uistinu vrijedi, a to se bazira na materijalima koje smo poslali vijećnicima. Netko očito ima dovoljno vremena da se bavi drugim ljudima i nečim što je dobro za Grad. Mi određujemo vrijednost TUP-a u budućnosti. Mislim da će budućnosti TUP-a biti sjajna jer nedostaje društvenog sadržaja. Kroz projekt Bauhausa, koji već rade na nacrtima TUP-a, to izgleda jako dobro. Bit ćemo ponosni da smo rezervirali tih 9 tisuća metara kvadratnih u srcu grada. Na idućem rebalansu proračuna, u svibnju, predložit ćemo dokumentaciju za novu knjižnicu na dva kata koja će se nalaziti tamo. Namjera nam je da se Znanstvena knjižnica prebaci u TUP, a da na katu budu društveni sadržaji - rekao je gradonačelnik.

Bonačić Obradović pitala je koje se gradske tvrtke namjeravaju preseliti u TUP.

- Čistoća je prva koja bi trebala prijeći u TUP, ali moramo prenamijeniti prostore. Centralna zgrada TUP-a se treba obnoviti. Bilo bi dobro da svi skupa prođete prostorom TUP-a, kako bi vidjeli koliki je to prostor i u kojem je stanju. Bilo bi dobro da obiđemo i Komolac, to je prostor s velikim potencijalom - rekao je gradonačelnik.

Na prijedlog odluke o dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, Franković je rekao da daje amandman na odluku.

- Neće se ići u naplatu u Ulici Ivana Gorana Kovačića, u Dulčićevoj ulici ići će s naplatom - istaknuo je.

Za prijedlog odluke o poništenju postupka javne nabave usluge obavljanja javnog prijevoza u lokalnom linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Grad Dubrovnik (Luka Gruž) – otok Koločep (Gornje Čelo), gradonačelnik je rekao da je ovo treći put da se ova točka nalazi na Gradskom vijeću:

- Javio se samo jedan gospodarski subjekt koji je dao znatno višu cijenu, a dosadašnjem gospodarstveniku smo produljili ugovor. Stanovnici neće ostati bez prijevoza, ali smo u obvezi poništiti ovaj postupak jer se nitko nije javio. Gospodarstvenik je rekao da mu to nije isplativo, mi smo za tri godine osigurali znatna sredstva. Moramo raspisati novi natječaj, upoznat ćemo linijske prijevoznike s ovim natječajem. Plovilo mora imati sve dozvole za zimsku plovidbu, a najmanji nam je problem povećati cijenu, ali to ne možemo jer ulazimo u probleme sa subvencijom i europskom komisijom - rekao je gradonačelnik.

 

Na redu je Prijedlog odluke o visini satnice za pomoćnike djece s teškoćama u razvoju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika.

Jasmin Deraković  je rekao kako se broj pomoćnika u nastavi od 2021. povećao za 62 posto.

- Zalažem se da pomoćnik u nastavi postane struka - iznio je.

Pročelnik Brčić istaknuo je da je iznos iskazan u bruto iznosu, a ne netu.

- Svakim danom broj pomoćnika u nastavi raste. Ministarstvo radi na novom pravilniku - odgovorio je.

Maro Kristić podržao je mišljenje Jasmina Derakovića.

- Jedan od razloga zbog koji se osjećamo dobro kao gradski vijećnici je i taj da je gradska uprava pokazala razumijevanje po pitanju asistenata u nastavi.

Pročelnik Brčić je dodao da se u rješenju definira i fond sati, da se uobičajeno radi o 4 sata, a za učenike od 5. do 8. razreda 5 sati.

 

Na temu javnih površina izvan povijesne jezgre, što je 13. točka dnevnog reda, gradonačelnik je iznio da bi komunalni redari trebali vršiti i nadzor nad pomorskim dobrom, te istaknuo dva primjera nezakonitonog korištenja pomorskog dobra na Lapadskoj obali, oba Srđevaca koji su, kako je rekao, ‘uhvaćeni s rukama u tegli meda‘.

- Mi nismo dobili račun, to im je objašnjenje. Međutim, ti će gospodarski subjekti trebati odgovoriti kako su stekli imovinsku korist bez pravne osnove, iz bilo koje političke opcije, jer svi moramo biti jednaki po pitanju zloupotrebe javnog dobra. To je nedopustivo kao moralna kategorija - rekao je Franković.

- Od toga neće biti ništa, od pokretanja postupka, ali imamo jednostavnije rješenje. Narednih deset godina to ne mogu dobiti - dodao je Pero Vićan.

Derakovića je zanimalo čiji račun je ostao osiromašen za te novce i kako Grad generalno stoji s neplatišama ili divljim korištenjem pomorskog dobra.

- Taj prihod dijele grad, županija i država. Da je ovo HDZ-ovac napravio, bio bi eliminiran sa svih pozicija momentalno.

 

Na prijedlog izmjena i dopuna Programa građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu za riječ se javio vijećnik Škrabić:

- Hoće li se i u ostalim ulicama postaviti oznake tonaže kamiona koji mogu prometovati i drugim ulicama u gradu kao što je to učinjeno u Solinskoj? - zanimalo ga je.

- U Solinskoj smo imali cijeli niz manjkavosti pri radovima, ali i pri izdavanju građevinske dozvole koja je donesena davno. Prilikom izgradnje se uništava postojeća komunalna infrastruktura. Uvodimo novi sustav nadzora kamera, kojima će se moći kontrolirati opterećenje ulica. Imamo i primjer šetnice Petrovo selo – Pobrežje, tom dionicom se koriste vrlo teški kamioni koji tuda ne bi smjeli prolaziti. Trebala se odmah limitirati tonaža - odgovorio je gradonačelnik te dodao da će se napraviti analiza ulica.

 

Na prijedlog programa povećanja energetske učinkovitosti postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika, pročelnica Zrinka Raguž rekla je da se promijenio zakonski okvir te se program usklađuje s nacionalnim programom za razdoblje do 2023.

- Prijave vrše prijavitelji zgrada, ali mi smo svi na raspolaganju - ddoala je.

Krešimir Marković pitao je koliko je zgrada energetski obnovljeno, a pročelnica je rekla da je 2018. godine sufinancirana dokumentacija za obnovu 33 zgrade.

- S obzirom na novu europsku regulativu, Grad više ne može sufinancirati obnovu zgrada - istaknula je Raguž i dodala kako je Gradsko vijeće donijelo Akcijski plan energetske uštede, te da će ubrzo raspisati natječaj za solarne panele.

- Smatram da će to biti vrlo korisno našim sugrađanima - dodala je.

 

Na prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2023. godinu javila se Anita Bonačić Obradović i rekla da zagovara da se plaće odgajateljica isplaćuju iz državnog proračuna, a kako bi se više sredstava moglo uložiti u infrastrukturu.

- Ako se programi za djecu s teškoćama u razvoju osiguravaju iz državnog proračuna, zašto država ne financira i program za djecu s teškoćama u OŠ Marina Držića? Što je s NTC sustavom koji razvija sposobnosti djece? Djece s poteškoćama je sve više, a mi smo im dužni osigurati programe rehabilitacije.

Gradonačelnik je naglasio da je potpisan kolektivni ugovor za djelatnike u dječjim vrtićima.

- Što se tiče pomoći države, Vlada je putem ministarstva obrazovanja sklopila program, prema kojem će pomoći jedinici lokalne uprave koja izdvaja više od 20 posto svojih izvornih prihoda. Grad Dubrovnik izdvaja preko 40 posto izvornih prihoda. Izrađuje se programa na razini države prema kojem će se produljiti školovanje sa osam na devet godina, a naglaskom na predškolski odgoj. 60 posto djece u gradu pohađa vrtić. U trenutku kad postane obveza da djeca od pete ili šest godine uđu u obvezni obrazovni program, imat ćemo manjak prostora. Upravo iz toga razloga država potiče izgradnju dječjih vrtića, s posebnim naglaskom na starije skupine. Dobili smo dio sredstava za izgradnju dva vrtića, u Komolcu i u Mokošici. Do rujna ćemo upisati svu djecu u vrtiće, a putem zakupa novih prostora - istaknuo je gradonačelnik.

Jasmin Deraković  predložio je sufinanciranje obrta za čuvanje djece. Točka je usvojena.

Pauza je do 14.30 sati.

 

27. travanj 2024 02:54