StoryEditorOCM
DubrovnikNE NAZIRE SE RJEŠENJE

Za budućeg koncesionara na Peskariji je ova sezona, čini se, izgubljena: dok se čeka odluka Ministarstva, na Ponti vlada ‘arija‘

Piše Kristina Filičić
3. kolovoza 2022. - 09:02

Već smo zagazili u kolovoz, a još se ne zna tko je budući koncesionar koji će na 200 četvornih metara lučkog područja u starom gradskom portu na predjelu Ponte obavljati ugostiteljsku djelatnost.

- Nažalost, čini mi se da je ova sezona izgubljena za budućeg koncesionara na tom području – kaže ravnatelj ŽLU Željko Dadić.

image

Željko Dadić ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik

Tonči Plazibat/Cropix

Upravno vijeće Županijske lučke uprave, u čijoj je nadležnosti Porat, još je sredinom veljače donijelo odluku o koncesionaru na spomenutim kvadratima. Kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je tada tvrtka 'Movida Dos', vlasnika Renata Smoljka. No, jedan od ponuditelja, društvo 'Dubrovačke boje' podnio je žalbu, što je cijeli postupak odgodilo do daljnjega. I tako je već punih pet mjeseci. Žalba je upućena na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a zakonski rok za očitovanje i donošenje rješenja ne postoji.

- Ministarstvu smo proslijedili svu dokumentaciju i čekamo njihov pravorijek. Poslali smo i požurnicu. Na njima je da odluče. Nažalost bliži se kraj sezone, što reći, gube svi i mi i budući koncesionar – kaže Dadić i dodaje kako pravorijek može biti ili poništenje odluke ili dodjela onima koje je Upravno vijeće odabralo za koncesionara. Ministarstvo odlučuje o žalbi, a nezadovoljni se mogu žaliti Upravnom sudu ali žalba ne odgađa izvršenje odluke.

Dok resorno ministarstvo razmatra žalbu, na 200 kvadrata na predjelu Ponte, a gdje je svojevremeno veći dio svoje ugostiteljske djelatnosti obavljao dugogodišnji koncesionar u Portu Maro Hajdarhodžić, vlada arija. Dok koncesionar preko puta, koji je iskazao interes za 73 kvadrata ispred postojećeg ugostiteljskog objekta Lokanda, sezonu odrađuje. Na koncesiju za gospodarsko korištenje tog dijela pomorskog dobra, podsjetimo, javio se jedan ponuditelj tvrtka 'Dubrovačke boje' vlasnika Marija Zvona. Nakon što je zbog nepotpune dokumentacije ponovljen postupak za koncesiju, u travnju je ta tvrtka izabrana za koncesionara obuhvata ispred Lokande.

image
Kristina Filičić

Spomenimo, dvije koncesije na prostoru Ponte obuhvaćaju manju kvadraturu, što osigurava bolju prohodnost u portu. No, koncesijske naknade su značajno uvećane što Županijskoj lučkoj upravi osigurava veće prihode.

ŽLU će tako, a pogotovo kad se i preostala koncesija u portu dodijeli, uprihoditi znatno više od koncesijskih naknada kroz idućih pet odnosno deset godina na koliko koncesije glase. Tu treba ubrojiti i dvije koncesije također umanjenog obuhvata na predjelu Ribarnice koje su lani u lipnju dodijeljene dosadašnjem dugogodišnjem koncesionaru Stjepanu Periću. Rastu prihoda pridonijet će i koncesije (ima ih 17) za prodaju brodskih i izletničkih karata, a za njih je koncesijska naknada uvećana za 350 posto u odnosu na prijašnju koja je ocijenjena preniskom. Dosad je godišnja naknada iznosila 18 tisuća kuna, a sad je 60 odnosno 40 tisuća kuna, ovisno o tome je li štand na Velikom odnosno Malom mulu.

Kušaonica

Osim što je kvadratura koju zauzimaju ugostiteljski stolovi u Portu smanjena, novost je i kako će se na 200 kvadrata koncesijskog područja pored Vrata od Ponte, za koje je budući koncesionar, ma tko to bio, još na čekanju, smjestiti kušaonica. Unutar navedene površine određen je položaj otvorenog nenatkrivenog točionika odnosno šanka koji treba biti postavljen paralelno sa zapadnim zidom zidina, udaljen od gradskih vrata oko sedam metara. 

26. travanj 2024 06:22