StoryEditorOCM
DubrovnikDRUŠTVO PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE OBNAVLJA STONSKU BAŠTINU

Veliki Kaštio otvoren za posjetitelje

13. rujna 2016. - 17:32

U Stonu je u ponedjeljak za javnost otvorena tvrđava Veliki Kaštio, najveća tvrđava stonskog fortifikacijskog sustava iz 14. stoljeća.
Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine koje obnavlja stonske bedeme potvrdio je kako će zahvati na vanjskoj obnovi zdanja biti dovršeni u svibnju slijedeće godine. Nakon završetka radova, tvrđava će biti okružena jarkom kroz koji će teći voda, kao i prije 700 godina.
Radovi se nastavljaju na predziđima tvrđave i na jarku, kojim će u svibnju 2017. poteći voda i potpuno ga okružiti. U tvrđavu će se ulaziti preko mosta, a Veliki Kaštio moći će se obići s ulaznicom za Stonske zidine koja stoji 40 kuna, pojasnio je Kapetanić.
Društvo prijatelja dubrovačke starine već dugo obnavlja i kompletne zidove stonskih zidina, vraća ih na površinu na razini od metra visine, te obnavlja kule i konture bedema kako bi zaokružilo stonski fortifikacijski sutav i vratilo gradu njegov gotički izgled s kraja 14. stoljeća. Kad obnova bude cjelovita, u DPDS-u očekuju da će Ston dobiti vidljive zidine i nekadašnji gotički raspored te tako postati prvorazredni spomenik kulture.

28. travanj 2024 15:09