StoryEditorOCM
DubrovnikGROZNICA PRED UPISE

Web dizajner umjesto poslovnih tajnica. Hoće li se ove godine otvarati novi gimnazijski programi u dubrovačkim strukovnim školama?

Piše Maja Rilović Koprivec
23. travnja 2024. - 07:33

Osnivači srednjih škola, županije, pa i Dubrovačko neretvanska već su prihvatili plan upisa u srednje škole i čeka se odluka o upisima koje će za koji dan donijeti Ministarstvo obrazovanja. Tada će biti jasno koje je kvote Ministarstvo prihvatilo i s kojim brojem slobodnih mjesta će se ići prema učenicima.

Dok se osmaši uvelike pripremaju za skore upise, pokušavajući ostvariti što bolji prosjek ocjena kako bi upisali željene škole, otvorilo se pitanje hoće li se u dubrovačke strukovne škole Turističko-ugostiteljsku i Ekonomsko trgovačku koje su prije nekoliko godina imale gimnazijske programe, ti programi vratiti za ovogodišnje upise? Ministarstvo  obrazovanja uputilo je naime, srednjim školama naputak u kojem se navodi da one strukovne koje obrazuju suficitarni kadar mogu predložiti upis jednog razrednog odjela gimnazije.  Dubrovačke strukovne škole mogle bi, s obzirom na to da su već imale gimnazijske programe,  odgovoriti na te potrebe.

image

Suzana Đurđević, WEkoomska i trgovačka škola

Privatni Arhiv/

Suzana Đurđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik koja će ove godine upisati učenike u pet odjeljenja, a prije nekoliko godina je upisivala i razred ekonomske gimnazije, tumači na koje škole se odnosi nova uputa Ministarstva:

- Ekonomska gimnazija bio je eksperimentalni program koji se provodio kroz sedam godina i nakon toga Ministarstvo nije nažalost, prihvatilo to kao redovan program obrazovanja, tako da je našim školama onemogućeno da se upisuju učenici u takve programe jer nisu od strane Ministarstva prihvaćeni kao redovni programi. Ova uputa koju je dalo Ministarstvo je upućena srednjim školama koje su mješovite škole, one koje uz strukovne imaju i gimnazijske programe. Ima srednjih škola, posebno u manjim mjestima koje provode program opće gimnazije i neki strukovni program. Na našem području konkretno srednja škola Vela Luka je tip mješovite škole, pa škola u Pločama i Blatu. Ono što je Ministarstvo uočilo to je da neki strukovni programi nemaju dovoljan broj učenika koji su zainteresirani za pohađanje takvih programa. Ovom uputom je takvim školama data mogućnost, budući da već imaju odobrenje za gimnazijski program, da onda zamjene strukovni program koji im ne ide, programom gimnazije. Konkretno to je dato kao mogućnost strukovnim školama – navodi ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole u Dubrovniku.

 Uputa koju je dalo Ministarstvo ne znači da jedna gimnazija koja provodi samo gimnazijski program može proširivati broj svojih razrednih odjela s novim gimnazijskim programom. Gimnazijama je ostavljena mogućnost samo da zamijene postojeći gimnazijski program s drugim, a strukovnim školama, odnosno mješovitim, govori Đurđević,  da strukovni program za kojeg ne postoji zanimanje učenika i poslodavaca, zamijene s gimnazijskim programom za koji imaju odobrenje od strane MZO.

image

Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

- Za uvođenje bilo kojeg novog programa pa tako i gimnazijskog, Ministarstvo daje mogućnost školama da do kraja desetog mjeseca tekuće godine podnose zahtjeve za programe koje žele pokrenuti u narednoj školskoj godini, a s tim zahtjevima škole trebaju poslati dokumentaciju s kojom dokazuju postojanje materijalnih i kadrovskih uvjeta potrebnih za provedbu takvih programa – kaže S. Đurđević.

- Ono što je Ministarstvo također dalo kao uputu to je da se broj razrednih odjela u školi može povećavati samo ako je riječ o trogodišnjem programu obrazovanja, a ako škola želi provoditi neki drugi četverogodišnji za koji ima odobrenje, to može ostvariti jedino uz uvjet da se s novim programom zamjeni neki postojeći. Tako je nama na primjer bilo za upise učenika za ovu školsku godinu kada smo pokrenuli program web dizajner, ali smo zbog tog programa morali odustati od upisa četverogodišnjeg programa za zanimanje poslovni tajnik. Program za zanimanje web dizajner u našoj se županiji nije do sada provodio, a područje ekonomije, informatike i dizajna dosta su povezani pa nije bilo teško odlučiti da s uvođenjem odobrenog programa web dizajner odustanemo od programa za zanimanje poslovni tajnik – objašnjava ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik.

Za ovu godinu svakako je kasno, no novi naputci Ministarstva daju svim dubrovačkim strukovnim školama koje ispunjavaju bar prostorne i kadrovske uvjete mogućnost da u budućnosti razmišljaju o uvođenju i gimnazijskih programa.

03. svibanj 2024 19:16