StoryEditorOCM
DubrovnikJAVNE POVRŠINE SVE SKUPLJE

Za četiri kvadrata suvenir štanda čak 320 tisuća kuna

Piše Silvia Rudinović
26. ožujka 2017. - 14:36

Koliko je isplativa prodaja suvenira tijekom turističke sezone u spomeničkoj jezgri Dubrovnika govori podatak kako je na ovogodišnjem natječaju cijena jednog prodajnog mjesta na javnoj površini dostigla iznos od čak 319.990 kuna.

O kojoj je lokaciji od 12 ponuđenih za stilizirane štandove u obliku barke riječ, iz gradske uprave ne žele govoriti jer izbor najpovoljnijih ponuditelja nije okončan. U srijedu su otvorene ponude, a tada je počeo teći rok od 15 za odabir ovogodišnjih zakupaca.

Gotovo sve ponuđene lokacije za štandove sa suvenirima na otvorenom zauzimaju četiri kvadrata javne površine, pa ispada da je na jednoj lokaciji postignuta cijena od gotovo 80 tisuća kuna po četvornom metru. U javnom natječaju, kao najcjenjenija javna površina u povijesnoj jezgri istaknuta je lokacija preko puta Kneževa dvora. Početna cijena joj je bila 180 tisuća kuna.

Najniža startna cijena bila je postavljena za šest kvadrata na Pelinama, u iznosu od 22 tisuće kuna. Prodavači suvenira natjecali su se za četiri štanda na Trgu oružja kao i prostor Iza katedrale gdje se licitiralo od 40 tisuća naviše. Uobičajeno razdoblje rada ovakvih štandova je od početka travnja do sredine studenoga.

Osim štandova, na bubnju su bili i prostori za pokretne stalke za izradu, izlaganje i prodaju umjetničkih slika, a kako navode iz gradskog Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama, ponuđeni su iznosi od 7.010 do 182.366 kuna.
Inače, najcjenjenija lokacija za ovu vrstu prodaje nalazi se u vratima od Pila, ispod Meštrovićevih skalina. Za razliku od prodavača suvenira, slikari moraju proći „provjeru stručne osposobljenosti“.

Konačnu Odluku o izboru najpovoljnijih ponuditelja donijet će Vladina povjerenica za Dubrovnik Nada Medović, a tek tada ćemo dobiti podatke o svim ponuđenim iznosima zakupnine za svaku pojedinu lokaciju.

Silvia Rudinović

27. travanj 2024 12:23