StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovnik flower market

Za đardine i balkone: Turistička zajednica organizira trodnevni program posvećen cvijeću i vrlarstvu, bit će dostupna i ambulanta za biljke, pogledajte raspored

Piše dv
25. ožujka 2022. - 15:15

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika u Dubrovniku će se od 1. do 3. travnja održati manifestacija “Dubrovnik Flower Market”, koja nudi bogat trodnevni program posvećen svijetu cvijeća i vrtlarstva.

U sklopu ove manifestacije održat će se već tradicionalni sajmovi i prodaja cvijeća, u petak 1. travnja na šetnici u Uvali Lapad od 10 do 18 sati, a u subotu, 2. travnja u parku Luja Šoletića u Gružu od 7.30 do 16 sati. Ove godine na sajmu sudjeluju Vrtlar d.o.o., CZR Josipovac, Ankora d.o.o., OPG Meštrić, Agrovrt Metković, Vrtni centar Valent, OPG Bagić, Proizvođač cvijeća i presadnica Mesić te OPG Varvir.

image

Jaglaci
 

Nikola Vilic/Cropix

Šetnjom kroz sajam cvijeća možete dobiti savjete i ideje o uređenju vlastitog biljnog kutka, vrta i okućnice. U petak, 1. travnja od 10 do 12 sati, u Uvali Lapad održat će se “Info kutak o štetnosti pajasena”, u organizaciji Vrtlar d.o.o. te Javne ustanove za zaštitu prirode. Cilj ovog projekta je informirati javnost u svrhu podizanja svijesti o negativnom utjecaju pajasena, kao u ostalom od svih invazivnih stranih vrsta i posljedicama koje nastaju kad se iste udomaće.

Drugog dana manifestacije, u Parku Luja Šoletića od 9 do 13 sati organizirana je “Ambulanta za biljke” gdje će se svi posjetitelji moći posavjetovati o zdravlju i zaštiti biljaka sa stručnim osobljem Kristinom Skvrce, dugogodišnjom cvjećarkom i dipl. aranžerkom interijera, Zrinkom Kesić, dipl.ing.agr., Tajanom Vulević, specijalisticom rasadničarstva te Vladimirom Vuletićem, dipl.ing.agr.

Dani otvorenih vrata u cvjećarnicama za sve ljubitelje cvijeća i vrtlarstva s prigodnom ponudom, bogatim izborom sadnica cvijeća, povrća i začinskog bilja organizirani su u petak 1. i subotu 2. travnja u trgovinama Ankora d.o.o. u Zatonu i Gružu, Cvjećarnica Cvijet by Kike, Cvjećarnici Patrea te kućici Vrtlar na Pilama.

image

Cvjetni travanj u Gradu

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Osim tradicionalnog sajma cvijeća, ove godine program je obogaćen vođenom turom “Dubrovački đardini” autorice Vesne Barišić, koja će ispričati kako su izgledali dubrovački đardini, što u tradiciji predstavlja ljuta naranča i šipak, odakle  vihojle, ranunkule i bogiše u našim vrtovima. Kroz ovo vođenje i đir Pilama, prostorom koji i danas obilježava ulica Iza vrta, otkriti će se skrivene oaze zelenila unutar zidina, kao i nezaobilazne samostanske đardine, te pokušati osvijestiti značaj đardina u urbanizmu grada. 

Tematski razgled organizira se besplatno za posjetitelje i građane u petak u 16 sati, u subotu u 14 sati ispred TIC-a Pile te u nedjelju u 10 sati uz obaveznu potvrdu dolaska do četvrtka, 1. travnja, do 12:00 sati, na e-mail: tic.pile@tzdubrovnik.hr ili br.tel: +38520312011.

Radionica pripreme samoniklog bilja

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 3.travnja, organizirana je Radionica branja i pripremanja samoniklog bilja na Lopudu. Voditeljice radionice Jadranka Ničetić i Katija Živković vodit će Vas kroz berbu te pripremu i kušanje nabranog bilja u restoranu Mandrač na Lopudu.

Cijena kotizacije iznosi 75 kn, a uključuje kavu, limunadu, komad torte, tiskanu brošuricu i radionicu pripreme jela od nabranog bilja. Prijevoz nije organiziran, a redovna brodska linija za Lopud, u nedjelju ide iz Luke Gruž u 9.30 sati, a povratak je u 18.15 sati s otoka Lopuda. Obavezna je prijava za sudjelovanje do petka, 1.travnja, do 18:00 sati, na e-mail: tic.pile@tzdubrovnik.hr ili br.tel: +38520312011.

 

05. lipanj 2024 07:16