StoryEditorOCM
DubrovnikGrad po mjeri građana

Za socijalnu skrb gotovo 2 milijuna eura, Elafitima zdravstveni nadstandard, a Luži i Kinu ‘Sloboda‘ novo krovište

Piše Grad Dubrovnik
10. veljače 2023. - 09:50

Mjere socijalne skrbi

Na ostvarivanje mjera socijalne skrbi u 2022. godini iz Proračuna Grada Dubrovnika izdvojeno je ukupno 15.513.979,25 kuna (2.06 milijuna eura), a koristilo ih je četiri tisuće korisnika. Za istu namjenu u tekućoj godini planirano je 16.7 milijuna kuna, odnosno 2.217.159,00 eura ili gotovo 1.2 milijuna kuna više nego u prošloj.

Razlog većih proračunskih izdvajanja dijelom je u povećanju dodataka na mirovinu i cenzusa za sve kategorije dubrovačkih umirovljenika u 2023. što je određeno novom Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika. Istom odlukom povećan je i cenzus za ostvarivanje prava na subvenciju podstanarstva za obitelji slabijeg imovinskog stanja te se stoga očekuje povećanje broja korisnika ove mjere, kojom je u 2022. bilo obuhvaćeno 188 korisnika.

image

Za socijalnu skrb izdvojeno je gotovo 2 milijuna eura

Grad Dubrovnik

Najviše je četveročlanih obitelji korisnika mjere, njih 127. Ukupno je za ovu mjeru u prošloj godini isplaćeno 3.125.000,00 kuna. Novčani dodatak na mirovinu u 2022. godini ukupno je primilo 1.443 umirovljenika za koju namjenu je iz proračuna izdvojeno 2.116.600,00 kuna. Mjerama socijalne skrbi obuhvaćeno je i 188 korisnika iznad 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu te primaju novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna mjesečno.

Ukupna izdvajanja u 2022. za navedenu mjeru iznosila su 731.700,00 kuna. Jednokratni novčani dar za novorođeno dijete u 2022. godini je ostvarilo je 394 korisnika, dok je ukupno 302 korisnika stalne godišnju naknadu za treće i svako daljnje novorođeno dijete.

Zabilježeno je 70 novih korisnika ove naknade koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života, a ukupno iznosi 33.600,00 kuna. Na ove mjere u 2022. godini ukupno je izdvojeno 3.141.300,00 kuna. Uz socijalnu skrb, Mjere Socijalnog programa Grada Dubrovnika obuhvaćaju zdravlje i zdravstvenu skrb, poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, skrb o djeci i mladima te o braniteljskoj populaciji i stradalnicima Domovinskog rata.

Za bolju socijalnu sliku

Mjere socijalnog programa za 2023. planirane su u iznosu od 3.303.355,14 eura ili 24,8 milijuna kuna

 

Elafitima zdravstveni nadstandard

Kao i prethodnih godina, iako je institucionalno nenadležan, Grad Dubrovnik nastavlja financirati punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima izvršitelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, kao i rad ambulante na Koločepu, izvršitelja Doma zdravlja Dubrovnik. Ukupna rezervirana proračunska sredstva za provođenje ovih zdravstvenih usluga u 2023. godini prelaze 55.478,00 eura (418 tisuća kuna).

image

Nastavlja se financiranje interventnih timova na Elafitima

Grad Dubrovnik

Mjerama socijalne politike i Proračunom Grada Dubrovnika za 2023. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 37.162,00 eura za funkcioniranje interventnog tima Elafiti, kojim se sufinancira rad dva liječnika opće/obiteljske medicine i jednog vozača-zaposlenika izvršitelja kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena zaštita na otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu.

Osigurano je i dodatnih 18.316,00 eura za sufinanciranje troškova plaće i dodataka na plaću liječnika opće/obiteljske medicine u ambulanti na otoku Koločepu. Podsjetimo, uz ambulantu na Koločepu, Grad Dubrovnik već šestu godinu zaredom nastavlja osiguravati financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elatifima nakon što je isti prestao biti dijelom Mreže hitne medicine te ga samim tim Hrvatski zavod za javno zdravstvo više nije financirao.

Kontinuirana ulaganja

Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže i pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području i osigurava zdravstveni nadstandard svojim građanima

Povećanje energetske učinkovitosti zgrade Luže

U tijeku su radovi koje Grad Dubrovnik izvodi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade Kina “Sloboda” i Teatra “Bursa”. Riječ je o obnovi krovišta i ugradnji izolacije te će se nakon ovih radova ujedno povisiti energetski razred zgrade.

Grad Dubrovnik je ovaj projekt uspješno prijavio na natječaj za neposredno sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene sa svojstvom kulturnog dobra te je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od ukupno 104.161,90 eura odnosno 784.807,85 kuna. Radovi će obuhvatiti obnovu oba krova, većem iznad kina i teatra te manjem iznad ulaza u Luži.

image

Podiže se novo krovište nad prostorom Luže

Grad Dubrovnik

Sanacija većeg krova, odnosno uklanjanje starog, letavanje, izrada novih slojeva krovnog pokrova, ugradnja toplinske te paropropusne vodonepropusne i ostalih izolacija te završno pokrivanje kupom kanalicom, uz ugradnju svih ostalih elemenata, poput olučnih cijevi, prozora i abaina, već je završena. U tijeku su isti radovi na manjem krovu, gdje se trenutačno izvodi skidanje starog pokrova od kupe kanalice i poletvanje.

Sve se radi po uzoru na izvorno stanje, a u cilju postizanja boljih koeficijenata prolaska topline kroz elemente ovojnice i uštedi potrebne energije za grijanje i hlađenje. Također, provedbom projekta onemogućit će se dosadašnji prodor kiše i vlage te pojava plavljenja unutar zgrade što je osobito važno radi zaštite nove opreme Kina Sloboda. Izvest će se i drugi radovi poput žbukanja zapadnog pročelja zgrade, sanacija belvedera i dimnjaka, ugradnje ostakljene krovne stijene.

Sanacija do kraja veljače

Sanacija će trajati do kraja veljače, a radove vrijedne 2.363.575,00 kuna s uključenim PDV-om, odnosno 313.700,31 eura, izvodi tvrtka Građevinar Quelin

02. svibanj 2024 20:22