StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON NEZAPAMĆENOG ULOVA NA LOPUDU

VIDEO Pogledajte lignjuna koji je doplivao do Lopuda i što bi Vido od njega sve mogao spraviti

Piše Anđelka Kelava
20. travnja 2024. - 18:25

I danas se na Elafitima priča o ogromnom lignjunu, teškom čak 8,2 kilograma koji je jučer doplivao do kuće Vida Bogdanovića na Lopudu. Totanj se ukazao samo tridesetak metara od Vidove kuće i svi su mislili da je hobotnica.  Kad je vidio što je u moru, odmah je otišao po osti i skočio u more za lignjunom. Nisu ni slutili koliko je veliki, a ulovom su se pohvalili na instagram profilu restorana Mandrač. 

Nakon ovog iznimnog ulova postavilo se i pitanje razlike između lignje i lignjuna (totanj), a dobri poznavatelji riba znaju reći, pazite kada kupujete lignje, da vam ne podvale lignjun  ili totanj. Najveća razlika je, naravno u cijeni i dostupnosti. Jadranske lignje iznimno su skupe upravo zato što ih nema toliko puno. Lignjuni su ipak otporniji, nešto brže se razmnožavaju, te su dostupni u ribarnicama diljem zemlje gotovo svakodnevno i jeftiniji su. 

Prilikom posjete ribarnici treba dobro pripaziti jer se zna dogoditi da vam primjerice  pokušaju ‘uvaliti‘ muzgavca pod hobotnicu, ali dobrim poznavatelji ne daju se prevariti jer niti je muzgavac hobotnica niti je lignjun lignja. 

Prvo obratite pažnju na peraju,lignji se proteže po 2/3 tijela,a totanju je trokutasta, kraća i pri dnu tijela.Totanj ima veću glavu i snažnije krakove. Lignja i totanj su rođaci,okus lignje je izuzetan, a lignjun je odličan kada se napravi ‘na gulaš‘ , s krumpirom, preliven crnim vinom ili kao rižot. Premda je žilaviji, ali jednako je ukusan i može se pržiti i u vrućem ulju. 

Gastronomski stručnjaci lignjunu hvale izniman nutritivni profil. Tako jedan očišćeni lignjun, što je u jadranskom prosjeku oko 225 g, sadrži oko 200 kilokalorija od čega se čak 40,28 g odnosi na proteine te svega 3,15 g na masti. Upravo ovaj odnos makronutrijenata čini lignjun idealnom namirnicom za sve one koji se bore s viškom kilograma kao i za sportaše. Od mikronutrijenata svakako je važno izdvojiti značajan udio vitamina B12 koji može u potpunosti zadovoljiti ljudske dnevne potrebe. B12 ili kobalamin igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i DNK, kao i pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Zanimljiv je i mineralni sadržaj lignjuna. Naime, jedan očišćeni lignjun sadrži 103.5 mg magnezija, 630 mg fosfora te 63 mcg selena. Fosfor je drugi po važnosti mineral za zdravlje kostiju, odmah iza kalcija.

Inače, ovaj ulov na Lopudu doista je rijetkost i na ovom području se ne pamti. Prije dvije godine dosta se pričalo o ulovu u Veloj Luci  kada su mještani svjedočili neobičnom događaju. U centar mjesta zalutao je divovski morski stvor. I tada se radilo o velikom lignjunu, a onaj  veloluški totanj kako ga na otoku nazivaju, bio je dug  gotovo jedan metar i težak nešto manje od šest kilograma. Ništa prema ovom lopudskom. 

Pogledajte u našem videu izniman ulov na Lopudu:

 

04. svibanj 2024 00:09