StoryEditorOCM
DubrovnikIMA LI KRAJA

VILA S POGLEDOM U ŠTIKOVICI Nova gradnja na moru uz važeću dozvolu, Grad na teren šalje komunalne redare

Piše DV
18. ožujka 2019. - 13:23
Posljednjih godinu dana Dubrovčani su svjedoci razmjera ubrzane devastacije prostora koje je omogućio postojeći GUP Grada Dubrovnika. Dok je polovica stanovnika grada u strahu hoće li se zbog izgradnje zgrada u Ulici dr Ante Starčevića urušiti potkopana, a vrlo prometa Ulica bana J. Jelačića, druga polovica stanovnika Dubrovnika trpi dnevnu buku s više desetaka netom otvorenih gradilišta na užem području grada. Svih započetih uz izdane građevinske dozvole.

Posljednji takav primjer gradnja je gotovo u samom moru u Štikovici zbog koje građani 'zatrpavaju' medije i društvene mreže dnevnim fotografijama gradilišta između magistrale i morske obale i pitanjma kako je moguća ovakva gradnja?

- Nevjerojatno je da ova građevina po svim informacijama ima potrebne dozvole, obzirom da se gradi u samom moru. Već dvadesetak dana od kada su počeli radovi zaustavlja se promet na Jadranskoj magistrali zbog čega smo i vidjeli da se gradi na tako čudnom mjestu. Naravno, područje je jako malo i usko pa kamioni i ne mogu prići bez da se zaustavi promet. Ne znam kako je moguće da je sve to legalno, s obzirom na pomorsko dobro - govori Mariela Marković, susjeda i nekadašnja dubrovačka gradska vijećnica.

Predsjednik mjesnog odbora Zaton Emilio Puljizević, koji je ujedno i HDZ-ov gradski vijećnik, potvrdio je kako je gradilište otvoreno u skladu s građevinskom dozvolom koju je izdao mjerodavni odjel Grada Dubrovnika.

- Provjerili smo, građevina ima građevinsku dozvolu, a radi li se u skladu s projektom trebalo bi pitati mjerodavne, odnosno to bi trebala provjeravati Građevinska inspekcija. Nitko od nas nije stručan da bi procijenio koliko je građevina udaljena od mora i kako to po dozvoli treba izgledati. Moj je osobni stav takav da nije najsretnije rješenje da se tako blizu mora gradi kuća, ali Odjel grada Dubrovnika je izdao građevinsku dozvolu. Je li objekt u gabaritima kakav je u dozvoli, opet utvrđuje taj isti odjel prije izdavanja uporabne dozvole - kaže Puljizević.

Sulude gradnje koje uništavaju prostor i prijete sigurnosti građana sve su češća tema najava o izmjeni postojećeg GUP-a, a žurne izmjene najavio je nedavno i sam gradoančenik Dubrovnika Mato Franković, koji se ograđuje od odgovornosti tvrdnjom da Upravni odjeli moraju izdavati dozvole jer je to sve dozvoljeno GUP-om.

Najavio je on žurno pokretanje izmjena i dopuna GUP-a, kako bi ograničili ono što su posljednje izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika dozvolile i kako bi, napisao je na svom profilu na društvenim mrežama, "konačno rekli građevinskom lobiju DOSTA JE BILO".

Od mjerodavnog gradskog odjela čekamo odgovor o detaljima ove gradnje i tko je investitor, a iz gradske službe zasad su  potvrdili da su na gradilište uputili komunalne redare.

 
28. travanj 2024 16:10