StoryEditorOCM
DubrovnikNema kiše, nema zamućenja

Vodovod želi ušparati na troškovima: pročistač u Komolcu ide na godišnji odmor !

Piše Gabrijela Bijelić
27. srpnja 2023. - 21:18

Nema kiše, vlada suša, pa bi i pročistač mogao na kraći ‘godišnji odmor’, procijenili su u Vodovodu Dubrovnik:

- Stavljanje uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu u pričuvni način rada tijekom ljetnih mjeseci, kada Dubrovnik nema problema sa zamućenjima, jedna je od mogućih opcija za smanjenje ukupnih troškova u trenutku kada su cijene svih dijelova procesa povezanih s produkcijom vode u značajnom porastu. Time bi se smanjili troškovi te ujedno nastavila braniti postojeća cijena vode, nasuprot svim ostalim poskupljenjima - od cijene električne energije, nadalje. Bitno je naglasiti da bi se pri tome, u slučaju bilo kakve potrebe, vrlo brzo osiguralo ponovno stavljanje uređaja u standardni režim rada – pojasnili su iz Vodovoda sve prednosti stand by modea u ljetnim mjesecima.

Pucu, međutim, još nisu pritisnuli:

image

Lukša Matušić, direktor Vodovoda Dubrovnik

Tonči Plazibat/cropix/

- S obzirom na veću količinu padalina u lipnju uređaj se nije stavljao u pričuvni način, a njegovo možebitno stavljanje u taj način rada ovisit će o vremenskim prilikama u idućem razdoblju te ranije navedenim faktorima – ističu iz gradskog komunalnog društva koje je pročistač u Komolcu pustilo u rad sredinom srpnja 2019. godine, na svečanosti u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića. Otkako je proradio u punom kapacitetu, pročistač nije imao ni dana ‘odmora’, a ‘filtriranje’ mutnoće je, prema ocjeni stručnjaka i ‘običnih’ potrošača odradio besprijekorno. Iako se tijekom obilnih padalina i dalje događaju zamućenja Omble, godišnje barem tridesetak dana, u mreži se to ne vidi zahvaljujući pročistaču. Njegovo stavljanje u stand by mode donijet će značajne uštede električne energije, a za ‘izlazak’ iz pričuvnog načina rada trebat će dan ili dva.

Pročistač je kao kapitalna gradska investicija stajao 56,5 milijuna kuna, a uz crpnu stanicu sadrži uređaje za pročišćavanje vode za piće i prateću infratsrukturu, što je sev financirano kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), uz plan da se investicija u maksimalnom iznosu refundira iz EU fondova.

Proces rada pročistača koji je proizvod francuske tvrtke Suez je takav da kada crpka vodu iz Omble, koja se nalazi u dva velika spremnika, pusti u sustav, nakon čega voda prvo prolazi kroz mehaničke filtere radi otklanjanja mehaničkih nečistoća pa tek onda ide na ultrafiltraciju. Nakon toga se ispituje kakvoća vode koja se potom kozervira prije nego se pusti u sustav. Zatim se klorira i pušta prema gradu i u domove građana Dubrovnika, a cijeli je sustav otpočetka potpuno automatiziran.

07. svibanj 2024 01:36